to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

20:35 | 25.01.2021

Διεθνή

Ισπανία: Αύξηση των διακρίσεων - Ευθύνες της ακροδεξιάς και των fake news

Σημαντική αύξηση των φυλετικών και εθνοτικών διακρίσεων στην στέγαση και την εκπαίδευση ανακοίνωσε το υπ. Ισότητας της Ισπανίας - Το 1/5 δέχτηκε ρατσιστικές επιθέσεις από συμμαθητές/συμφοιτητές του


Οι φυλετικές και εθνοτικές διακρίσεις στην Ισπανία οξύνθηκαν τα τελευταία χρόνια, ειδικά στους τομείς της στέγασης και της εκπαίδευσης, ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Ισότητας της χώρας, επισημαίνοντας την επιρροή των ακροδεξιών πολιτικών και των fake news.

Στην έκθεσή του για το 2020, το υπουργείο ανέφερε πως σχεδόν ένας στους τρεις μαύρους ή άλλης εθνοτικής μειονότητας ερωτηθέντες είπε πως βίωσε διακρίσεις ενώ αναζητούσε κατοικία, από τα μεσιτικά γραφεία έως τους ιδιοκτήτες των σπιτιών. Ο αριθμός αυτός είναι διπλάσιος των επιπέδων που είχαν καταγραφεί στην προηγούμενη έρευνα του 2013.

Οι διακρίσεις στον εκπαιδευτικό τομέα επίσης αυξήθηκαν, με ποσοστό άνω του 50% από το 2013, καθώς ένας στους πέντε ερωτηθέντες είπε ότι υπέμεινε προσβολές, επιθέσεις και ρατσιστικά αστεία από συμμαθητές/συμφοιτητές του, ενώ αποκλείστηκε από αγώνες και δραστηριότητες.

«Η ρητορική μίσους, με φυλετικά κριτήρια, εναντίον συγκεκριμένων ομάδων αυξάνεται και γίνεται πιο δημοφιλής μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης», σημειώνεται στην έκθεση.

«Η ολοένα και αυξανόμενη τάση των ψευδών ειδήσεων… δημιουργεί εναλλακτικά μέσα, που δημοσιεύουν ξενοφοβικές εικόνες και δημιουργούν μια αρνητική δημόσια αντίληψη προς τις μεταναστευτικές ροές και τις μειονότητες».

Οι άνθρωποι από την υποσαχάρια Αφρική και την κοινότητα Ρομά της Ισπανίας βιώνουν τα υψηλότερα ποσοστά ρατσισμού, που βασίζεται στην εξωτερική εμφάνισή τους, 82% και 71% αντίστοιχα.

Χωρίς να κατονομάζει κάποιο συγκεκριμένο κόμμα, η έρευνα επισημαίνει πως τα ακροδεξιά κόμματα υποκινούν τα εγκλήματα μίσους και διασπείρουν φυλετικά στερεότυπα και ξενοφοβικές συμπεριφορές, τα οποία έχουν προωθηθεί στην πολιτική διαμάχη.

Βάσει της έκθεσης, οι πολίτες μπορούν καλύτερα αυτήν τη στιγμή να αναγνωρίσουν ορισμένα είδη ρατσισμού σε σύγκριση με το 2013.

Οι διακρίσεις που σχετίζονται με τη θρησκεία έχουν επίσης αυξηθεί σημαντικά, σύμφωνα με την έκθεση, με τις βορειοαφρικανικές και ινδοπακιστανικές κοινότητες να πλήττονται περισσότερο ως αποτέλεσμα του στιγματισμού, της ισλαμοφοβίας και να συνδέονται με την τρομοκρατία.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)