to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

17:29 | 29.11.2012

Διεθνή

Ισπανία: Ισχνές προοπτικές ανάκαμψης της οικονομίας προβλέπει ο ΟΟΣΑ, που ζητεί μέτρα για μείωση της ανεργίας

Η Ισπανία οφείλει να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις της στην κατεύθυνση της καταπολέμησης της ανεργίας, η οποία έχει φτάσει σε πρωτοφανή ύψη, καθώς οι προοπτικές να υπάρξει άμεσα ανάπτυξη της τέταρτης σε μέγεθος οικονομίας της ευρωζώνης είναι εξαιρετικά ισχνές και η ύφεση θα συνεχίσει να έχει «αντίκτυπο» και τον επόμενο χρόνο, εκτιμά σε σημερινή του έκθεση ο ΟΟΣΑ.



    Σύμφωνα με τον Οργανισμό, που παρουσίασε την έκθεσή του στη Μαδρίτη το μεσημέρι, η μαστιζόμενη από την οικονομική κρίση ήδη από το 2008 χώρα της Ιβηρικής Χερσονήσου θα παραμείνει σε ύφεση και μετά το 2012 (συρρίκνωση του ΑΕΠ κατά -1,3%), το 2013 (προβλεπόμενη μείωση κατά -1,4%).

    Η Ισπανία λαμβάνει «παραδειγματικά μέτρα» και στέλνει «καλά σημάδια» στις χρηματαγορές, υποστήριξε ο ΓΓ του ΟΟΣΑ Άνχελ Γκουρία, παρουσιάζοντας την έκθεση.

    Ωστόσο, βραχυπρόθεσμα ο «ουσιαστικός κίνδυνος» για την οικονομία της Ισπανίας παραμένουν τα υψηλά κόστη δανεισμού, υπογραμμίζεται στην έκθεση του ΟΟΣΑ. Πάντως, οι κίνδυνοι αυτοί μπορεί να μειωθούν σε περίπτωση που η Μαδρίτη ζητήσει δανειακή βοήθεια από την ευρωζώνη, επισημαίνουν οι συντάκτες της έκθεσης.

    Για τον λόγο αυτόν, ο Γκουρία συνέστησε στην ΕΕ να βοηθήσει «ανεπιφύλακτα» τη Μαδρίτη εάν προσφύγει για χρηματοοικονομική βοήθεια: «αυτό που πρέπει να ζητήσουμε είναι οι ευρωπαίοι εταίροι της Ισπανίας να λάβουν υπόψη τους τις προσπάθειες που κατέβαλε η χώρα και να κάνουν μία ανεπιφύλακτη δήλωση, με την οποία θα τονίζουν πως εάν η Ισπανία ζητήσει οποιαδήποτε βοήθεια, η βοήθεια αυτή θα δοθεί και πως το αίτημα της Ισπανίας θα είναι καλοδεχούμενο», τόνισε ο Γκουρία.

    «Αυτό θα ήταν επίσης ένα μέσο για να χορηγηθεί η βοήθεια της ΕΚΤ για την σταθεροποίηση, ή την καταπολέμηση της αβεβαιότητας στις αποδόσεις του ισπανικού χρέους, διότι κατ' ουσίαν αυτό θα ήταν αρκετό» για να κατευναστούν οι αγορές, πρόσθεσε από την πλευρά του ο Ισπανός υπουργός Οικονομικών Λουίς ντε Γκίνδος κατά την παρουσίαση της έκθεσης του ΟΟΣΑ.

    Όμως, όπως επισημαίνεται στην έκθεση, το κύριο πρόβλημα της ισπανικής οικονομίας εξακολουθεί να είναι η ανεργία, η οποία για τρίτο συνεχόμενο τρίμηνο ξεπερνά το 25%: ένα 25,02% του ενεργού πληθυσμού είναι χωρίς δουλειά, ενώ ο δείκτης της ανεργίας στους νέους ηλικίας 16-24 ετών ανέρχεται στο 52%.

    Σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, η χώρα θα εξακολουθήσει να καταγράφει τον υψηλότερο δείκτη ανεργίας στον προηγμένο βιομηχανικό κόσμο, με 25% το 2012 και 26,9% το 2013. Από την πλευρά της η ισπανική κυβέρνηση προβλέπει ότι ο σχετικός δείκτης θα φθάσει το 24,6% στα τέλη του 2012 και εν συνεχεία θα σημειώσει μικρή κάμψη, στο 23,3%, το 2013.

    Ο ΟΟΣΑ χαρακτηρίζει ως «σημαντική πρόοδο» για τις «αναγκαίες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις για την παροχή κινήτρων, ιδιαίτερα για τους νέους, στην αγορά εργασίας», τις μεταρρυθμίσεις που εφαρμόσθηκαν από τις αρχές του έτους και μειώνουν τις αποζημιώσεις σε περίπτωση απόλυσης και την εισαγωγή νέου τύπου συμβάσεων αορίστου χρόνου με μία περίοδο δοκιμής ενός έτους.

    «Εάν οι μεταρρυθμίσεις δεν αποδειχθούν αποτελεσματικές, θα μπορούσαν να ληφθούν επιπλέον μέτρα για να μειωθεί ο δυϊσμός στην αγορά εργασίας (ανάμεσα στην προστατευμένη απασχόληση των αορίστου χρόνου και τα συμβόλαια προσωρινής απασχόλησης), προς την κατεύθυνση ενός ενιαίου συμβολαίου», προτείνει ο Οργανισμός.


Πηγή: ΑΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)