to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

11:14 | 27.04.2012

πηγή: https://left.gr/96

Διεθνή

Ισπανία: Δεύτερη υποβάθμιση σε 4 μήνες

Διεθνής επικαιρότητα


Ο οίκος S&P υποβάθμισε την Ισπανία 2 μονάδες και κάνει λόγο για φθίνουσα τροχιά στο έλλειμμα του εθνικού προϋπολογισμού. Το μακροπρόθεσμο χρέος της χώρας έπεσε στο 3Β αρνητικό από Α, ενώ το βραχυπρόθεσμο χρέος έπεσε στο Α2 από Α1.

Ο οίκος αξιολόγησης, ο οποίος υποβάθμισε τη Ισπανία  μαζί με 8 άλλες χώρες του ευρώ τον Ιανουάριο, εκτιμά ότι αυξάνεται η πιθανότητα η ισπανική κυβέρνηση να χρειαστεί να παράσχει περισσότερη οικονομική στήριξη στον τραπεζικό τομέα.


Αντιπαράθεση για το μέλλον της Γαλλίας

Ενώ μετά την επικράτηση Ολάντ στο α’ γύρο των προεδρικών εκλογών, η Μέρκελ άρχισε να μιλάει για ανάπτυξη, φαίνεται ότι αυτό που εννοεί είναι κάτι τελείως διαφορετικό. Η γερμανική πλευρά επιζητεί απλά μειώσεις μισθών για την τόνωση της ανταγωνιστικότητας και αποκλείει το ενδεχόμενο επαναδιαπραγμάτευσης του δημοσιονομικού συμφώνου, κάτι το οποίο ρητά υπόσχεται να κάνει ο σοσιαλιστής Ολάντ αμέσως μόλις εκλεγεί.

Το Σύμφωνο, που υπογράφηκε από 25 χώρες-μέλη της ΕΕ και έχει ήδη επικυρωθεί από ορισμένες από αυτές, «δεν είναι διαπραγματεύσιμο», τόνισε η Καγκελάριος.
«Όσον αφορά στον προβληματισμό για την ανάπτυξη, που ορισμένοι την επικαλούνται τώρα, εδώ και καιρό είναι ο δεύτερος πυλώνας της πολιτικής μας, πλάι στα υγιή δημόσια οικονομικά».

Η απάντηση για την μη επαναδιαπραγμάτευση της λιτότητας ήρθε από τον Ολαντ σε τηλεοπτική συνέντευξη των 2 υποψήφιων στο France 2. Ο Ολάντ τόνισε ότι δεν καλείται η Γερμανία να αποφασίσει για το σύνολο της Ευρώπης, σχετικά με το θέμα της επαναδιαπραγμάτευσης, ενώ πήρε αποστάσεις από την πολιτική της άδειας καρέκλας, η οποία θέλει να επαναφέρει ο Σαρκοζί, να κρατήσει σκληρή στάση και να επιδιώξει ανταλλάγματα.


Ψηφίστηκε ο προυπολογισμός στην Ολλανδία

Συμφωνία... στο παρά πέντε για μέτρα λιτότητας επετεύχθη την Πέμπτη μεταξύ του κυβερνητικού συνασπισμού της Ολλανδίας, ο οποίος  κατέρρευσε την Τετάρτη, και τριών κομμάτων της αντιπολίτευσης, το φιλελεύθερο D66, τους Πρασίνους και τη Χριστιανική Ένωση.
Η κυβέρνηση της Ολλανδίας δεν κατάφερε να συμφωνήσει, με την Άκρα Δεξιά, η οποία την στήριζε, σε περικοπές ύψους έως και 16 δις ευρώ, με αποτέλεσμα να καταρρεύσει και να θέσει την άριστη πιστοληπτική αξιολόγηση της χώρας σε κίνδυνο, ενώ απέδειξε πως ακόμα και μια ισχυρή οικονομία, όπως η ολλανδική, δεν μπορεί να συμμορφωθεί με το «στενό κορσέ» της δημοσιονομικής πειθαρχίας.
Τα 5 κόμματα συμφώνησαν να θέσουν το έλλειμμα εντός στόχων του δημοσιονομικού συμφώνου έως το 2013. Συμφώνησαν ακόμα πάγωμα μισθών των δημοσίων υπαλλήλων για 2 χρόνια και αύξηση 2% στον ΦΠΑ.
Το αντάλλαγμα για τη συναίνεση στη λιτότητα ήταν οι πρόωρες εκλογές, οι οποίες θα πραγματοποιηθούν στις 12 Σεπτεμβρίου, αλλά, όπως δείχνουν οι δημοσκοπήσεις, η επόμενη κυβέρνηση δεν θα αποτελείται από τα 5 κόμματα που σήμερα ψηφίζουν τα μέτρα λιτότητας, αλλά από κόμματα της αντιπολίτευσης, που ζητούν χαλάρωση των δημοσιονομικών μέτρων.
Επιπλέον δημοσκόπηση της Maurice δείχνει ότι το 58% των ερωτηθέντων συμφωνούν ότι το ολλανδικό έλλειμμα θα πρέπει να μειωθεί το περισσότερο κατά 3,5% (και όχι κατά 3%, όπως προστάζουν οι Βρυξέλες), έναντι 44% που συμφωνούν με τον ευρωπαϊκό κανόνα.
Ιρλανδία
H χαλάρωση της δρακόντειας λιτότητας, ώστε να υπάρξει μεγαλύτερο περιθώριο ανάπτυξη, εφαρμόζεται, αρχής γενομένης από την Ιρλανδία, την ώρα που έχει ανοίξει για τα καλά η κουβέντα για αναπτυξιακή στρατηγική στους ευρωπαϊκούς κύκλους, λόγο της διαφαινόμενης νίκης Ολάντ στη Γαλλία και όχι μόνο.

Η Ιρλανδία, η οποία βρίσκεται σε καθεστώς μνημονίου, ανακοίνωσε χτες ότι πέρασε τον έλεγχο της Τρόικας και μάλιστα εξασφάλισε το δικαίωμα να χρησιμοποιήσει περισσότερα από τα έσοδα των αποκρατικοποιήσεων για την ανάπτυξη.
Η προηγούμενη συμφωνία με την Τρόικα  ήταν να συγκεντρώσει η Ιρλανδία 3 δις ευρώ από αποκρατικοποιήσεις, όπως διαχείριση ηλεκτρισμού και αεροπορικές μεταφορές, και να κρατήσει μόνο το ένα δις ευρώ για την οικονομία της δίνοντας τα άλλα 2 δις στους δανειστές της.

Αυτό φαίνεται ότι άλλαξε -αν και δεν δίνονται ακριβή στοιχεία για το ακριβές ποσό πέραν του ενός δις ευρώ, το οποίο δύναται να κρατήσει το Δουβλίνο για ανάπτυξη- ο ιρλανδός πρωθυπουργός έκανε λόγο για το 50% των εσόδων από τις αποκρατικοποιήσεις. Στην ιρλανδική περίπτωση έχουν παραχωρηθεί επιπλέον διευκολύνσεις, καθώς είχε γίνει μια μίνι αναδιάρθρωση χρέους για πληρωμή, του Δουβλίνου προς τράπεζα, την οποία και  διέσωσε, ενώ τελικώς η πληρωμή, κάποια δις ευρώ, παραπέμφθηκε στο μακρινό μέλλον με ομόλογο.

Επιπρόσθετα, επετράπη η αναβολή των αποτελεσμάτων των τεστ αντοχής των τραπεζών για τον Νοέμβρη. Οι ιρλανδικές τράπεζες έχουν όλες σχεδόν εθνικοποιηθεί και βρίσκονται ακόμα σε διαδικασία διάσωσης, με δαπάνες που καλύπτει η φορολόγηση των πολιτών. Όπως φαίνεται,  η αναβολή των αποτελεσμάτων τους μάλλον καθυστερεί τα όποια μαντάτα, καλά ή κακά, ωστόσο, αν ήταν καλά η κυβέρνηση, προφανώς δεν θα ήθελε να τα αναβάλει…

Όλες αυτές οι παραχωρήσεις στην Ιρλανδία  γίνονται παρά το γεγονός ότι η ανάπτυξη φέτος δεν θα πιάσει τον στόχο του 1,3%, θα αναθεωρηθεί προς τα κάτω στο 0,75% (με επίσημη εκτίμηση της Τρόικας 0,5%).

Οι τόσες καλοσύνες των τροϊκανών προκαλούν εύλογα ερωτήματα.  Ίσως εξηγούνται από το επικείμενο δημοψήφισμα των ιρλανδών για τη δημοσιονομική συνθήκη της Μέρκελ…


Απεργία πείνας 2.000 Παλαιστινίων κρατουμένων στο Ισραήλ

Τουλάχιστον 2.000 Παλαιστίνιοι κρατούμενοι στις ισραηλινές φυλακές έχουν ξεκινήσει απεργία πείνας διαρκείας διαμαρτυρόμενοι για την κράτηση τους χωρίς απαγγελία κατηγορίας και για την απάνθρωπη μεταχείριση τους στις φυλακές.

Από την επόμενη εβδομάδα ο αριθμός των κρατουμένων σε απεργία πείνας θα αυξηθεί καθώς όλο και περισσότεροι κρατούμενοι συμμετέχουν στην έσχατη αυτή μορφή διαμαρτυρίας, όπως πληροφορούν ανθρωπιστικές οργανώσεις από την Δυτική Όχθη.
Ήδη 7 φυλακισμένοι έχουν μεταφερθεί σε ιατρικό κέντρο στην φυλακή.

Η διαμαρτυρία στρέφεται κατά της λεγόμενης διοικητικής κράτησης, δηλαδή την φυλάκιση χωρίς απαγγελία κατηγορίας ή έστω πληροφόρηση για τις απαγγελλόμενες σε αυτούς κατηγορίες, πρακτική που εφαρμόζεται σε Παλαιστίνιους. Ο αριθμός των διοικητικών κρατήσεων έχει αυξηθεί 50% από πέρυσι, ενώ περισσότεροι από 300 Παλαιστίνιοι φυλακίστηκαν χωρίς κατηγορία φέτος.
Εντός των φυλακών οι κρατούμενοι καταγγέλλουν απάνθρωπη και απαξιωτική μεταχείριση όπως απομόνωση για όσους συμμετέχουν στην απεργία πείνας και στέρηση επισκεπτηρίου.
Συμφώνα με τις ισραηλινές αρχές η λεγόμενη διοικητική κράτηση είναι αναγκαίο μέτρο ασφαλείας.

Χρ.Λ  sto kokkino 105.5fm

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)