to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

15:01 | 20.07.2012

πηγή: https://left.gr/91

Διεθνή

Ισπανία: Λαοθάλασσα κατά της λιτότητας

Οι περικοπές δαπανών που εξήγγειλε την προηγούμενη εβδομάδα η κυβέρνηση Ραχόι χαρακτηρίζονται οι βαρύτερες στην ιστορία της ισπανικής μεταπολίτευσης και ανέρχονται σε 65 δισεκατομμύρια ευρώ τα επόμενα δυόμισι χρόνια


Εκατοντάδες χιλιάδες Ισπανοί κατέβηκαν χθες το βράδυ στους δρόμους 80 πόλεων της χώρας δίνοντας δυναμική απάντηση στα μέτρα λιτότητας της κυβέρνησης Ραχόι που υπερψηφίζονταν την ίδια ώρα από το κοινοβούλιο.

"Θέλουν να ερημώσουν τη χώρα. Πρέπει να το εμποδίσουμε. Είμαστε περισσότεροι από αυτούς" ήταν το σύνθημα στην κεντρική κινητοποίηση της Μαδρίτης που, όπως και οι υπόλοιπες, διοργανώθηκε από τα δύο μεγαλύτερα εργατικά συνδικάτα της χώρας, το UGT και τις CCOO. Στο επίκεντρο των κινητοποιήσεων βρέθηκαν και πάλι οι δημόσιοι υπάλληλοι, οι οποίοι διαδηλώνουν καθημερινά το τελευταίο διάστημα κατά της λιτότητας.

Πριν από τις διαδηλώσεις, οι γενικοί γραμματείς των δύο συνδικάτων, Κάντιντο Μέντεθ και Ινάθιο Τότσο, κάλεσαν την κυβέρνηση να προκηρύξει δημοψήφισμα για τα μέτρα προκειμένου να διαπιστωθεί αν η ισπανική κοινωνία συμφωνεί μαζί της. Και οι δύο συνδικαλιστές τόνισαν ότι η κυβέρνηση έχει νοθεύσει τη λαϊκή εντολή καθώς το πρόγραμμά της έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τις προεκλογικές εξαγγελίες της.

"Δεν είναι μόνον οι δημόσιοι υπάλληλοι που πλήττονται, είναι χειρότερα για τους ανέργους. Και δεν έχει ληφθεί κανένα μέτρο εναντίον των μεγάλων περιουσιών" δήλωσε μια διαδηλώτρια προσθέτοντας ότι δεν θα εκπλαγεί αν σύντομα έρθει και η σειρά των συνταξιούχων. Συντονίζοντας τη δράση τους μέσα από τα δίκτυα κοινωνικής δικτύωσης, οι Ισπανοί δημόσιοι υπάλληλοι διαδηλώνουν καθημερινά από τις 11 Ιουλίου κατεβαίνοντας στους δρόμους με μικρά πανό που γράφουν μόνο τη λέξη "όχι" και απεικονίζουν ένα ψαλίδι που συμβολίζει τις περικοπές.

"Ήδη μείωσαν τον μισθό μας κατά 5%, επιπλέον υφιστάμεθα τα ίδια μέτρα με τους άλλους, με την αύξηση του ΦΠΑ και τους άλλους φόρους. Και επίσης μάς κόβουν ημέρες διακοπών. Δεν αντέχουμε άλλο, φτάνουμε στα όριά μας", δήλωσε ο 35χρονος δημοτικός αστυνομικός, ο Αντρές Φερνάντες.

Οι περικοπές δαπανών που εξήγγειλε την προηγούμενη εβδομάδα η κυβέρνηση Ραχόι χαρακτηρίζονται οι βαρύτερες στην ιστορία της ισπανικής μεταπολίτευσης και ανέρχονται σε 65 δισεκατομμύρια ευρώ τα επόμενα δυόμισι χρόνια. Ανάμεσα σε άλλα προβλέπεται η κατάργηση του δέκατου τρίτου μισθού -η δεύτερη μείωση των μισθών των κρατικών λειτουργών-, η αύξηση του φόρου προστιθέμενης αξίας και η μείωση των επιδομάτων ανεργίας.

Οι εργατικές ενώσεις έχουν προειδοποιήσει ότι μια γενική απεργία θα είναι "αναπόφευκτη" εάν η κυβέρνηση δεν ανακαλέσει τα μέτρα που πλήττουν την αγοραστική δύναμη όλων των Ισπανών και δημιουργούν κινδύνους επιδείνωσης της ύφεσης, την ώρα που τα επίσημα στοιχεία προβλέπουν υποχώρηση του ΑΕΠ κατά 1,7% το 2012.
 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)