to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Ισπανία: «Μονομερής διακοπή διαλόγου» από Σάντσεθ, «ξανασυζητάμε το Σεπτέμβριο», απαντά το Unidas Podemos

Ο Πέδρο Σάντσεθ διέκοψε... μονομερώς το διάλογο με την Αριστερά. Ο Αλμπέρτο Γκαρθόν τον κατηγορεί ότι ζητά στήριξη… άνευ όρων, ενώ ο Πάμπλο Ετσενίκε του έδωσε ραντεβού το… Σεπτέμβριο


Με «μονομερή διακοπή» του διαλόγου και τελεσίγραφο προς τον Πάμπλο Ιγκλέσιας και το Unidas Podemos προχώρησε σε συνέντευξή στο «φιλοσοσιαλιστικό» SER ο εντολοδόχος πρωθυπουργός της Ισπανίας Πέδρο Σάντσεθ καταγγέλλοντας ότι ο Ιγκλέσιας διοργανώνει μια «στημένη ψηφοφορία» μέσα στο Podemos για να ψηφίσει «όχι» εναντίον του στη βουλή την επόμενη εβδομάδα, εκτιμώντας παράλληλα ότι ο ηγέτης της Αριστεράς «δεν μετακινήθηκε από τη μαξιμαλιστική θέση του». Η δεύτερη ψηφοφορία στην ισπανική βουλή για την ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση θα πραγματοποιηθεί στις 25 Ιουλίου.

Ο Σάντσεθ τόνισε επίσης ότι όταν προσέφερε «ειλικρινά και τίμια» στον Ιγκλέσιας τη συμμετοχή στην κυβέρνησή του «τεχνικών» κοντά στην Αριστερά «συνέβη κάτι για πρώτη φορά στα σαράντα χρόνια της δημοκρατίας μας… όχι μόνο είπε «όχι», αλλά χαρακτήρισε και ηλίθια αυτή την πρόταση». Ο ηγέτης των σοσιαλιστών τόνισε… προβοκατόρικα ότι «ο Ιγκλέσιας θα πρέπει να απαντήσει εάν θα ψηφίσει [στη βουλή] όχι στην ψήφο εμπιστοσύνης της κυβέρνησής του μαζί με την ακροδεξιά», διευκρινίζοντας ότι θα ζητήσει «υπευθυνότητα» από το Λαϊκό Κόμμα και τους Πολίτες, στοχεύοντας στην αποχή τους από την κρίσιμη ψηφοφορία την επόμενη εβδομάδα. «Η υποψηφιότητά μου εκπίπτει τον Ιούλιο», τόνισε εκβιαστικά ο Σάντσεθ υπονοώντας ότι διαφορετικά η χώρα θα οδηγηθεί σε πρόωρες εκλογές.

Ο Σάντσεθ υποστηρίζει ότι έκανε πέντε προτάσεις συνεργασίας στο Unidas Podemos, μια για μονοκομματιή κυβέρνηση με την εξωτερική στήριξη της Αριστεράς, μια για κυβέρνηση συνεργασίας με στελέχη του Unidas Podemos σε δευτερούουσες θέσεις της Δημόσιας Διοίκησης, μια με τη συμμετοχή στην κυβέρνηση αναγνωρισμένων προσωπικοτήτων ως υπουργών που θα προτείνει ο Ιγκλέσιας, την επανεκκίνηση των διαπραγματεύσεων ξεκινώντας από το περιεχόμενο του προγράμματος και τέλος την ανάληψη υπουργείων από στελέχη του Unidas Podemos με «προσόντα». Οι πέντε αυτές προτάσεις «κατέρρευσαν» για τον Σάντσεθ από τη στιγμή που ο Ιγκλέσιας ανακοίνωσε το εσωτερικό δημοψήφισμα στο Podemos την ερχόμενη Πέμπτη και Παρασκευή για τους όρους της συνεργασίας του Podemos με του σοσιαλιστές, εκτιμώντας ότι προσπαθεί να κρύψει με την ψήφο των μελών του Podemos την πρόθεσή του να στηρίξει την αρνητική ψήφο στην κυβέρνησή του. «Πάει να ψηφίσει μαζί με τον Αμπασκάλ [τον φασίστα ηγέτη του Vox] «όχι» στην ψήφο εμπιστοσύνης σε έναν υποψήφιο των σοσιαλιστών για πρόεδρο της κυβέρνησης», συμπλήρωσε ο Σάντσεθ αναφερόμενος στον Ιγκλέσιας. Ο Σάντσεθ προειδοποίησε απειλητικά το Unidas Podemos ότι εάν δεν καταφέρει να σχηματίσει κυβέρνηση τον Ιούλιο δεν σημαίνει αυτόματα ότι η συζήτηση θα μεταφερθεί για τον Σεπτέμβριο, γιατί αυτό ανήκει στις αρμοδιότητες του αρχηγού του κράτους, δηλαδή του βασιλιά Φελίπε Στ’.

Στελέχη του Σοσιαλιστικού Κόμματος κοντά στον Σάντσεθ τόνισαν ότι ο Ιγκλέσιας «τα παίζει όλα ή τίποτα» και ότι «εάν θα γίνουν νέες εκλογές δεν θα πάει καλά, αλλά δεν τον νοιάζει» και ότι ο Σάντσεθ ήταν έτοιμος να δώσει τρία υπουργεία στο Unidos Podemos, της Υγείας, της Εργασίας ή και της Μεταναστευτικής Πολιτικής, αλλά που δεν θα διαχωρίζοντα από την κυβέρνηση και ότι «κατά τον Σάντσεθ αυτοί θα ήταν τεχνικοί υπουργοί». Το Unidas Podemos απάντησε με ένα μπαράζ δηλώσεων κατηγορώντας τον Σάντσεθ ότι έχασε τρεις μήνες προσπαθώντας να απομονώσει την Αριστερά.

Οι θέσεις του Unidas Podemos

Το Unidas Podemos υποστηρίζει ότι οι σοσιαλιστές ζητούν μια άνευ όρων στήριξη στη βουλή χωρίς να έχουν συμφωνήσει προηγούμενα για το θέμα του ελέγχου των τιμών των ενοικίων κυρίως στις τουριστικές περιοχές, τη μεταρρύθμιση των εργασιακών, την κατάργηση της ποινικοποίησης της συνδικαλιστικής δράσης με πολυετείς φυλακίσεις, την υιοθέτηση κοινωνικών τιμολογίων στην ηλεκτρική ενέργεια για την καταπολέμηση της ενεργειακής φτώχειας, τη μεταρρύθμιση του φορολογικού συστήματος με δικαιότερη και αναλογικότερη κράτηση φόρων για τους ιδιώτες, τον πλούτο και τις επιχειρήσεις, την κατάργηση του αντιδραστικού «νόμου φίμωτρο», μια ρύθμιση για τα τυχερά παιχνίδια και τα στοιχήματα, τις επενδύσεις στην τεχνολογία και την έρευνα,

Οι βιομήχανοι: Το Unidas Podemos κίνδυνος για την οικονομία

Ο πρόεδρος της συνομοσπονδίας βιομηχάνων CEOE Αντόνιο Χαραμέντι δεν έκρυψε την προτίμησή του για κεντροδεξιές κυβερνήσεις, εκτιμώντας ότι είναι καλύτερες από αυτές με «εξτρεμιστικές πολιτικές», προειδοποιώντας ότι εάν υιοθετηθούν οι οικονομικές προτάσεις του Unidas Podemos «η οικονομία θα πάει πίσω».

Αλμπέρτο Γκαρθόν: «Ο Σάντσεθ μας κατηγορεί γιατί δεν δίνουμε υποστήριξη… άνευ όρων»

Ο ηγέτης της Ενωμένης Αριστεράς Αλμπέρτο Γκαρθόν ήταν ο πρώτος που σήκωσε το γάντι στον Σάντσεθ. «Ο Πέδρο Σάντσεθ μας κατηγορεί γιατί δεν του δίνουμε στήριξη άνευ όρων, όπως θα του άρεσε… εδώ και τρεις μήνες κάνει κύκλους», τόνισε ο Γκαρθόν, που είναι και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Unidas Podemos, εκτιμώντας ότι ο Σάντσεθ «διεξάγει μια εκστρατεία στα μέσα ενημέρωσης για να χρεώσει το μπλόκο στην ψήφισή του στα υπόλοιπα κόμματα», ενώ «εδώ και τρεις μήνες έχει παραλύσει τη βουλή… λες και θα φανεί δια μαγείας ή από εκβιασμό η πλειοψηφία», για να καταλήξει στα μηνύματά του από τα κοινωνικά δίκτυα ότι ο Σάντσεθ «τώρα πέρασε στη φάση του θυμού».

Πάμπλο Ετσενίκε: Διαπραγματεύσεις το… Σεπτέμβριο

Ο υπεύθυνος Κυβερνητικής Δράσης του Podemos Πάμπλο Ετσενίκε από τις οθόνες της La Sexta ζήτησε από τον Σάντσεθ «να επιστρέψει στο δρόμο του διαλόγου και της διαπραγμάτευσης», αλλά από το… Σεπτέμβριο, αφού δεν υπάρχει πλέον χρόνος, καθιστώντας σαφές ότι «δεν συμφωνούμε με τους σοσιαλιστές για πρόωρες εκλογές εάν δεν έχουμε κυβέρνηση τον Ιούλιο, γιατί θα διαπραγματευτούμε την κυβέρνηση συνασπισμού το Σεπτέμβριο… χωρίς βέτο και αναλογική αντιπροσωπευτικότητα με βάση τα αποτελέσματα των βουλευτικών εκλογών». 

Ζοάν Μένα: «Ο Σάντσεθ δεν ξεκίνησε ποτέ… διαπραγματεύσεις»

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της καταλανικής Αριστεράς CatComù Ζοάν Μένα Άρκα διερωτήθηκε πώς είναι δυνατόν να «διακόπηκαν οι διαπραγματεύσεις… αφού στην πράξη δεν ξεκίνησαν ποτέ» και ότι στην καταλανική Αριστερά «θα μας άρεσε να κάτσουμε σε ένα τραπέζι να συζητήσουμε για το πρόγραμμα, αλλά αυτό δεν έγινε ποτέ», σημειώνοντας ότι «δεν μπορούμε να μιλήσουμε για υπουργούς, εάν δεν έχουν μιλήσει πρώτα για το πρόγραμμα».

Ο Μένα, που είναι από τους αρχιτέκτονες της συνεργασίας της Αριστεράς με τους σοσιαλιστές για την επανεκλογή της Άντα Κολάου στη δημαρχία της Βαρκελώνης, υπογράμμισε ότι «στο δήμο έχουμε 10 συμβούλους και οι σοσιαλιστές 8 και δεν τους ζητήσαμε να βάλλουν τεχνικούς ή μέλη τους σε δευτερεύουσες θέσεις. Ζητάμε από τους σοσιαλιστές να κοιτάνε στη Βαρκελώνη ή στις Βαλεαρίδες Νήσους», που οι σοσιαλιστές ανέλαβαν τον έλεγχο της τοπικής κυβέρνησης με την ψήφο της Ενωμένης Αριστεράς. Σημειώνεται ότι η  Ενωμένη Αριστερά στήριξε σήμερα στις Αστούριες την εκλογή σοσιαλιστή στην προεδρία της τοπικής κυβέρνησης, ενώ το ίδιο έκανε το Unidas Podemos και την Περιφέρεια [Αυτονομία] της Βαλένθια.

Πέπε Άλβαρεθ, UGT: «Αριστερή κυβέρνηση… τώρα»

Ο γενικός γραμματέας της δεύτερης σε μέγεθος ισπανικής συνδικαλιστικής και «φιλοσοσιαλιστικής» συνομοσπονδίας UGT Πέπε Άλβαρεθ προειδοποίησε ότι «τώρα που υπάρχει μια πλειοψηφία της αριστεράς δεν έχουν το δικαίωμα να μας αφήσουν χωρίς αυτή την κυβέρνηση», εκτιμώντας ότι «πρέπει να σχηματιστεί μια κυβέρνηση που να συμπεριλαμβάνει τις διεκδικήσεις του Unidas Podemos, των σοσιαλιστών και της πλειοψηφίας των πολιτών» και ότι «το πρόγραμμα πρέπει να έρθει πριν από τη σύνθεση της κυβέρνησης».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)