to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

18:50 | 15.10.2012

Διεθνή

Ισπανία: Η Καταλονία θα προσφύγει στα διεθνή δικαστήρια εάν η Μαδρίτη εμποδίσει το δημοψήφισμα για ανεξαρτησία

Η Αυτόνομη Περιφέρεια της Καταλονίας πρόκειται να προσφύγει στα διεθνή δικαστήρια κατά της κεντρικής κυβέρνησης στη Μαδρίτη, σε περίπτωση που αυτή επιχειρήσει να παρεμποδίσει ένα δημοψήφισμα για την ανεξαρτητοποίηση της, όπως ανακοίνωσε σήμερα ο περιφερειακός πρωθυπουργός Αρτούρ Μας.


«Εάν δεν μας επιτραπεί να συμβουλευθούμε τη γνώμη των πολιτών μας (για την ανεξαρτητοποίηση) τότε θα πρέπει να διεθνοποιήσουμε τη σύγκρουση αυτή», δήλωσε ο Μας στο καταλανικό δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο TV3.

    Ο Μας θα διεκδικήσει την απόλυτη πλειοψηφία στις περιφερειακές εκλογές της 25ης Νοεμβρίου σε μία προσπάθεια να διοργανώσει δημοψήφισμα σχετικά με το εάν η οικονομική ατμομηχανή της Ισπανίας, με πληθυσμό πάνω από 7 εκατ. κατοίκους, θα γίνει «ένα κράτος εντός της Ευρώπης».

    Μία απόλυτη πλειοψηφία του στις εκλογές, θα καταστήσει ευκολότερη τη διαπραγμάτευση της Καταλονίας με τη Μαδρίτη, τις Βρυξέλλες και την Ουάσιγκτον, τόνισε ο Μας.

    Ο πρωθυπουργός παραδέχθηκε πως μία ανεξάρτητη Καταλονία «αρχικά» θα παραμείνει εκτός του άμβωνος της ΕΕ. Αλλά «μιας που η Ευρώπη ουδέποτε έχει βρεθεί αντιμέτωπη με παρόμοια κατάσταση, ποτέ δεν μπορούμε να γνωρίζουμε με σαφήνεια», τι μέλλει γενέσθαι, δήλωσε ο Μας.

    Η κυβέρνηση του συντηρητικού Μαριάνο Ραχόι φέρεται αποφασισμένη να αποτρέψει ένα καταλανικό δημοψήφισμα για ανεξαρτησία, επιχειρηματολογώντας πως βάσει του Συντάγματος του 1978 επιτρέπεται μόνον στην κεντρική κυβέρνηση να διοργανώνει δημοψηφίσματα.

    Η κυβέρνηση θα επιστρατεύσει «κάθε νομικό μέσο στη διάθεσή της» για να εξασφαλισθεί πως «οι νόμοι τηρούνται στην Καταλονία», δήλωσε η γγ του Λαϊκού Κόμματος (ΡΡ) του Ραχόι Ντολόρες ντε Κοσπέδαλ. Η ανεξαρτησία θα οδηγήσει την Καταλονία «στην καταστροφή», δήλωσε η ίδια από τη Μαδρίτη.


Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)