to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

12:34 | 01.06.2017

left.gr

Κοινωνία

«Ισότητα και ελευθερία σήμερα»: Ρεπορτάζ του Left.gr από την εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ για τη νομική κατοχύρωση της ταυτότητας φύλου

Τα βασικά σημεία από την εκδήλωση που διοργάνωσαν, ενόψει του Pride Festival 2017, το Τμήμα Δικαιωμάτων ΣΥΡΙΖΑ, η Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ. και η Νομαρχιακή Επιτροπή ΣΥΡΙΖΑ Α΄ Αθήνας με τίτλο «Ισότητα και ελευθερία σήμερα: ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΝΟΜΙΚΗ ΚΑΤΟΧΥΡΩΣΗ ΤΗΣ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑΣ ΦΥΛΟΥ»


Στην Ελλάδα, τα τελευταία δύο χρόνια, έχουν πραγματοποιηθεί σημαντικά βήματα για την ικανοποίηση πάγιων αιτημάτων της LGBTQI+ κοινότητας. Η επέκταση του συμφώνου συμβίωσης στα ομόφυλα ζευγάρια, η κατάργηση του άρθρου 347 Π.Κ., η σύσταση Εθνικού Συμβουλίου κατά του Ρατσισμού και της Μισαλλοδοξίας και η πρόσφατη εισαγωγή της Θεματικής Εβδομάδας στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα είναι αναμφίβολα θετικές εξελίξεις, όπως συμφώνησαν όλοι/ες οι ομιλητές/τριες στην εκδήλώση που πραγματοποιήθηκε στον τον Πολυχώρο Σπούτνικ το απόγευμα της Τρίτης 30/5/17.

Οι διεκδικήσεις των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων όμως σε καμία περίπτωση δε σταματούν εδώ. Η κατοχύρωση του πολιτικού γάμου για τα ομόφυλα ζευγάρια, το δικαίωμα στην παιδοθεσία κ.λπ. πρέπει να αποτελέσουν στόχους για το επόμενο διάστημα.  Πάγιο αίτημα της LGBTQI+ κοινότητας είναι βέβαια και η νομική κατοχύρωση της ταυτότητας φύλου. Για το ζήτημα αυτό δόθηκε σε διαβούλευση πριν από λίγες βδομάδες σχετικό Σχέδιο Νόμου, που επεξεργαζόταν για αρκετό καιρό το Υπουργείο Δικαιοσύνης Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, ένα Σχέδιο Νόμου που συνιστά τομή για τα ελληνικά δεδομένα και εισάγει μία αναγκαία ρύθμιση. Από την άλλη, όπως αναλύθηκε, δεν παύει να χρειάζεται προσθήκες και βελτιώσεις.

Όπως τόνισε στην εκδήλωση ο Κώστας Τσουκαλής (Επιτροπή Δικαιωμάτων Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ) τα ζητήματα φύλου δεν είναι δευτερεύουσας σημασίας και η Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ στηρίζει απόλυτα τις νομοθετικές πρωτοβουλίες για την κατοχύρωση δικαιωμάτων για την ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα αλλά, φυσικά, και τις διεκδικήσεις της ίδιας της κοινότητας για μεγαλύτερα βήματα στο πεδίο της διεύρυνσης των δικαιωμάτων.

«Με την προώθηση του νομοσχεδίου για την κατοχύρωση της ταυτότητας φύλου επιδιώκεται η συνολική αλλαγή της σκέψης μας σχετικά με το φύλο», πρόσθεσε ο Κωστής Λιερός (Τμήμα Δικαιωμάτων ΣΥΡΙΖΑ) σημειώνοντας ότι με τις νομοθετικές πρωτοβουλίες που λαμβάνονται η Ελλάδα αναβαθμίζεται ως προς το κομμάτι των δικαιωμάτων με βάση τα δεδομένα της Ευρώπη τα τελευταία δύο χρόνια. Ωστόσο, άσκησε κριτική σε σημεία του νομοσχεδίου, όπως η αναφορά στην εξωτερική εμφάνιση των αιτούντων για την έγκριση της αλλαγής και αναφορά στο κόστος της μέχρι τώρα διαδικασίας και, παράλληλα, κάλεσε τις άλλες δυνάμεις της Αριστεράς να αναθεωρήσουν τη στάση τους ως προς τα ζητήματα φύλου και να στηρίξουν το νομοσχέδιο.

Αντίστοιχη κριτική άσκησε στο νομοσχέδιο και η Άννα Απέργη (Σωματείο Υποστήριξης Διεμφυλικών - ΣΥΔ) συγκρίνοντας σημεία του με τα αντίστοιχα της ευρωπαϊκής νομοθεσίας. Έκανε ιδιαίτερη αναφορά στον αποκλεισμό των ανηλίκων από τη διαδικασία μετάβασης/διόρθωσης της ταυτότητας φύλου και στην κρίση των αιτούντων με βάση και τα εξωτερικά χαρακτηριστικά. Πρότεινε, εκ μέρους του ΣΥΔ, να ολοκληρώνεται η διαδικασία εξωδικαστικά στο ληξιαρχείο και να αλλάζουν όλα τα έγγραφα των αιτούντων αυτομάτως καθώς και το όνομα στη ληξιαρχική πράξη σε περίπτωση που οι αιτούντες έχουν παιδιά. Πρότεινε επίσης την ασφαλιστική κάλυψη της αλλαγής φύλου και την απαγόρευση των αναγκαστικών χειρουργικών επεμβάσεων σε ίντερσεξ άτομα, καθώς και την ένταξη τρίτης επιλογής φύλου στις ληξιαρχικές πράξεις γέννησης καθώς το σχέδιο νόμου, δεν καλύπτει τη συγκεκριμένη απαίτηση και αφήνει εκτός διαδικασίας τα άτομα που δεν αυτοπροσδιορίζονται ως άντρες ή ως γυναίκες. Επίσης, επανέλαβε τη διεκδίκηση για αλλαγή στο άρθρο 3, το οποίο ορίζει ότι για να προβεί κάποιο πρόσωπο σε αλλαγή φύλου, χρειάζεται αυτό το πρόσωπο να μην είναι έγγαμο, πράγμα το οποίο συνεπάγεται τη διάλυση του πιθανού γάμου που μπορεί να έχει αυτό το άτομο.

 

«Η τρανσφοβία είναι βαθιά ριζωμένη στην ελληνική κοινωνία», τόνισε από την πλευρά του ο Φίλιππος Παγάνης (Colour Youth - Κοινότητα LGBTQI Νέων Αθήνας). Τα τρανς άτομα πέφτουν θύματα σχολικού εκφοβισμού με φραστικές και σωματικές επιθέσεις και είναι πολύ δύσκολο να γίνουν αποδεκτά σε χώρους εργασίας, η παραδοχή που, δυστυχώς, δεν μπορεί να αμφισβητηθεί. Άσκησε επίσης κριτική για το όριο ηλικίας που θέτει το νομοσχέδιο σε αντιδιαστολή με το δικαίωμα εργασίας και σύναψης γάμου από τα 15 έτη με τη συγκατάθεση των γονέων

«Το νομοσχέδιο αποτελεί προωθητική πρωτοβουλία της κυβέρνησης, χωρίς αυτό να είναι απαίτηση της Ευρώπης ή κεκτημένο των υπόλοιπων ευρωπαϊκών χωρών», υπογράμμισε η Γενική Γραμματέας Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Μαρία Γιαννακάκη. Απάντησε στα σημεία που ασκήθηκε κριτική από την κοινότητα πως κάποιες από αυτές τις ρυθμίσεις βοηθούν στην ευκολότερη έκδοση δικαστικής απόφασης  και στην προσπάθεια να είναι εφαρμόσιμο το νομοσχέδιο από την πρώτη μέρα.

«Το νομοσχέδιο είναι αποτέλεσμα εκτενούς και σε βάθος διαβούλευσης με την κοινότητα και ειδικούς» τόνισε προσθέτοντας ότι «το ζήτημα του αποκλεισμού των ανηλίκων οφείλεται στο πόρισμα παιδοψυχολόγων που συμμετείχαν στη διαβούλευση και στην έλλειψη κατάλληλων υποστηρικτικών δομών για ανηλίκους σε διαδικασία μετάβασης». Όπως προανήγγειλε η γ.γ. Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, θα ακολουθήσει νομοσχέδιο ειδικά για τα ιντερσέξ παιδιά σε συνεργασία των Υπουργείων Υγείας και Δικαιοσύνης. «Δεν αποτελεί ζήτημα αλλαγής του νόμου απλώς, αλλά και συνολικής αλλαγής νοοτροπίας», συμπλήρωσε. 

Στην εκδήλωση παραβρέθηκε και ο υπουργός Δικαιοσύνης, Σταύρος Κοντονής.

* ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Οι αδυναμίες του νομοσχεδίου για την ταυτότητα φύλου και οι απαντήσεις του ΣΥΡΙΖΑ

 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)