to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

14:08 | 25.07.2012

left.gr

Διεθνή

Ισπανία, Ιταλία, Γαλλία: Να εφαρμοστεί τώρα η συμφωνία του Ιούνη

Το υψηλό κόστος δανεισμού και το πλήθος νέων υποβαθμίσεων από τους οίκους αξιολόγησης προκάλεσαν την κοινή παρέμβαση των τριών χωρών, για άμεση εφαρμογή των συμφωνημένων στη Σύνοδο του Ιούνη, πριν να είναι πολύ αργά για την Ευρωζώνη.


Στενεύουν τα περιθώρια και για τη Γερμανία, η οποία είναι ουσιαστικά αυτή που "παγώνει" την ενεργοποίηση του νέου συστήματος απευθείας δανεισμού, μετά την υποβάθμιση των οικονομιών του Λουξεμβούργου, της Ολλανδίας αλλά και της ίδιας της Γερμανίας σε "αρνητικές προοπτικές"  από τη Moody's, λόγω του ευρύτερου σκηνικού στην Ευρωζώνη. 

Από την άλλη πλευρά, το Παρίσι, η Ρώμη και η Μαδρίτη επισημαίνουν ότι η ταχύτητα με την οποία πρέπει να κινηθεί η ηγεσία της Ευρώπης είναι προϋπόθεση για την επιτυχία οποιασδήποτε πράξης της Ένωσης, συνεπώς η χρονική απόσταση που χωρίζει τη λήψη της απόφασης για χρηματοδότηση μέσω  ESM  μέχρι την πραγματοποίηση είναι ανησυχητική. 

Η στάση "μετώπου του Νότου" δεν είναι δύσκολο να ερμηνευθεί, αν ληφθεί υπόψη ότι τα επιτόκια ανέρχονται στα ιστορικά υψηλά τους από συστάσεως της ευρωζώνης. Σε ίδιο τόνο κινήθηκε το μήνυμα που έστειλε χτες ο Ιταλός Υπουργός Οικονομικής Ανάπτυξης, Κ. Πάσερα, ότι "πλέον δεν υπάρχει άλλος χρόνος".

Την ίδια στιγμή, και ενώ οι αντιδράσεις της Γερμανίας στις πιέσεις που δέχεται είναι μουδιασμένες, η Budensbank, η Ομοσπονδιακή Κεντρική Τράπεζα της Γερμανίας, δηλώνει ότι το εγχείρημα της Ευρωζώνης είναι "αμετάκλητο". Η μελέτη της τράπεζας, που δημοσίευσαν οι γερμανικοί Financial Times, καταλήγει ότι κανένα κράτος-μέλος δεν μπορεί να αποχωρήσει από το ευρώ, καθώς η διατήρηση του ενιαίου νομίσματος προϋποθέτει την παραμονή όλων. H μελέτη ωστόσο καταλήγει αμφίθυμα, διατυπώνοντας την πάγια γερμανική θέση περί τήρηση των δημοσιονομικών δεσμεύσεων των χωρών-μελών. 


Πριν από λίγο:  Η Moody's βάζει σε προοπτική υποβάθμισης 6 γερμανικά κρατίδια

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)