to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

17:24 | 26.03.2013

Διεθνή

Ισπανία: Κατηγορίες διαφθοράς σε βάρος και τρίτου ταμία του Λαϊκού Κόμματος

Νέες διαστάσεις λαμβάνει η πολύκροτη υπόθεση ξεπλύματος «μαύρου» χρήματος και παράνομων πληρωμών που ταλανίζει το Λαϊκό Κόμμα στην Ισπανία. Η όλη υπόθεση μετατράπηκε σε κυβερνητική κρίση στα τέλη Ιανουαρίου, όταν η εφημερίδα El Pais εξέδωσε δημοσίευμα που περιέγραφε ένα σύστημα μαύρων πληρωμών για μεγάλα στελέχη της κεντροδεξιάς παράταξης.


Νέες διαστάσεις λαμβάνει η πολύκροτη υπόθεση ξεπλύματος «μαύρου» χρήματος και παράνομων πληρωμών που ταλανίζει το κυβερνών Λαϊκό Κόμμα στην Ισπανία, αφότου την Τρίτη οι δικαστικές Αρχές της ιβηρικής χώρας απήγγειλαν σχετικές κατηγορίες σε βάρος και ενός τρίτου πρώην κομματικού ταμία, του Άνχελ Σάντσις.

Η όλη υπόθεση ήλθε στο προσκήνιο στις αρχές του 2013, όταν απαγγέλθηκαν κατηγορίες εναντίον του Λούις Μπαρθένας, ταμία του κόμματος από το 1990 έως το 2008. Ο κ. Μπαρθένας διέθετε σε κάποιο χρονικό σημείο έως και 22 εκατομμύρια ευρώ σε έναν προσωπικό τραπεζικό λογαριασμό στην Ελβετία και κατηγορείται για χρηματισμό, φοροδιαφυγή και ξέπλυμα χρήματος μέσω διάφορων εταιρειών.

Ο κ. Σάντσις φέρεται πως βοήθησε τον κ. Μπαρθένας να κρύψει τα αφορολόγητα έσοδα από τους χρηματισμούς στην Ελβετία.

Υπενθυμίζεται ότι στις αρχές Μαρτίου απαγγέλθηκαν κατηγορίες σε βάρος και ενός δεύτερου ταμία του Λαϊκού Κόμματος, του Αλβάρο Λαπουέρτα,. Ο κ. Λαπουέρτα φέρεται να είχε εμπλακεί στη διανομή παράνομων αμοιβών σε στελέχη της παράταξης.

Η όλη υπόθεση μετατράπηκε σε... κυβερνητική κρίση στα τέλη Ιανουαρίου, όταν η εφημερίδα El Pais εξέδωσε ένα δημοσίευμα που περιελάμβανε φωτογραφίες χειρόγραφων λογαριασμών, που φέρονται να τηρούνταν από τους ταμίες του Λαϊκού Κόμματος.

Ορισμένοι από τους λογαριασμούς χρονολογούνται από τις αρχές της δεκαετίας του 1990, και, σύμφωνα με την ισπανική εφημερίδα, καταδεικνύουν ετήσιες πληρωμές της τάξης των 25.200 ευρώ ανά έτος προς τον πρωθυπουργό, Μαριάνο. Ραχόι, κατά τα τελευταία 11 χρόνια.

Σύμφωνα με την El Pais, οι φωτογραφίες αποδεικνύουν την ύπαρξη ενός «μαύρου» συστήματος λογαριασμών, μέσω του οποίου δωρεές από εταιρείες, επί το πλείστον κατασκευαστικές, διοχετεύονταν σε ηγετικά μέλη του κόμματος.

Ο κ. Ραχόι και το Λαϊκό Κόμμα έχουν αρνηθεί τις κατηγορίες.

Πηγή: skai.gr 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)