to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

19:35 | 16.02.2023

Διεθνή

Ισπανία: Νόμος του κράτους η «άδεια εμμήνου ρύσεως» για πρώτη φορά στην Ευρώπη

Ιστορική χαρακτήρισε την ημέρα, η υπουργός Ισότητας Ιρένε Μοντέρο, καθώς εγκρίθηκε από 185 Ισπανούς βουλευτές ο νόμος της που προβλέπει την «άδεια εμμήνου ρύσεως»


Η Ισπανία έγινε σήμερα η πρώτη χώρα της Ευρώπης και από τις ελάχιστες σε όλο τον κόσμο που ενσωματώνει στη νομοθεσία της, την «άδεια εμμήνου ρύσεως» για τις γυναίκες. Σύμφωνα με το νόμο «η διακοπή της εργασίας για μια γυναίκα για λόγους εμμηνορρυσίας» που συνδέονται, για παράδειγμα, «με παθολογίες όπως η ενδομητρίωση» αναγνωρίζεται «ως μια ειδική κατάσταση προσωρινής ανικανότητας» προς εργασία.

Ο νόμος εγκρίθηκε με τους ψήφους 185 βουλευτών υπέρ, 154 κατά και τρεις αποχές, με την κυβέρνηση συνασπισμού Σοσιαλιστών και Podemos να σπάνε ένα ταμπού. Ιστορική χαρακτήρισε την ημέρα σε ανάρτηση της στο Twitter η υπουργός Ισότητας Ιρένε Μοντέρο, μέλος του κόμματος Podemos.

Στη νόμο που ψηφίστηκε αναφέρεται ότι «δίνεται σε αυτή την παθολογική κατάσταση μια ρύθμιση που θα προσαρμοστεί ώστε να εξαλειφθεί οποιαδήποτε αρνητική προκατάληψη» για τις γυναίκες «στον κόσμο της εργασίας». Ωστόσο δεν δίνεται καμία διευκρίνιση για τη διάρκεια αυτής της άδειας ασθενείας, η οποία θα πρέπει να δίνεται από γιατρό που αμείβεται από την υπηρεσία κοινωνικής ασφάλισης.

Η «άδεια εμμήνου ρύσεως» επικρίθηκε από το εργατικό συνδικάτο UGT και προκάλεσε επιφυλάξεις στους Σοσιαλιστές. Η UGT εξέφρασε την ανησυχία της ότι ο νόμος μπορεί να αποτελέσει τροχοπέδη στην πρόσληψη γυναικών εκ μέρους εργοδοτών που θέλουν να αποφύγουν αυτές τις απουσίες.

Το συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα (PP), προειδοποίησε για τον κίνδυνο «περιθωριοποίησης» και στιγματισμού και για ενδεχόμενες «αρνητικές συνέπειες στην αγορά εργασίας» για τις γυναίκες.

Η «άδεια εμμήνου ρύσεως» αποτελεί είναι ένα από τα πιο σημαντικά μέτρα ενός ευρύτερου σχεδίου νόμου που αποσκοπεί να ενισχύσει την πρόσβαση στην άμβλωση στα δημόσια νοσοκομεία, που πραγματοποιούν λιγότερο από το 15% των αμβλώσεων στη χώρα, λόγω κυρίως της μαζικής εναντίωσης των γιατρών για λόγους συνείδησης. Με πολλές γυναίκες να αναγκάζονται να διανύσουν εκατοντάδες χιλιόμετρα για να μπορέσουν να κάνουν άμβλωση.

Ο σχετικός νόμος θα επιτρέψει επίσης στις ανήλικες να υποβάλλονται σε άμβλωση χωρίς τη συγκατάθεση των γονέων τους στην ηλικία των 16 και των 17 ετών, καθώς καταργείται η υποχρέωση που είχε εγκαθιδρύσει το 2015 η συντηρητική κυβέρνηση.

Σημειώνεται ότι η άμβλωση αποποινικοποιήθηκε στην Ισπανία το 1985, στη συνέχεια νομιμοποιήθηκε το 2010, όμως η εθελοντική διακοπή της κύησης παραμένει ένα δικαίωμα με πολλούς σκοπέλους στον δρόμο της σε μια χώρα βαθιά καθολική.

Παράλληλα στον νόμο που ψηφίστηκε σήμερα, προβλέπεται επίσης η ενίσχυση της σεξουαλικής εκπαίδευσης στα σχολεία, καθώς και τη δωρεάν διανομή αντισυλληπτικών μέσων ή προϊόντων υγιεινής περιόδου στα λύκεια.

Η Ισπανία θεωρείται σημείο αναφοράς στον τομέα των δικαιωμάτων των γυναικών στην Ευρώπη, κυρίως μετά την έγκριση το 2004 ενός νόμου για τη βία κατά των γυναικών. Διεκδικώντας φεμινιστικό πρόσημο, η κυβέρνηση Σάντσεθ αριθμεί περισσότερες γυναίκες παρά άνδρες.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)