to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Like-ισμός ή μην αφήνεις την αλήθεια να σου καταστρέψει μια δακρύβρεχτη είδηση

Ανθεί στις διαδικτυακές μας ημέρες η βιομηχανία του like και του follow...


Ανθεί στις διαδικτυακές μας ημέρες η βιομηχανία του like και του follow μεταφέροντας τεράστιες μάζες χρηστών σε ιστοσελίδες αλλά και προσωπικούς λογαριασμούς που λειτουργούν με την λογική της «φάκας». Στην θέση του «τυριού» ειδήσεις και εικόνες που στοχεύουν απ ευθείας στο συναίσθημα παρακάμπτοντας την οποιαδήποτε αμφισβήτηση ή κριτική διάθεση αντιμετώπισης του περιεχομένου. Με ταχύτητα φωτός το «θέμα» αναπαράγεται σε τέτοιο βαθμό που αυτομάτως θεωρείται και επιβεβαιωμένο στη λογική του αφού το παρουσιάζουν τόσες και τόσες ιστοσελίδες δεν μπορεί παρά να αποτελεί και μέρος της πραγματικότητας. Χιλιάδες μάτια βούρκωσαν, χιλιάδες ψυχές συγκινήθηκαν χθες στη θέα ενός 4χρονου αγοριού που «είχε διασχίσει μόνο του και με τα πόδια μια άνυδρη έρημο με αφετηρία την αιματοκυλισμένη Συρία». Η φωτογραφία διοχετεύτηκε στο διαδίκτυο από τον προσωπικό λογαριασμό twitter μιας αμερικανίδας δημοσιογράφου και μέσα σε λίγα λεπτά την είχαν αναπαράγει περίπου 8.000 ιντερνετικοί της φίλοι. Σύντομα η φωτογραφία του μικρού αγοριού μέσω Ηνωμένων Πολιτειών διοχετεύτηκε στον υπόλοιπο πλανήτη και φυσικά στην Ελλάδα. Αυτομάτως δεκάδες sites καιblogs έστησαν το δικό τους πάρτι στο κυνήγι της επισκεψιμότητας. Με δακρύβρεχτους τίτλους και σπαρακτικές λεζάντες διαφήμισαν το προϊόν της ημέρας προσελκύοντας έτσι χιλιάδες κλικ στο καθημερινό κυνήγι των επισκεπτών. 

Δεν χρειάστηκαν περισσότερο από δύο ώρες για να καταρρεύσει, τουλάχιστον στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, ο μύθος του ορφανού παιδιού που διέσχισε την αφιλόξενη έρημο. Ένας άλλος χρήστης του twitter κατέστρεψε το εικονικό δράμα του 4χρονου αγοριού ανεβάζοντας στον λογαριασμό του ολόκληρη την φωτογραφία όπου φαινόταν ο μικρός πρόσφυγας, κουρασμένος όντας από την πεζοπορία, περπατούσε σε απόσταση λίγων μέτρων από τους γονείς του και την υπόλοιπη ομάδα των ξεριζωμένων φυγάδων. Με αντιστρόφως ανάλογη ταχύτητα η διάψευση της αρχικής εικόνας δεν κατάφερε να διασχίσει ούτε λίγα μέτρα δημοσιότητας. Οι διαφημιστές του δράματος έκλεισαν πεισματικά τα μάτια στην αλήθεια που ερχόταν τώρα απροσκάλεστη να τους καταστρέψει μια φοβερή είδηση. 

Πριν ένα μήνα το ίδιο κοινό είχε φέρει στην κορυφή της δημοσιότητας ένα άλλο «ορφανό» από τη Συρία που κοιμόταν ανάμεσα στους τάφους των γονιών του. Ένα ακόμη διαδικτυακό δράμα - που εντελώς συμπτωματικά είχε και πάλι ήρωα ένα παιδί - έβαλε φωτιά στα πληκτρολόγια ανά την υφήλιο φέρνοντας χιλιάδες εισερχόμενους αναγνώστες στην φάκα της επισκεψιμότητας. Η συγκεκριμένη σπαρακτική φωτογραφία ανέβηκε στο Reddit, συνοδευόμενη από ένα εξίσου συγκινητικό κείμενο: «Αν δεν είχα τραβήξει αυτή τη φωτογραφία, οι άνθρωποι ίσως να συνέχιζαν να πιστεύουν ότι ο πόλεμος είναι αυτό που βλέπουν στην τηλεόραση».

Οι μετρητές επισκεπτών χτύπησαν και τότε κόκκινο για όσους εμπορεύτηκαν την φωτογραφία του ορφανού ανάμεσα στους τάφους. Ούτε αυτό το δράμα κατάφερε να επιβιώσει όμως περισσότερο από λίγες ώρες. Όσο δηλαδή χρειάστηκε μέχρις ότου αποκαλυφθεί πως την φωτογραφία την είχε «στήσει» ένας φωτογράφος στην Σαουδική Αραβία. Και πάλι όμως η αποκάλυψη της απάτης δεν έτυχε της ανάλογης δημοσιότητας και αναπαραγωγής μιας και η διάψευση της εικονικής πραγματικότητας δεν «πουλάει» και φυσικά «χαλάει» το προφίλ των διακινητών. 

Μπροστά στο θέαμα των δύο ανήλικων ηρώων που κέρδισαν κλικ και δάκρυα θα τρίζουν τα κόκαλα του θείου του ηγέτη της Βόρειας Κορέας που στο πρόσφατο παρελθόν κατασπαράχτηκε από τα πεινασμένα σκυλιά του ανιψιού του. Ένα «παραμύθι» που τη θέση του δράκου πήραν τα άγρια σκυλιά της ενημέρωσης που μετέτρεψαν σε «είδηση» ένα μονόστηλο ενός blog από το Χονγκ Κονγκ προσαρμοσμένο στις ιδεολογικοπολιτικές τους ανάγκες. Η πολιτικά στρατευμένη εικονογράφηση των ηλεκτρονικών ειδήσεων δεν διστάζει να χρησιμοποιήσει Βούλγαρους αστυνομικούς να δέρνουν διαδηλωτές στην Βενεζουέλα.

Το μεγάλο πρόβλημα όμως το αντιμετωπίζουν αυτοί που αναλαμβάνουν τον άχαρο ρόλο της απομυθοποίησης των ιντερνετικών δράκων αφού βρίσκουν απέναντί τους ένα κοινό που αρέσκεται στην διαδικτυακή συγκίνηση και το ανθρωπιστικό καθήκον του like. Είναι αυτοί που εξαγνίζονται μέσω της οθόνης του ηλεκτρονικού τους υπολογιστή θεωρώντας πως με το πάτημα ενός πλήκτρου έχουν πάρει μέρος σε μια παγκόσμια και ηλεκτρονική διαδήλωση κατά του πολέμου στην Συρία. Είναι οι ίδιοι που απογοητεύονται μυχίως στην αποκάλυψη της «απάτης» όχι επειδή συνειδητοποίησαν πως έπεσαν θύματα κάποιου συνειδησιακού κερδοσκόπου αλλά επειδή κάποιος τους γκρέμισε την αυταπάτη της συμμετοχής στην καλωδιακή συγκίνηση. 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)