to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

13:51 | 14.03.2013

Διεθνή

Ισπανία: Η νομοθεσία για τις εξώσεις δεν είναι συμβατή με το κοινοτικό δίκαιο

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο της ΕΕ αποφάνθηκε σήμερα κατά της νομοθεσίας στην Ισπανία για τις υποθήκες, επιχειρηματολογώντας ότι ο νομικός καθορισμός διαδικασιών έξωσης χρεωμένων πολιτών που κηρύττουν χρεοκοπία παραβιάζει μια ευρωπαϊκή οδηγία για την προστασία των καταναλωτών


Υπολογίζεται ότι 350.000 άνθρωποι στην Ισπανία έχουν ήδη υποστεί έξωση ή βρίσκονται πολύ κοντά στο να τους συμβεί αυτό διότι δεν εξυπηρετούν τα δάνειά τους στην πληγείσα από την κρίση Ισπανία, όπου το ποσοστό της ανεργίας ξεπερνά το 26%.

Αντίθετα με ό,τι συμβαίνει στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής και σε πολλές χώρες της ΕΕ, οι Ισπανοί που κηρύσσουν πτώχευση δεν μπορούν να διακανονίζουν τις οφειλές τους απλώς παραδίδοντας τις κατοικίες τους στην εκάστοτε τράπεζα: συνεχίζουν να είναι οφειλέτες, για ολόκληρο το ποσό του δανείου τους.

Η νομοθεσία στην Ισπανία, επιπλέον, δεν επιτρέπει στους δικαστές να αναστέλλουν τις εξώσεις στην διάρκεια ερευνών για το εάν και κατά πόσον οι υποθήκες ή τα δάνεια για την αγορά κατοικίας ή άλλων ακινήτων περιέχουν καταχρηστικούς όρους, σημείωσε στο σκεπτικό του το Δικαστήριο, το οποίο εδρεύει στο Λουξεμβούργο.

Η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου της ΕΕ βασίστηκε σε μία αγωγή που είχε γίνει το 2011 και την οποία χειρίζεται ένα δικαστήριο στη Βαρκελόνη. Ο προσφεύγων, ο Μοχάμεντ Αζίζ, είχε μηνύσει την τράπεζα CatalunyaCaixa διότι του είχε κάνει έξωση επειδή δεν πλήρωνε το στεγαστικό του δάνειο. Το δικαστήριο της Βαρκελόνης απηύθυνε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο της ΕΕ το ερώτημα εάν και κατά πόσον είναι συμβατή η ισπανική νομοθεσία με το κοινοτικό δίκαιο.

Η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου δεν δεσμεύει την Ισπανία να αλλάξει την νομοθεσία της, αλλά οι Ισπανοί δικαστές οφείλουν στο εξής να τη λαμβάνουν υπόψη ως δεδικασμένο.

Σχεδόν 15 άνθρωποι έχουν αυτοκτονήσει στην Ισπανία εξαιτίας εξώσεων λόγω δανείων, υποθηκών ή απλήρωτων ενοικίων από το 2010.

Μια κίνηση η οποία εκπροσωπεί τους πολίτες που κηρύττουν αθέτηση πληρωμών συγκέντρωσε 1,4 εκατ. υπογραφές για να πιέσει την κυβέρνηση να εναρμονίσει την ισπανική νομοθεσία με αυτή που ισχύει στις ΗΠΑ.

Η κυβέρνηση, όμως, αναμένεται να κάνει πιο μικρής σημασίας τροποποιήσεις στο νομικό πλαίσιο, όπως να προωθήσει την διατήρηση των επιτοκίων για τα στεγαστικά δάνεια σε χαμηλό επίπεδο ή να επεκτείνει τις προθεσμίες έξωσης.

Το να επιτρέπεται σε δανειολήπτες να ρυθμίζουν τις οφειλές τους παραδίδοντας τα σπίτια τους στις τράπεζες θα έκανε ακόμα πιο δύσκολο για τις οικογένειες να παίρνουν στεγαστικά δάνεια, σύμφωνα με την άποψη του Μαριάνο Ραχόι, του συντηρητικού πρωθυπουργού της Ισπανίας.

Πηγή: ΑΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)