to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

17:39 | 25.07.2019

Διεθνή

Ο Σάντσεθ έχασε την ψήφο εμπιστοσύνης - Το χρονικό του ναυαγίου των συνομιλιών με το Podemos

Η αποτυχία του Σάντσεθ φέρνει την Ισπανία πιο κοντά στην προκήρυξη νέων εκλογών, για τέταρτη φορά σε διάστημα τεσσάρων ετών.


Ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός της Ισπανίας Πέδρο Σάντσεθ έχασε, όπως ήταν αναμενόμενο, και τη δεύτερη ψηφοφορία για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης από το κοινοβούλιο, γεγονός που αυξάνει τις πιθανότητες για προκήρυξη νέων βουλευτικών εκλογών εντός του έτους.

Μετά από αρκετές εβδομάδες διαπραγματεύσεων, ο Σάντσεθ δεν κατάφερε να εξασφαλίσει τη στήριξη του κόμματος της ριζοσπαστικής αριστεράς Unidas Podemos.

Με 124 ψήφους υπέρ (των βουλευτών του Σοσιαλιστικού κόμματος PSOE και ενός τοπικού βουλευτή), 155 κατά και 67 αποχές, ο Σάντσεθ δεν συγκέντρωσε την απλή πλειοψηφία που χρειαζόταν.

Το PSOE, που κέρδισε τις βουλευτικές εκλογές του Απριλίου χωρίς όμως να εξασφαλίσει την πλειοψηφία των εδρών στο κοινοβούλιο (123 έδρες σε σύνολο 350), έχει περιθώριο δύο μηνών, μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου, για να προσπαθήσει ξανά να λάβει την ψήφο εμπιστοσύνης του σώματος. Αν δεν το επιδιώξει ή αν δεν συγκεντρώσει ούτε και τότε την πλειοψηφία, η χώρα θα οδηγηθεί ξανά σε εκλογές, για τέταρτη φορά σε ισάριθμα χρόνια, πιθανότατα στις 10 Νοεμβρίου.

Ο Πέδρο Σάντσεθ είχε νωρίτερα παραδεχθεί δημόσια ότι δεν είχε εξασφαλίσει την ψήφο εμπιστοσύνης του κοινοβουλίου

Ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Πέδρο Σάντσεθ παραδέχθηκε σήμερα ότι δεν θα κατάφερνε να κερδίσει την ψήφο εμπιστοσύνης του ισπανικού κοινοβουλίου για να παραμείνει στην εξουσία, ελλείψει μιας συμφωνίας για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού με τους Podemos.

«Μια συμφωνία δεν κατέστη δυνατή» ανακοίνωσε ο Σοσιαλιστής ηγέτης ενώπιον του κοινοβουλίου πριν καν ξεκινήσει η ψηφοφορία των βουλευτών.

«Δεν θα είμαστε η κυβέρνηση που θα είναι σημαντική για την Ισπανία» παραδέχθηκε καταλογίζοντας στους Podemos την αποτυχία των διαπραγματεύσεων.

Να συνεχιστούν ποι διαπραγματεύσεις είχε προτείνει ο Πάμπλο Ιγκλέσιας

Από την πλευρά του, ο Πάμπλο Ιγκλέσιας, ο ηγέτης των Podemos, προέτρεψε σήμερα τον Σοσιαλιστή ηγέτη να συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις με το κόμμα του, μετά την κατάρρευση των συνομιλιών και να μην οδηγήσει τη χώρα σε μια νέα εκλογική αναμέτρηση.

Μια πηγή από τους κόλπους του κόμματος ανέφερε πως το κόμμα θα επιλέξει να απόσχει από την ψηφοφορία στο κοινοβούλιο αργότερα σήμερα, πράγμα που σημαίνει ότι ο Σάντσεθ δεν θα λάβει επαρκείς ψήφους προκειμένου να αναλάβει πρωθυπουργικά καθήκοντα.

Εναπόκειται, πλέον, στον Σάντσεθ να αποφασίσει εάν θέλει να επιχειρήσει και να αναζητήσει τη στήριξη του κοινοβουλίου τον Σεπτέμβριο ή να πάει κατευθείαν σε εκλογές.

Ο Ιγκλέσιας έκανε προτάσεις στον Πέδρο Σάντσεθ κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, λέγοντας ότι προτίθεται να αποσύρει το αίτημά του το κόμμα του να αναλάβει το υπουργείο Εργασίας.

Το χρονικό του ναυαγίου των συνομιλιών Σοσιαλιστών - Podemos

Η Ιόνε Μπελάρα δήλωσε στον ραδιοφωνικό σταθμό RNE ότι το Podemos παραμένει ανοικτό στις διαπραγματεύσεις "μέχρι την τελευταία στιγμή", όμως, αφού οι Σοσιαλιστές δήλωσαν στο κόμμα της ότι θεωρούν πως οι συνομιλίες έχουν καταρρεύσει, οποιαδήποτε επανάληψή τους θα πρέπει να γίνει έπειτα από δική τους πρωτοβουλία.

Η Μπελάρα πρόσθεσε ότι το Podemos δεν θα στηρίζε σήμερα τον Σάντσεθ στην ψηφοφορία για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης, παρά μόνο αν πληρούνται οι όροι που έχει θέσει. Διευκρίνισε όμως ότι δεν υπάρχει χρόνος για διαπραγματεύσεις επί των όρων αυτών πριν από τον Σεπτέμβριο.

Όμως οι Σοσιαλιστές κατηγορούσαν το Podemos ότι ζητάει να αναλάβει πέντε υπουργεία και ότι έχει «απαράδεκτες» απαιτήσεις.

«Το Podemos ήθελε να διαχειρίζεται περισσότερο από τον μισό προϋπολογισμό (…) Μας ζήτησαν στην κυριολεξία την κυβέρνηση» και αυτή είναι μία θέση «απολύτως μη ρεαλιστική από την πλευρά τους», δήλωσε σε συνέντευξή της στον ραδιοφωνικό σταθμό Ser η διαπραγματεύτρια των Σοσιαλιστών Κάρμεν Κάλβο, δεύτερη στην ιεραρχία στην απερχόμενη κυβέρνηση.

«Δεν θα συμμετάσχουμε στην κυβέρνηση ανεξαρτήτως κόστους», προειδοποίησε ο επικεφαλής διαπραγματευτής του Podemos Πάμπλο Ετσενίκα. Οι Σοσιαλιστές μας λένε «σας προτείνουμε να ορίσετε τέσσερα πρόσωπα στην κυβέρνηση (…) όμως χωρίς αυτοί οι διορισμοί δεν επιτρέπουν τη βελτίωση των συνθηκών ζωής των πολιτών».

Οι Σοσιαλιστές «δεν μας έχουν κάνει ποτέ μια πρόταση που θα επέτρεπε να ασκήσουμε την πολιτική που επιθυμούμε: να αυξήσουμε τον κατώτατο μισθό, να σταματήσουμε την επισφαλή εργασία, να μειώσουμε το κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας, να καταπολεμήσουμε την κλιματική αλλαγή», πρόσθεσε ο Ετσενίκα.

«Αρνήθηκαν μάλιστα να μας δώσουν το υπουργείο Εργασίας διότι “θα ενοχλήσουμε τους εργοδότες”».

Ο επικεφαλής του Podemos Πάμπλο Ιγκλέσιας κατηγόρησε ήδη από την Τρίτη τον Σάντσεθ ότι επιθυμεί «να ταπεινώσει» το κόμμα του προσφέροντάς του «διακοσμητικούς ρόλους».

Οι διαπραγματευτές έχουν περιθώριο ως σήμερα στις 13:30 τοπική ώρα (14:30 ώρα Ελλάδας), ώρα που θα ξεκινήσει η δεύτερη ψηφοφορία για την παροχή ψήφους εμπιστοσύνης στον Σάντσεθ, για να καταλήξουν σε συμφωνία.

Ενδεχόμενη συμφωνία PSOE –Podemos θα έχει τη στήριξη και την αποχή μικρών περιφερειακών κομμάτων, κάτι που είναι απαραίτητο για τον Σάντσεθ.

Όμως αυτή η κυβέρνηση συνασπισμού δεν θα έχει περιθώριο για να προχωρήσει σε ευρείες μεταρρυθμίσεις, εκτίμησε ο Αντόνιο Μπαρόζο της συμβουλευτικής εταιρείας Teneo.

«Δεν θα έχουν πλειοψηφία σε ένα πολύ διασπασμένο κοινοβούλιο» και «στην πραγματικότητα η συμμετοχή του Podemos (στην κυβέρνηση) θα περιορίσει ακόμη περισσότερο το περιθώριο ελιγμών του Σάντσεθ να διαπραγματευθεί ουσιαστικές πολιτικές συμφωνίες», εξαιτίας του ανταγωνισμού μεταξύ του Podemos και των κομμάτων της δεξιάς, πρόσθεσε ο Μπαρόζο.

Στόχος ήταν να αποφευχθεί ο Σεπτέμβριος

Αν αποτύχουν να συμφωνήσουν, ο Σάντσεθ έχει περιθώριο ως τις 23 Σεπτεμβρίου να βρει ένα τρόπο να παραμείνει στην εξουσία, διαφορετικά θα προκηρυχθούν αυτομάτως εκλογές για τις 10 Νοεμβρίου.

Όμως ο Σεπτέμβριος «δεν είναι κατάλληλη περίοδος για την άσκηση πολιτικής», προειδοποίησε ο Γκάμπριελ Ρούφιαν, επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας της Ρεπουμπλικανικής Αριστεράς (ERC), καλώντας το PSOE να καταλήξει σε συμφωνία με το Podemos.

«Τότε θα επίκειται» η απόφαση στη δίκη των 12 επικεφαλής των Καταλανών αυτονομιστών, υπενθύμισε.

Η αναμενόμενη καταδίκη τους κινδυνεύει να κινητοποιήσει εκ νέου τους αυτονομιστές οι οποίοι πραγματοποιούν κάθε χρόνο στις 11 Σεπτεμβρίου τεράστια διαδήλωση για την Ημέρα της Καταλονίας.

Πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

2020 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)