to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

9:58 | 12.02.2018

Διεθνή

Ισπανία: Και οι Σοσιαλιστές νιώθουν πλέον την απειλή από τη δημοσκοπική άνοδο των Ciudadanos

Η μεγάλη δημοσκοπική άνοδος που καταγράφουν τα ποσοστά του κεντρώου κόμματος των Ciudadanos, ιδίως μετά τα γεγονότα που ακολούθησαν το δημοψήφισμα της 1ης Οκτωβρίου στην Καταλωνία, έχει αρχίσει να ανησυχεί τα δύο μεγάλα παραδοσιακά κόμματα της Ισπανίας


Η μεγάλη δημοσκοπική άνοδος που καταγράφουν τα ποσοστά του κεντρώου κόμματος των Ciudadanos, ιδίως μετά τα γεγονότα που ακολούθησαν το δημοψήφισμα της 1ης Οκτωβρίου στην Καταλωνία, έχει αρχίσει να ανησυχεί τα δύο μεγάλα παραδοσιακά κόμματα της Ισπανίας, το δεξιό Λαϊκό Κόμμα (ΡΡ) και τους Σοσιαλιστές του PSOE, που αρχίζουν να λαμβάνουν δυσοίωνα μηνύματα ενόψει των δημοτικών και περιφερειακών εκλογών του 2019, σημειώνουν δημοσιεύματα του ισπανικού Τύπου.

Σύμφωνα με την εφημερίδα El Pais, που επικαλείται πρόσφατα στοιχεία της εταιρείας Metroscopia, το κόμμα του Άλμπερτ Ριβέρα, μολονότι έχει διεμβολίσει καίρια κατά κύριο λόγο το κυβερνών Λαϊκό Κόμμα του πρωθυπουργού Μαριάνο Ραχόι ( ο οποίος, ειρήσθω εν παρόδω, κατορθώνει να κυβερνά χάρις στην κοινοβουλευτική ‘ανοχή’ των Ciudadanos), απειλώντας ανοικτά την «ηγεμονία» του στο στρατόπεδο της δεξιάς παράταξης, πλέον είναι και οι Σοσιαλιστές «που έχουν αρχίσει να υποφέρουν από μία αυξανόμενη φυγή ψηφοφόρων του προς τους Ciudadanos».

«Το κόμμα του Πέδρο Σάντσεθ δεν κατορθώνει να εξισορροπήσει (εξ ευωνύμων) τη διαρροή αυτή μέσω της καμπής των Podemos. Είναι πλέον πολλοί περισσότεροι εκείνοι οι ψηφοφόροι των Σοσιαλιστών, οι οποίοι πιστεύουν ότι οι Ciudadanos διαθέτουν ένα πειστικότερο σχέδιο για το μέλλον της Ισπανίας, απ’ ότι εκείνοι που θεωρούν ότι το κόμμα τους διαθέτει καλλίτερα σχέδια», τονίζει η εφημερίδα.

Σύμφωνα με την El Pais, « η ακτινογραφία των κομμάτων για τον Φεβρουάριο που περιγράφει η έρευνα της Μetroscopia για λογαριασμό της ίδιας εφημερίδας, καταδεικνύει ορισμένα πολύ ανησυχητικά στοιχεία για το μέλλον του PSOE, ιδίως αναφορικά με την ικανότητα των Ciudadanos να αποσπούν όλο και περισσότερο ποσοστό από τους ψηφοφόρους των Σοσιαλιστών. Το PSOE, σύμφωνα με την εταιρεία χάνει 900.000 ψηφοφόρους προς όφελος των Ciudadanos, την ώρα που προσελκύει μόνον 300.000 από την πλευρά των Podemos». Το πλέον ανησυχητικό όμως, κατά την εφημερίδα, είναι πως «οι ψηφοφόροι των Σοσιαλιστών έχουν αμφιβολίες όσον αφορά την ταύτισή τους με το εκλογικό πρόγραμμα του κόμματός τους».

Σύμφωνα με τη Metroscopia «το PSOE βρίσκεται πλέον στην τρίτη θέση, με 20,1% στην πρόθεση ψήφου, μόλις μία μονάδα πίσω από το PP, αλλά οκτώ μονάδες πίσω από τους Ciudadanos, ενώ εκτός νυμφώνος βρίσκονται στην τέταρτη θέση οι Podemos, που συγκεντρώνουν ένα 16,8%. Μολονότι ο Σάντσεθ έχει δηλώσει πως δεν τον ενδιαφέρουν οι διεργασίες στη ‘δεξιά παράταξη’ , το βέβαιο είναι πως η διεμβόλισή του από τους Ciudadanos, τον βάζει κι αυτόν μέσα στο πλαίσιο των ‘διεργασιών της δεξιάς παράταξης’», όσον αφορά την προς τα δεξιά διαρροή ψήφων, προσθέτει η El Pais.

«Οι Σοσιαλιστές ξεκίνησαν τη φετινή χρονιά με μία διαρροή ψηφοφόρων προς τους Ciudadanos που έφθανε το 13%, που τον Φεβρουάριο έφθασε το 18%. Αυτό αντιστοιχεί σε μία απώλεια 900.000 ψήφων, σύμφωνα με την δημοσκοπική εταιρεία (ενώ η αντίστοιχη μετατόπιση από τους Ciudadanos προς το PSOE έφθανε μόλις το 3%). Το ποσοστό αυτό ενδέχεται να αυξηθεί ακόμη περισσότερο, καθώς με βάση τα στοιχεία της έρευνάς της η Metroscopia υπολογίζει σε 17% το ποσοστό των όσων ψήφισαν το 2016 το PSOE που σήμερα δηλώνουν ότι αμφιβάλλουν ανάμεσα στο εάν θα προσέλθουν στις κάλπες και στο εάν θα ξαναψηφίσουν το κόμμα τους. Σε κάθε περίπτωση πάντως, το κύριο θύμα της διαρροής ψήφων προς τους Ciudadanos παραμένει το ΡΡ, που χάνει το 28% των ψηφοφόρων του (2,2 εκατ.)», υπογραμμίζει η El Pais.

Αλλά υπάρχουν και άλλα στοιχεία που καταδεικνύουν τη δυνητική απειλή που αντιμετωπίζουν οι Σοσιαλιστές απέναντι στους Ciudadanos. «Το 56% των Σοσιαλιστών επικροτεί την κοινοβουλευτική απόδοση του κόμματός του, όμως το ποσοστό αυτό σχεδόν προσεγγίζει το 53% των ψηφοφόρων του PSOE που βαθμολογούν θετικά τους Ciudadanos. Την προηγούμενη εβδομάδα, δε, ο Σάντσεθ κάλεσε τους βουλευτές του να ζωντανεύσουν την κοινοβουλευτική δραστηριότητά τους για να επωφεληθούν από την πολιτική απραξία του ΡΡ. Η παράταξη του Σάντσεθ σκοπεύει άμεσα να δώσει πνοή σε πρωτοβουλίες με καθαρά ‘αριστερό’ χαρακτήρα», τονίζει η El Pais.

«Ένα άλλο δείγμα της ‘απειλής Ciudadanos’: το ποσοστό των Σοσιαλιστών ψηφοφόρων που επικροτούν τον Άλμπερτ Ριβέρα φθάνει το 60%, που υπολείπεται μόλις πέντε μονάδες από τα ποσοστά του Σάντσεθ (65%)», τονίζει η ίδια εφημερίδα.

Την ίδια στιγμή και ο Ραχόι προσπαθεί να ανασχέσει την εκλογική καμπή του δικού του κόμματος, αλλά και τις κριτικές που δέχεται, ιδίως σε περιφερειακό επίπεδο, για την άνευρη πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση, με αποτέλεσμα να θέτει εν αμφιβόλω και την τύχη των υποψηφίων του στις δημοτικές-περιφερειακές εκλογές του 2019. Σήμερα ο πρωθυπουργός έχει συγκαλέσει τους εκλεγμένους με το κόμμα προέδρους στις Αυτόνομες Περιφέρειες, τους υπουργούς και την ηγεσία του ΡΡ, και όπως τονίζουν πηγές προσκείμενες στην ηγεσία του, θα ζητήσει «περισσότερη ενότητα, συσπείρωση και αφοσίωση στην ηγεσία του Μαριάνο Ραχόι», τονίζει η El Pais. Κατά την εφημερίδα, «οι κριτικές τόσο εκ μέρους των περιφερειακών ηγεσιών, όσο και η απάντηση που μέλλει να δώσει ο Ραχόι, έχουν αφορμή την δημοσκοπική προέλαση των Ciudadanos. Δεν υπάρχει ‘ημερήσια διάταξη’ στη σύνοδο αυτή, όλα τα θέματα είναι ανοικτά».

Με την σύνοδο αυτή, ο Ραχόι, τονίζουν οι ίδιες κυβερνητικές πηγές στην El Pais, θα προσπαθήσει να κλείσει τις μεγάλες ρωγμές που έχουν ανοίξει στο κόμμα, που παραδοσιακά χαρακτηριζόταν από την γρανιτώδη ενότητά του. Παράλληλα, θα εκπέμψει μήνυμα εμπιστοσύνης, για την ανάκαμψη και το ξεπέρασμα των Ciudadanos, με όπλα τη συσπείρωση και τη δουλειά, καθώς ‘μπροστά βρίσκεται μία μακριά χρονιά έως τις εκλογές’. Και το κύριο θέμα της σημερινής σύσκεψης δεν είναι το τι θα κάνει η κυβέρνηση, αλλά «αυτό που πρέπει να κάνει το κόμμα για την κυβέρνηση, που συνίσταται στην στήριξη της δράσης της σε όλην την εθνική επικράτεια», τονίζει η El Pais.

Γιώργης-Βύρων Δάβος

Πηγή: El Pais

Μετάφραση: ΑΠΕ - ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)