to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

10:13 | 25.12.2021

Διεθνή

Ισότητα και κοινωνική δικαιοσύνη: Η πρώτη συνέντευξη της Ίρινα Καραμάνος σε ελληνικό ΜΜΕ

«Έμαθα ελληνικά πριν από δέκα χρόνια και μετά πήγα στην Εύβοια, στην Κύμη, να μάθω την ιστορία της οικογένειάς μου», ανέφερε μιλώντας στην ΕΡΤ3 η Ιρίνα Καραμάνος, σύντροφος του νέου προέδρου της Χιλής, του αριστερού Γκάμπριελ Μπόριτς - Στη συνέντευξή της περιγράφει την προσπάθεια της νέας κυβέρνησης, στους άξονες: δίκαιη πρόσβαση στην Υγεία - Αξιοπρεπείς συντάξεις για όλους - Ενίσχυση της παρουσίας των γυναικών στο κράτος - Συνταγματική αναθεώρηση υπέρ των δικαιωμάτων - Το βίντεο της συνέντευξης


«Έμαθα ελληνικά πριν από δέκα χρόνια και μετά πήγα στην Εύβοια, στην Κύμη, να μάθω την ιστορία της οικογένειάς μου. Οι παπούδες κατάγονταν από την Κύμη της Εύβοιας», όπως ανέφερε μιλώντας στην ΕΡΤ3 η Ιρίνα Καραμάνος , όπου υπάρχουν και άλλοι συγγενείς που, όπως προανήγγειλε, θα επισκεφτεί στο εγγύς μέλλον.

Η ίδια, μιλώντας στα αγγλικά, περιέγραψε την προσπάθεια της νέας κυβέρνησης να επαναπροσανατολίσει και επανασχεδιάσει την μετάβαση προς την ισότητα, την κοινωνική δικαιοσύνη και τα κοινωνικά και ανθρώπινα δικαιώματα.

«Σε αυτή την κατεύθυνση μπορούν να εφαρμοστούν πολιτικές-κλειδί για το πρόγραμμα της, σε αρμονία με την αξιοπρέπεια, την κοινωνική δικαιοσύνη και ιδιαίτερες εξασφαλίσεις για την Υγεία», όπως είπε, σημειώνοντας ότι η Χιλή έχει «ένα ιδιαίτερα πολύπλοκο σύστημα Υγείας που κάνει διακρίσεις».

Αντίστοιχη μέριμνα επιδιώκεται και για τους απόμαχους της ζωής. «Θέλουμε οι συντάξεις να είναι δίκαιες. Έχουμε πολίτες που ζουν με λιγότερα από τα ελάχιστα», όπως υπογράμμισε. Η κυβέρνηση της παράταξης «Επιλέγω την Αξιοπρέπεια» της οποίας ηγείται ο Γκαμπριέλ Μπόριτς θα μεριμνήσει επίσης για την συνταγματική διαδικασία αναθεώρησης.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε και στα θέματα δικαιωμάτων της γυναίκας, για τα οποία η Χιλή επανειλημμένα έχει έρθει στο προσκήνιο τα προηγούμενα χρόνια. «Ως γυναίκες σε μία δημοκρατική κοινωνία, δεν βρισκόμαστε ακόμη στις θέσεις εξουσίας. Υπάρχει ακόμη μακρύς δρόμος μέχρι να εφαρμοστούν πολιτικές με μία φεμινιστική οπτική. Ηγούμαι του γυναικείου τμήματος του κόμματος, το οποίο εκπροσωπώ και επικοινωνώ με άλλες φεμινίστριες σε όλο τον κόσμο, αναζητώντας τρόπους μετάβασης σε πιο φεμινιστικές πολιτικές και κυβερνητικές προτάσεις για τη νέα δομή του κράτους, όπου θα εμπλέκονται όλοι», όπως είπε.

Διευκρινίζοντας εξάλλου την δήλωσή της ότι δεν θα δεχθεί το αξίωμα της «Πρώτης Κυρίας» ως σύντροφος του νέου προέδρου, η Καραμάνος διευκρίνισε ότι δεν μπορεί να περιοριστεί μόνο σε δράσεις φιλανθρωπίας. καθώς αναζητά μεγαλύτερη εμπλοκή «στην πολιτική, στη διπλωματία, στην αλληλεπίδραση με διαφορετικούς κλάδους, αντί απλώς να ηγείται θεμάτων όπως οι γυναίκες και τα παιδιά».

Πληροφορίες από Αυγή

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)