to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

10:08 | 01.06.2017

Διεθνή

Ισπανία: Από ήττα σε ήττα η εσωκομματική αντίπαλος του Σάντσεθ, Σουσάνα Ντίαθ

Μετά την κατά κράτος ήττα της απέναντι στον Πέδρο Σάντσεθ για τη θέση του ΓΓ του κόμματος, στη χθεσινή ψήφιση του προϋπολογισμού η επικεφαλής της μεγαλύτερης Αυτόνομης Περιοχής της Ισπανίας δεν είδε να λαμβάνεται υπ’ όψη καμμία από τις 89 προτεινόμενες τροποποιήσεις της και μάλιστα να μειώνεται ο προϋπολογισμός που η κεντρική κυβέρνηση διαθέτει στην Ανδαλουσία.


Ακόμη μία προσωπική αποτυχία κατέγραψε χθες η Σουσάνα Ντίαθ , πρώην υποψήφια για την ηγεσία του Ισπανικού PSOE (Σοσιαλιστές) και κυβερνήτης της Ανδαλουσίας.

Μετά την κατά κράτος ήττα της απέναντι στον Πέδρο Σάντσεθ για τη θέση του ΓΓ του κόμματος, στη χθεσινή ψήφιση του προϋπολογισμού η επικεφαλής της μεγαλύτερης Αυτόνομης Περιοχής της Ισπανίας δεν είδε να λαμβάνεται υπ’ όψη καμμία από τις 89 προτεινόμενες τροποποιήσεις της και μάλιστα να μειώνεται ο προϋπολογισμός που η κεντρική κυβέρνηση διαθέτει στην Ανδαλουσία.

Μάλιστα η διάψευση γίνεται ακόμη μεγαλύτερη, καθώς η Ντίαθ είχε βιασθεί να προβεί δημόσιες διαβεβαιώσεις που είχε κάνει έπειτα από τη συνάντησή της με τον πρωθυπουργό Μαριάνοα Ραχόι, όταν είχε προ καιρού συναντηθεί μαζύ του στο Μέγαρο της Μονκλόα, αλλά και μετά την έτερη συνομιλία της στο συνέδριο των Αυτόνομων Περιοχών.

Πλέον η κυβέρνηση της Ντίαθ, αλλά και όλες οι άλλες αριστερές παρατάξεις στο Κοινοβούλιο, συμφωνούν πως ο νέος προϋπολογισμός ‘ρίχνει’ εμφανώς την Ανδαλουσία—την πιο εκτεταμένη και πληθυσμιακά μεγαλύτερη περιοχή στην Ισπανία—ενώ αντίθετα ευνοεί εμφανώς την Εουσκάντι (Χώρα των Βάσκων) και τις Κανάριες Νήσους. Τις περιοχές δηλαδή απ’ όπου προέρχονται οι παρατάξεις , το Βασκικό εθνικιστικό PNV και η Συμμαχία των Καναρίων και οι Νέες Κανάριες, που συνέπραξαν μαζύ του (και με τους Ciudadanos) στο Κοινοβούλιο για να ψηφισθεί με πλειοψηφία ο προϋπολογισμός.

Πλέον , τα κόμματα της Αριστεράς κατηγορούν εκ νέου την Ντίαθ ότι εκείνη ευθύνεται για την αποτυχία της να αποσπάσει τα αναγκαία χρήματα, διότι εμμέσως στήριξε τον Ραχόι, συμπράττοντας στην αποχή του PSOE, τόσο για να διευκολύνει τον σχηματισμό της δεξιάς κυβέρνησής του, όσο και για να περάσει τον προϋπολογισμό και πως δεν έπραξε τα δέοντα ώστε να ασκήσει πιέσεις στον δεξιό πρωθυπουργό, διότι «ήταν απασχολημένη περισσότερο με τις εσωκομματικές εκλογές». «Ας πάψει να χύνει κροκοδείλια δάκρια», ήταν η αντίδραση της επικεφαλής των Podemos στην Ανδαλουσία Τερέσα Ροδρίγκεθ.

Ο Ραχόι, όντως προσπέρασε τις περίπου 400 τροπολογίες που είχαν κατατεθεί εν συνόλω για την Ανδαλουσία (124 μόνο από τους Podemos και 89 από τους Σοσιαλιστές συν τα άλλα κόμματα) και έθεσε τέλος σε αναγκαία προγράμματα ανάπτυξης της περιοχής. Όπως την επένδυση στην επέκταση της σιδηροδρομικής γραμμής Αλχεθίρας-Μπομπαδίγια, που θα συνέδεε το σημαντικό αυτό λιμάνι με την υπόλοιπη Ευρώπη, ή το νέο σχέδιο για την δημιουργία θέσεων εργασίας (τη στιγμή που η περιοχή καταγράφει ρυθμόύς ανεργίας στο 27%). Επιπλέον ο νέος προϋπολογισμός μετατρέπει την Ανδαλουσία στην περιοχή με την μεγαλύτερη μείωση των κρατικών επενδύσεων, κατά 36,6%, εν σχέσει με το περασμένο έτος και με 668 εκατομ. Λιγότερα για τις επενδύσεις στις υποδομές της.

Μολαταύτα, η Ντίαθ , παρά τη νέα μεγάλη ήττα της, εις πείσμα των κατηγοριών ότι αυτή είναι η κύρια υπεύθυνη εντός του PSOE για την έμμεση στήριξη του Ραχόι, δηλώνει αμετανόητη στην απόφασή της να υπερασπισθεί την αποχή: «θα το ξαναέκανα» δηλώνει απερίφραστα, τονίζοντας πως εάν δεν απείχε το κόμμα της η χώρα θα οδηγείτο σε μία τρίτη και ενδεχομένως καταστροφικότερη για την οικονομία και την κοινωνία εκλογική αναμέτρηση.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)