to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

21:41 | 07.03.2013

Διεθνή

Ισπανία: Δεύτερη έρευνα για διαφθορά στελεχών του Λαϊκού Κόμματος

Στο επίκεντρο και των δύο ερευνών βρίσκεται ο Λουίς Μπαρθένας, πρώην ταμίας του Λαϊκού Κόμματος.


Δεύτερη έρευνα για νέα υπόθεση διαφθοράς στην οποία εμπλέκεται το κυβερνών κεντροδεξιό Λαϊκό Κόμμα άρχισε η ισπανική δικαιοσύνη, αυξάνοντας την πολιτική πίεση σε ηγετικά στελέχη του κόμματος και ιδιαίτερα στον πρωθυπουργό Μαριάνο Ραχόι.

Ο δικαστής Πάμπλο Ρουθ καλείται να ερευνήσει καταγγελίες ότι πρώην ταμίας του κόμματος κρατούσε κρυφό αρχείο δωρεών σε μετρητά από μεγιστάνες του χώρου των κατασκευών, τις οποίες φέρεται να διοχέτευε στον κ. Ραχόι και σε άλλους ανώτερους κομματικούς αξιωματούχους.

Ο ισπανός πρωθυπουργός και αρχηγός της Κεντροδεξιάς έχει αρνηθεί κάθε κολάσιμη πράξη του ιδίου ή του Λαϊκού Κόμματος ωστόσο οι σχετικές υποθέσεις έχουν δημιουργήσει έντονη οργή στην κοινή γνώμη της Ισπανίας, σε συνδυασμό με τη μαζική ανεργία και τις σημαντικές περικοπές στο κράτος πρόνοιας.

Στο επίκεντρο και των δύο ερευνών βρίσκεται ο Λουίς Μπαρθένας, πρώην ταμίας του Λαϊκού Κόμματος.

Στην πρώτη υπόθεση, η έρευνα επί της οποίας συνεχίζεται, ο δικαστής Ρουθ κατηγορεί τον κ. Μπαρθένας ότι λόγω της θέσης του δεχόταν δωροδοκίες τις οποίες διοχέτευε σε δίκτυο εντός του κόμματος, στο οποία συμμετείχαν και υψηλόβαθμοι κομματικοί αξιωματούχοι.

Η δικαιοσύνη ερευνά στη συγκεκριμένη υπόθεση κατηγορίες για φοροδιαφυγή, μέσω καταθέσεων στην Ελβετία και ξέπλυμα μαύρου χρήματος μέσω εταιρειών βιτρίνας.

Από τον κ. Μπαρθένας, ο οποίος έχει αποχωρήσει από το Λαϊκό Κόμμα από το 2009, ζητήθηκε ήδη την περασμένη εβδομάδα να καταθέσει το διαβατήριό του, ενώ ερευνώνται εξονυχιστικά καταθέσεις χρημάτων από τον ίδιο σε τράπεζες της Ελβετίας και των ΗΠΑ.

Ο ίδιος αρνείται κάθε παρατυπία, σημειώνοντας ότι τα χρήματα στους ελβετικούς λογαριασμούς προέρχονται από νόμιμη επιχειρηματική δραστηριότητα.

Ο δικαστής δεν έχει απαγγείλει ακόμη κατηγορίες για τη δεύτερη υπόθεση.

 

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Ραχόι έχει ζητήσει έχει ζητήσει ανεξάρτητο έλεγχο των λογαριασμών του κόμματός του, ενώ ταυτόχρονα δημοσίευσε στην επίσημη ιστοσελίδα του πρωθυπουργού της Ισπανίας τις φορολογικές του δηλώσεις παρελθόντων ετών.

Πηγή: Ναυτεμπορική

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)