to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

12:21 | 26.06.2016

Διεθνή

Ισπανία - Γκαρθόν: Η συμμετοχή στις κάλπες βαρόμετρο της νίκης και ανατροπής

«Όσο περισσότερος κόσμος ψηφίσει τόσο περισσότερο θα είναι σίγουρη η ιστορική αλλαγή», τόνισε ο Γκαρθόν ψηφίζοντας στην ιδιαίτερη πατρίδα του στη Μάλαγα. «Εμείς ψηφίζουμε με μεγάλη χαρά και χαμόγελο», συμπλήρωσε ο Γκαρθόν προσπαθώντας να σπάσει το κλίμα της τρομολαγνίας εναντίον της Αριστεράς που καλλιεργήθηκε από τα συστηματικά ΜΜΕ, τα ισχυρά χρηματοοικονομικά συμφέροντα και το διεφθαρμένο πολιτικό σύστημα.


Ανταπόκριση από τη Μαδρίτη - Του Αργύρη Παναγόπουλου (Αυγή)

Η δήμαρχος της Μαδρίτης Καρμένα εξασκώντας το εκλογικό της δικαίωμα ζήτησε από τους πολίτες να ψηφίζουν: «Το σημαντικό είναι να ψηφίσει ότι το δυνατόν περισσότερος κόσμος για να έχουμε μια κυβέρνηση αμέσως», τόνισε η κινηματική δήμαρχος της Αριστεράς.

Οι Ισπανοί άρχισαν να ψηφίζουν στις 09.00 τοπικής ώρας, 10.00 ελληνικής ώρας, ενώ οι κάλπες θα κλείσουν στις 20.00 τοπικής ώρας, δηλαδή στις 21.00 με το ελληνικό ωράριο.

Το απόγευμα του Σαββάτου σε γραφεία της Ενωμένης Αριστεράς στο κέντρο της Μαδρίτης πραγματοποιήθηκε ενημερωτική συνάντηση με τις ξένες αντιπροσωπείες, μεταξύ των οποίων του ΣΥΡΙΖΑ, στην οποία συμμετέχει ο Σταύρος Καραγκούνης από την ΚΕ, ο υπεύθυνος Ευρωπαϊκής Πολιτικής Γιώργος Βερβέρης και οι Καράλη Μαρία με το Σπύρο Μιχαήλ. Το μεσημέρι της Κυριακής θα βρίσκεται στη Μαδρίτη και ο Γιάννης Μπουρνούς από τη Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ και ο Γιώρος Καρατσουμπάνης από τη ΚΕ.

Σύμφωνα με τις δηλώσεις ηγετικών στελεχών της Ενωμένης Αριστεράς στη συνάντηση με τις ξένες αντιπροσωπείες υπάρχει η αίσθηση και ο «αέρας της νίκης», αλλά και οι ανησυχίες για την… «επόμενη ημέρα».

Η Ενωμένη Αριστερά εκτιμά ότι το Brexit δεν θα καταφέρει να επηρεάσει το εκλογικό σώμα, γιατί είναι πολύ πρόσφατο και δεν έχει γίνει πλήρως κατανοητό από τους πολίτες, ενώ αντίθετα οι πολίτες θα επηρεαστούν από τα πρόσφατα σκάνδαλα του Λαϊκού Κόμματος και της κυβέρνησής του και κυρίως από τις προσπάθειες του υπουργού Εσωτερικών να ανατρέψει με πλαστά στοιχεία τις ηγεσίες των δύο κομμάτων που στηρίζουν τη τοπική κυβέρνηση της Καταλονίας.

Οι εκπρόσωποι της Ενωμένης Αριστεράς ενημέρωσαν τις ξένες αντιπροσωπείες για το τελευταίο συνέδριο του κόμματος και τους νεωτερισμούς για την εκλογή των συμμαχιών, των εκλογικών προγραμμάτων και της ηγεσίας, ενώ εμφανίστηκαν ιδιαίτερα αισιόδοξοι ότι ένα καλό εκλογικό αποτέλεσμα του Unidos Podemos θα εξαναγκάσει το Σοσιαλιστικό Κόμμα του Σάντσεθ να αποδεχθεί στη στήριξη μιας δημοκρατικής, προοδευτικής και αριστερής κυβέρνησης, απορρίπτοντας στις Σειρήνες του μεγάλου συνασπισμού και τω οικουμενικών κυβερνήσεων που επιθυμεί η δεξιά και οι «Πολίτες».

Για τα στελέχη της Ενωμένης Αριστεράς ο συνασπισμός Unidos Podemos αποτελεί την εγγύηση της αλλαγής και ένα προωθημένο πολιτικό εργαλείο για μια συνολική αντιπαράθεση της Αριστεράς και του προοδευτικού και δημοκρατικού κόσμου εναντίον της δεξιάς νεοφιλελεύθερης λιτότητας. Το γεγονός ότι το Unidos Podemos αποδέχθηκε στο πρόγραμμά του δεκάδες προτάσεις που κατέθεσαν οι δύο μεγαλύτερες συνδικαλιστικές συνομοσπονδίες, οι αριστερές Εργατικές Επιτροπές CC.OO. και η σοσιαλιστική UGT υπογραμμίζει τις σχέσεις και την αισθησία του Unidos Podemos με τις οργανωμένες κοινωνικές ομάδες και τα αιτήματά τους.

Με ιδιαίτερα φιλικό και αδελφικό τρόπο αντιμετώπισαν λίγο αργότερα την αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ και τα στελέχη του Podemos στα τοπικά γραφεία της Μαδρίτης εκφράζοντας την πεποίθηση ότι από τη Δευτέρα θα υπάρχει και άλλη μια αριστερή και προοδευτική κυβέρνηση για να αλλάξει με το ΣΥΡΙΖΑ τους συσχετισμούς στην Ευρώπη. 

Το απόγευμα της Κυριακής η αντιπροσωπεία το ΣΥΡΙΖΑ θα φιλοξενηθεί από το Podemos και θα επισκεφθεί εκλογικά κέντρα, ενώ μετά τις 20.000 θα βρίσκεται στο θέατρο Γκόγια και αργότερα στην πλατεία Ρέινα Σοφία, όπου το Unidos Podemos θα παρακολουθήσει τα εκλογικά αποτελέσματα.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)