to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

16:40 | 16.12.2022

Διεθνή

Ισπανία: Μείωση των ωρών εργασίας με πιλοτικό πρόγραμμα ξεκινά η χώρα

Η Ισπανία με πιλοτικό πρόγραμμα θα δοκιμάσει την μειωμένη εβδομάδα εργασίας, χωρίς μείωση μισθών - Η ιδέα αυτή που γίνεται ολοένα και πιο δημοφιλής, αναμένεται να αυξήσει την παραγωγικότητα των επιχειρήσεων, αλλά και να βελτιώσει τις συνθήκες εργασίας βοηθώντας παράλληλα στην καταπολέμηση της κλιματικής κρίσης


(φωτ.: αρχείο)

Με πιλοτικό πρόγραμμα κάνει πράξη η Ισπανία την μείωση του ωραρίου εργασίας, με σκοπό να βοηθήσει μικρομεσαίες βιοτεχνίες να περιορίσουν την εργάσιμη εβδομάδα τουλάχιστον κατά μισή ημέρα χωρίς να απειλούνται οι μισθοί, σε μια προσπάθεια ενίσχυσης της παραγωγικότητας.

Οι εταιρίες που ζητούν τη στήριξη αυτή πρέπει να σχεδιάσουν τρόπους για να αυξήσουν την παραγωγικότητά τους προκειμένου να αντισταθμίσουν τις υπερβάσεις στο μισθολογικό κόστος, ανέφερε το υπουργείο Βιομηχανίας σε σημερινή ανακοίνωση, παρουσιάζοντας το πρόγραμμα ύψους 10 εκατ. ευρώ.

Οι βελτιώσεις αυτές θα πρέπει να εφαρμοστούν εντός ενός έτους, ενώ η εταιρία θα πρέπει να διατηρήσει το πρόγραμμα για τουλάχιστον δύο χρόνια.

Η συζήτηση για το λεγόμενο ‘σκανδιναβικό μοντέλο’, με βάση το οποίο εκτιμάται ότι η παραγωγικότητα θα αυξηθεί εάν μειωθούν οι ώρες εργασίας, δεν είναι κάτι καινούργιο αλλά η ιδέα άρχισε να γίνεται περισσότερο δημοφιλής μεταξύ εταιριών, πολιτικών και φορέων του δημόσιου τομέα κατά την κρίση της Covid-19.

Γενικότερα, ιδέα της τετραήμερης εβδομάδας βρίσκει έδαφος σε όλο τον κόσμο, καθώς οι υποστηρικτές της επιμένουν ότι θα αυξήσει την παραγωγικότητα, θα βελτιώσει την ψυχική υγεία των εργαζομένων και θα βοηθήσει στην καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)