to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

11:42 | 01.11.2020

Πολιτική

Ισότητα των φύλων: Επικύρωση της Σύμβασης της Κων/πολης από όλα τα κράτη ζήτησε ο Δημ. Παπαδημούλης

...«για να δοθεί ένα τέλος στη βία εναντίον των γυναικών και στα περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας που αυξήθηκαν κατά τη διάρκεια του κορονοϊού», τόνιζε ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, κατά την ομιλία του στη Διάσκεψη του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου για την Ισότητα των Φύλων (“EIGE”)


Την εναρκτήρια ομιλία στη Διάσκεψη του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου για την Ισότητα των Φύλων (“EIGE”), με αφορμή τη δημοσιοποίηση του Πίνακα με τον Δείκτη Ισότητας των Φύλων για το 2020, εκφώνησε ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Δημήτρης Παπαδημούλης.

Ο Δημήτρης Παπαδημούλης εκπροσώπησε το Ευρωκοινοβούλιο και τον Πρόεδρο, Νταβίντ Σασόλι, με τη θεσμική ιδιότητά του ως Αρμόδιος Αντιπρόεδρος και Πρόεδρος της Ομάδας Υψηλού Επιπέδου για Θέματα Ισότητας των Φύλων και Προστασίας της Διαφορετικότητας στο Ευρωκοινοβούλιο. Στην ομιλία του ο Δημήτρης Παπαδημούλης αναφέρθηκε μεταξύ άλλων, στις επιπτώσεις που θα επιφέρει η πανδημία του κορονοϊού σε τομείς και ζητήματα που άπτονται με την ισότητα των φύλων. «Η επερχόμενη οικονομική κρίση θα πλήξει περισσότερο τις γυναίκες και θα επιδεινώσει περαιτέρω τις αυξανόμενες κοινωνικές και περιφερειακές ανισότητες» επεσήμανε, υπογραμμίζοντας πως «η ίδια αμοιβή ανδρών και γυναικών για την παροχή ίσης εργασίας πρέπει να αποτελεί κατευθυντήρια αρχή στον σχεδιασμό μέτρων αντιμετώπισης στην κρίση του κορονοϊού».  Δεδομένης και της αξιοσημείωτης αύξησης κρουσμάτων ενδοοικογενειακής βίας κατά την πρόσφατη περίοδο, επανέλαβε την πάγια θέση του Ευρωκοινοβουλίου για την ανάγκη επικύρωσης από όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ της Σύμβασης της Κωνσταντινούπολης για την πρόληψη και την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών και την δέσμευση ότι το Ευρωκοινοβούλιο θα συνεχίσει να δουλεύει με σκοπό να διασφαλίσει ότι ‘’δεν θα μείνει κανείς πίσω’’. Δεν παρέλειψε τέλος να εξάρει το έργο του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου για την Ισότητα των Φύλων, τα ευρήματα και οι αναλύσεις του οποίου είναι ιδιαιτέρως σημαντικά τόσο στο κοινοβουλευτικό έργο του Ευρωκοινοβουλίου όσο και στη διαμόρφωση κατάλληλων πολιτικών για την ισότητα των φύλων. Η Διάσκεψη πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά λόγω των μέτρων που έχουν ληφθεί για την αντιμετώπιση του κορονοϊού και συμμετείχαν μεταξύ άλλων οι: Helena Dalli, Επίτροπος της ΕΕ για την Ισότητα, Evelyn Regner, Πρόεδρος της Επιτροπής του Ευρωκοινοβουλίου για τα Δικαιώματα των Γυναικών και την Ισότητα των Φύλων, Carlien Scheele, Διευθύντρια του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου για την Ισότητα των Φύλων (EIGE), Elena Bonetti, Υπουργός Ίσων Ευκαιριών και Οικογένειας στην Ιταλία, Juliane Seifert, Υφυπουργός στο Ομοσπονδιακό Υπουργείο Οικογενειακών Υποθέσεων για Ηλικιωμένους, Γυναίκες και τη Νεολαία στη Γερμανία.   Τι είναι ο Δείκτης Ισότητας των Φύλων   Ο Δείκτης Ισότητας των Φύλων αποτελεί εργαλείο μέτρησης της προόδου όσον αφορά την ισότητα των φύλων στην ΕΕ. Περιλαμβάνει έξι βασικούς τομείς - εργασία, χρήματα, γνώση, χρόνο, εξουσία και υγεία - και δύο επιπλέον τομείς: βία κατά των γυναικών και διασταυρούμενες ανισότητες. Ο Δείκτης δίνει ορατότητα σε τομείς που χρειάζονται βελτίωση, υποστηρίζει τους φορείς χάραξης πολιτικής για τον σχεδιασμό αποτελεσματικότερων μέτρων για την ισότητα των φύλων και δείχνει τις διαφορετικές πραγματικότητες που αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι στην κοινωνία. Επιπλέον περιλαμβάνει στοιχεία για την κατάσταση των LGBT και των Ρομά και μουσουλμάνων γυναικών σε περιοχές που υπάρχουν διαθέσιμα στατιστικά στοιχεία και εξετάζει στοιχεία, όπως η αναπηρία, η ηλικία, το επίπεδο εκπαίδευσης, η χώρα γέννησης και ο τύπος οικογένειας.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)