to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

14:15 | 08.05.2019

πηγή: Αυγή

Διεθνή

Ισπανία: Μονόδρομος η συνεργασία Σοσιαλιστών - Αριστεράς

Συναντήσεις χθες του Σάντσεθ με εκπροσώπους του Λαϊκού Κόμματος, των Πολιτών και του Unidοs Podemos


“Υπάρχει θετική θέληση κι από τις δύο πλευρές” τόνισε ο ηγέτης του Unidas Podemos Πάμπλο Ιγκλέσιας μετά τη συνάντησή του, που κράτησε δυόμισι ώρες, με τον Ισπανό πρωθυπουργό Πέδρο Σάντσεθ, εκτιμώντας ότι η κίνηση αυτή αποτέλεσε “σημείο έναρξης” της συνεργασίας ανάμεσα στα δύο κόμματα για την επόμενη θητεία της Βουλής με άξονα τις συντάξεις, τους νέους, τη διεθνή πολιτική και το περιβάλλον

. “Οι θέσεις (του καθενός μας) είναι γνωστές, είχαμε καταλήξει σε συμφωνία και θα καταλήξουμε σε συμφωνία. Αυτές οι διαδικασίες θέλουν χρόνο. Τώρα χρειαζόμαστε προσοχή, επιφυλακτικότητα και ησυχία” τόνισε ο Ιγκλέσιας από την αίθουσα συνεντεύξεων του πρωθυπουργικού μεγάρου.

Ο Ισπανός πρωθυπουργός ολοκλήρωσε χθες τις συναντήσεις του με τους ηγέτες του Λαϊκού Κόμματος Πάμπλο Κασάδο, των Πολιτών Αλμπέρτ Ριβέρα και του Unidas Podemos Πάμπλο Ιγκλέσιας ξεκινώντας έναν πρώτο γύρο συνομιλιών ενόψει των διεργασιών για τον σχηματισμό της επόμενος κυβέρνησης, οι οποίες αναμένεται να ξεκινήσουν μετά την ολοκλήρωση των ευρωεκλογών και των αυτοδιοικητικών εκλογών της 26ης Μαΐου. Παρά τον φιλικό χαρακτήρα των συναντήσεων, έγινε σαφές ότι το Λαϊκό Κόμμα και οι Πολίτες θα βρεθούν στην αντιπολίτευση και ότι θα πρέπει να βρεθεί η χρυσή τομής της συνεργασίας Σοσιαλιστών και Αριστεράς.

Ο Σάντσεθ συναντήθηκε χθες και με τον ηγέτη των Πολιτών Ριβέρα και, όπως ήταν φυσικό, ανάρτησε τη φωτογραφία της συνάντησής στα κοινωνικά δίκτυα, για να πάρει ομόφωνη απάντηση από τη βάση και τους ψηφοφόρους του Σοσιαλιστικού Κόμματος: “Όχι με τον Ριβέρα”. Ο τελευταίος, στη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε, έδωσε τις κατευθύνσεις της πολιτικής του με τον πλέον σαφή τρόπο: Δεν σκέφτεται να κυβερνήσει ή να συγκυβερνήσει με τους Σοσιαλιστές, αλλά να αποτελέσει αυτός και το κόμμα του την πραγματική δεξιά αντιπολίτευση στην επόμενη κυβέρνηση του Σάντσεθ παρακάμπτοντας το Λαϊκό Κόμμα και τον Κασάδο, που μετά την εκλογική τους πανωλεθρία θα έχουν, όπως είπε, «κάτι άλλο να κάνουν»...

"Νέος σταθμός"

“Εάν δεν μπορούμε να αλλάξουμε τα πράγματα από τη θέση της κυβέρνησης, τότε γιατί οι μεγαλύτερες ισπανικές και διεθνείς τράπεζες λένε στο Σοσιαλιστικό Κόμμα να μην κυβερνήσει μαζί μας;” αναρωτήθηκε ο Ιγκλέσιας στη συνεδρίαση της Συμβουλίου Πολιτών του Podemos, αποφεύγοντας να θέσει προς τους Σοσιαλιστές τις «κόκκινες γραμμές» της Αριστεράς, επαναλαμβάνοντας επίσης τη διάθεση συμμετοχής του Unidas Podemos στην επόμενη κυβέρνηση. Ομόφωνα η ηγεσία του Podemos και ο Ιγκλέσιας επιμένουν ότι “οι Σοσιαλιστές δεν μπορούν να προχωρήσουν μόνοι τους”. Την ίδια ώρα, η μεγάλη πλειοψηφία της βάσης στηρίζει την πρόταση Ιγκλέσιας για άμεση συμμετοχή του κόμματος στην κυβέρνηση. “Η πρωτοβουλία κινήσεων βρίσκεται στα χέρια του Σοσιαλιστικού Κόμματος, αλλά εμείς θέλουμε να εκφράσουμε τη διάθεσή μας για διάλογο με σκοπό τον σχηματισμό μιας κυβέρνησης που θα εγκαινιάσει ένα νέο σταθμό για τις προοδευτικές πολιτικές που θα εφαρμόσουμε” είπε ο Ιγκλέσιας στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Πολιτών.

Η Αντικαπιταλιστική Αριστερά ξεκίνησε από την Ανδαλουσία μετωπική επίθεση εναντίον του Ιγκλέσιας υποστηρίζοντας την ανάγκη συνεργασίας «πορτογαλικού τύπου» με τους Σοσιαλιστές, μετά την προηγούμενη άρνησή τους σε οποιαδήποτε συνεργασία. Οι Σοσιαλιστές της Ανδαλουσίας υπό την ηγεσία της Σουζάνα Ντίαθ βρήκαν την ευκαιρία να κρατήσουν για άλλη μια φορά αποστάσεις από την Αριστερά, ξεχνώντας ότι είχαν κυβερνήσει τη μεγαλύτερη ισπανική περιφέρεια με την ψήφο των Πολιτών, πριν φτάσουν οι δύο δεξιές δυνάμεις με το φασιστικό Vox.

Οι ισπανικές δικαστικές αρχές έδωσαν τη Δευτέρα το πράσινο φως για την υποψηφιότητα στις ευρωεκλογές του Μαΐου του αυτοεξόριστου πρώην προέδρου της Καταλωνίας Τσαρλς Πουτζντεμόν και δύο επίσης αυτοεξόριστων τοπικών «υπουργών» του, της Κλάρα Πονσατί και του Αντόνι Κομίν, ανατρέποντας την απόφαση της Κεντρικής Εκλογικής Επιτροπής που είχε εγκρίνει τον αποκλεισμό τους από το ψηφοδέλτιο του δεξιού καταλανικού κόμματος JxCat. O ηγέτης του δεξιού Λαϊκού Κόμματος Πάμπλο Κασάδο ανακοίνωσε ότι θα προσφύγει στο Ανώτατο Δικαστήριο εναντίον της απόφασης αυτής.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)