to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

13:46 | 02.09.2013

Διεθνή

«Ισοπαλία» Μέρκελ – Στάινμπρουκ σύμφωνα με τις αναλύσεις

Χωρίς νικητή έληξε, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις πολλών παρατηρητών, η τηλεοπτική μονομαχία ανάμεσα στην Άνγκελα Μέρκελ και τον Πέερ Στάινμπρουκ το βράδυ της Κυριακής.


Σύμφωνα πάντως με έρευνα της Infratest-Dimap για το πρώτο κανάλι της γερμανικής τηλεόρασης (ARD) που δημοσιεύθηκε αμέσως μετά τη λήξη της τηλεμαχίας, το 48% των ερωτηθέντων, απαντώντας στην ερώτηση «Ποιον θα ψηφίζατε;», εξέφρασε την προτίμησή του στον υποψήφιο των σοσιαλδημοκρατών, ενώ το 45% τάχθηκε υπέρ της Άνγκελα Μέρκελ. Και αυτό, ενώ πριν από την τηλεμαχία μόλις το 28% προτιμούσε τον υποψήφιο των σοσιαλδημοκρατών. Ωστόσο, αντίστοιχες δημοσκοπήσεις του δεύτερου καναλιού της γερμανικής τηλεόρασης (ZDF), καθώς και του ιδιωτικού δικτύου RTL έβλεπαν οριακή νίκη της Άνγκελα Μέρκελ. «Έληξε 0-0» ήταν το συμπέρασμα της ηλεκτρονικής έκδοσης του περιοδικού Der Spiegel.

Κατά γενική ομολογία ο Στάινμπρουκ στάθηκε τουλάχιστον ισάξιος της καγκελαρίου σε μία συζήτηση μάλλον χαμηλών τόνων, εστιάζοντας στην οικονομική πολιτική και κυρίως σε ζητήματα κοινωνικής και φορολογικής δικαιοσύνης. Ωστόσο, πριν ακόμη από την τηλεμαχία πολλοί σχολιαστές είχαν επισημάνει ότι το ζητούμενο για τον υποψήφιο των σοσιαλδημοκρατών το βράδυ της Κυριακής δεν θα ήταν η ισότιμη παρουσία, αλλά μία επιβλητική νίκη, ώστε να καλύψει τη μεγάλη απόσταση που τον χωρίζει από την Άνγκελα Μέρκελ στις δημοσκοπήσεις. Από την πλευρά της η καγκελάριος υπερασπίστηκε με αυτοπεποίθηση την πολιτική της και δεσμεύθηκε να τη συνεχίσει και στην επόμενη τετραετία.

«Πιθανή νέα βοήθεια» αλλά όχι «λευκή επιταγή»

 Μικρή προτίμηση για τον Στάινμπρουκ έδειξε έρευνα της ARD Μικρή προτίμηση για τον Στάινμπρουκ έδειξε έρευνα της ARD

Η συζήτηση περιστράφηκε, μεταξύ άλλων, και γύρω από την Ελλάδα με την Άνγκελα Μέρκελ να επισημαίνει ότι «μπορεί να υπάρξει ένα επόμενο πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα», αλλά κανείς δεν γνωρίζει ακόμη τι θα περιλαμβάνει το πακέτο αυτό και η τελική διαμόρφωσή του θα εξαρτηθεί από τις εκτιμήσεις της τρόικα. Πάντως η καγκελάριος υποστήριξε για μία ακόμη φορά ότι η Ελλάδα είχε ενταχθεί στην ευρωζώνη «χωρίς να εκπληρώνει τα κριτήρια». Ο Πέερ Στάινμπρουκ δεν αντέκρουσε τον ισχυρισμό, αλλά υποστήριξε ότι η συζήτηση και μόνο για ένα τρίτο πακέτο βοήθειας φανερώνει την αποτυχία της πολιτικής που ακολουθεί η καγκελάριος στην ευρω-κρίση.

«Είναι σαφές ότι θα βοηθήσουμε. Το ζήτημα είναι όμως πώς βοηθάει κανείς» αντέτεινε η Άνγκελα Μέρκελ. «Βοηθάει με το να εκφράζει τη λύπη του για τη δύσκολη κατάσταση; Ή με το να παράσχει βοήθεια για την υλοποίηση των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων;». Το πρωί της Δευτέρας ο υποψήφιος των φιλελευθέρων και πρώην υπουργός Οικονομίας Ράινερ Μπρύντερλε, κληθείς να σχολιάσει τις αναφορές στην Ελλάδα στο πρωινό μαγκαζίνο της γερμανικής τηλεόρασης δήλωσε: «Ας δούμε πρώτα πώς θα εξελιχθούν οι μεταρρυθμίσεις. Κανείς δεν είπε ποτέ ότι η Ελλάδα θα έχει λύσει όλα τα προβλήματά της μέχρι τα τέλη του 2014». Σε κάθε περίπτωση, ανέφερε ο υποψήφιος των φιλελευθέρων, «θα ήταν λάθος να δώσουμε λευκή επιταγή».

Πηγή: Deutsche Welle

Διαβάστε επίσης: 15 λεπτά Ελλάδα «που δεν έπρεπε να μπει στο ευρώ» είχε το ντιμπέιτ Μέρκελ - Στάινμπρουκ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)