to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

13:59 | 31.07.2012

πηγή: https://left.gr/94

Διεθνή

Ισπανία: Διαδηλώσεις ενάντια στον περιορισμό του δικαιώματος στην άμβλωση

Έντονες αντιδράσεις έχει προκαλέσει στην Ισπανία η πρόθεση της κυβέρνησης του Μαριάνο Ραχόι να καταστήσει πιο αυστηρό το νομοθετικό πλαίσιο για τις αμβλώσεις.


Στις προτάσεις που σχετίζονται με την άμβλωση περιλαμβάνεται η απαίτηση για γονική συγκατάθεση σε περιπτώσεις κοριτσιών ηλικίας 16 και 17 ετών που επιθυμούν να τερματίσουν την εγκυμοσύνη τους, καθώς και ο περιορισμός του δικαιώματος στην άμβλωση ακόμη και για περιπτώσεις όπου το έμβρυο παρουσιάζει δυσμφορφίες.
Ο ισπανός υπουργός Δικαιοσύνης Αλμπέρτο Ρουΐθ Γκαλιαρδόν σε συνέντευξή του που είχε δημοσιευτεί πρόσφατα στην εφημερίδα La Razon δήλωσε: «Η δυσμορφία ενός εμβρύου δεν μπορεί πλέον να θεωρείται αιτία για άμβλωση».
Από την πλευρά τους, όσοι αντιδρούν στις προωθούμενες αυτές ενέργειες της ισπανικής κυβέρνησης κατέκλυσαν τους δρόμους της Μαδρίτης ως ένδειξη διαμαρτυρίας.
Σημειώνεται πως το 2010 η ισπανική σοσιαλιστική διακυβέρνηση του Χοσέ Θαπατέρο είχε τροποποιήσει τη νομοθεσία, επιτρέποντας τις αμβλώσεις χωρίς περιορισμούς στις 14 πρώτες εβδομάδες της εγκυμοσύνης, ακόμα και χωρίς την γονική συγκατάθεση για κορίτσια ηλικίας 16 και 17 ετών.
Η αυστηροποίηση του νομοθετικού πλαισίου αποτελούσε προεκλογική δέσμευση του Λαϊκού Κόμματος.
 
Σύμφωνα με δημοσκόπηση της Metroscopia, η πρόταση του Γκαλιαρδόν δεν έχει απήχηση, ούτε μεταξύ των συντηρητικών ψηφοφόρων.
Το 65% των ψηφοφόρων του Λαϊκού Κόμματος και 64% πιστών Ρωμαικαθολικών διαφωνεί με την πρόταση να καταστεί παράνομη η άμβλωση σε περιπτώσεις εμβρύων με δυσμορφίες, ενώ συνολικά το 81% των ερωτηθέντων διαφώνησε με τις αλλαγές στο θέμα των αμβλώσεων.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)