to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Ισμέτ Ακούρτ: Επιμένουμε να μαχόμαστε για μια δημοκρατική Τουρκία

Ο Ισμέτ Ακούρτ συγκεντρώνει στο πρόσωπό του δύο ιδιότητες που τον έβαλαν στη «μαύρη λίστα» του καθεστώτος και επί δύο έτη στις τουρκικές φυλακές: Κούρδος δημοσιογράφος και αριστερός. Οι συλλήψεις δημοσιογράφων και οι δικαστικές διώξεις κατά ΜΜΕ συνθέτουν την καθημερινότητα στην οποία καλούνται να ασκήσουν το λειτούργημά τους οι δημοσιογράφοι. Το κουρδικό ζήτημα είναι θέμα - ταμπού για τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης, ενώ μια απλή αναφορά σε αυτό αρκεί για να κατηγορηθεί ένας δημοσιογράφος για "προπαγάνδα υπέρ της τρομοκρατίας». Ο Ι. Ακούρτ μιλά στην «Αυγή» της Κυριακής και μας περιγράφει τί σημαίνει «δημοσιογραφείν» στην Τουρκία.


* Μπορείτε να μας περιγράψετε το καθεστώς λογοκρισίας των ΜΜΕ στην Τουρκία;

Αυτή τη στιγμή η Τουρκία επιβάλλει σκληρή λογοκρισία στα μέσα επικοινωνίας. Διεθνώς, οι περισσότερες συλλήψεις δημοσιογράφων έχουν σημειωθεί στην Τουρκία. Αυτή τη στιγμή, 32 δημοσιογράφοι βρίσκονται στη φυλακή, 18 είναι Κούρδοι, 8 είναι αριστεροί και σοσιαλιστές και 6 αντιφρονούντες. Οι συλλήψεις δημοσιογράφων και οι βασανισμοί τους στη φυλακή είναι πραγματικότητα. Τέσσερις δημοσιογράφοι συνελήφθησαν μέσα σε 8 ημέρες. Κουρδικές εφημερίδες βρίσκονται αντιμέτωπες με χιλιάδες μηνύσεις και το κατηγορητήριό τους είναι πάντα «προπαγάνδα υπέρ της τρομοκρατίας».

Μια απλή αναφορά στον κουρδικό λαό αρκεί. Στην πραγματικότητα, διώκονται επειδή γράφουν την αλήθεια για τα δεινά του κουρδικού λαού. Από τη δεκαετία του '90, 17 δημοσιογράφοι έχουν δολοφονηθεί, επειδή απλώς έκαναν τη δουλειά τους. Οι Τούρκοι συνάδελφοι δεν αναγνωρίζουν του Κούρδους ως δημοσιογράφους, δεν μας δέχονται καν στις Δημοσιογραφικές Ενώσεις. Οι Κούρδοι δημοσιογράφοι οργανωνόμαστε σε δικές μας Ενώσεις και στηρίζουμε ο ένας τον άλλον. Δυστυχώς, το κουρδικό ζήτημα απουσιάζει από τον τουρκικό Τύπο κι έτσι η ενημέρωση των πολιτών είναι πάρα πολύ δύσκολη υπόθεση.

Φανταστείτε ότι πάνω από 1.100 επιστήμονες και ακαδημαϊκοί είχαν συνυπογράψει δήλωση, με την οποία ζητούσαν ειρήνη και δημοκρατική επίλυση του κουρδικού ζητήματος. Πριν δύο ημέρες δώσαμε συνέντευξη Τύπου και τέσσερις ώρες μετά ο Ερντογάν διέταξε την απόλυση των ακαδημαϊκών και προσέφυγε δικαστικά εναντίον τους. Ήταν όλοι μεγάλοι άνθρωποι, διαφόρων εθνικοτήτων.

* Πόσο διαδεδομένη είναι η χρήση εναλλακτικών μέσων ενημέρωσης, πέραν των εφημερίδων και της τηλεόρασης;

Ναι, φυσικά είναι διαδεδομένη. Βέβαια, ο Ερντογάν έχει πολλές φορές φράξει την πρόσβαση σε μέσα κοινωνική δικτύωσης όπως το Youtube, το Facebook και το Twitter. Κάθε φορά που διοχετεύεται πληροφορία σχετική με το κουρδικό ζήτημα στο Διαδίκτυο, το κράτος αμέσως μπλοκάρει την πρόσβαση στην ιστοσελίδα. Οι διαδικτυακές εκδόσεις των κουρδικών ΜΜΕ είναι μπλοκαρισμένες για το τουρκικό κοινό. Προκειμένου μια πληροφορία να φτάσει στην Τουρκία, πρέπει να ταξιδέψει στην Ευρώπη και τα ΜΜΕ που δραστηριοποιούνται εκεί και μέσω αυτών να φτάσει τους Κούρδους και τους Τούρκους. Όσο περισσότερο γίνεται γνωστή η κατάσταση διεθνώς, τόσο μεγαλύτερη πίεση ασκείται στον κρατικό μηχανισμό.

Το τουρκικό κράτος διαπράττει γενοκτονία των Κούρδων αυτή τη στιγμή. Αν ο κόσμος καταλάβει ότι πρόκειται για δικτατορία, αν συνειδητοποιήσει ότι οι Κούρδοι βασανίζονται και σκοτώνονται, τότε μπορεί να ασκηθεί έλεγχος και να επιβληθούν περιορισμοί στην κυβέρνηση. Γι' αυτό οι ελεύθεροι δημοσιογράφοι στην Ευρώπη, είναι σημαντικό, αν μπορούν, να μεταδίδουν όσα υποφέρει ο κουρδικός λαός.

* Οι δημοσιογράφοι γίνονται στόχος και για το παρακράτος;

Δυστυχώς, γενικά, Τούρκοι, μέσα από τον λαό, αντιλαμβάνονται τους Κούρδους ως εχθρό. Για παράδειγμα, στις τελευταίες εκλογές, 146 γραφεία του HDP πυρπολήθηκαν από παρακρατικούς. Πολλοί δημοσιογράφοι έχουν δεχτεί συχνά απειλές για τη ζωή τους από παρακρατικούς. Επιχειρούν να μας τρομοκρατήσουν. Σκεφθείτε ότι περισσότεροι από 2.000 Κούρδοι έχουν δεχθεί επιθέσεις στα μαγαζιά τους. Περισσότεροι από έξι Κούρδοι έχουν ξυλοκοπηθεί μέχρι θανάτου στον δρόμο, επειδή μιλούσαν κουρδικά. Διατρέχουμε μεγάλο κίνδυνο από τις παρακρατικές οργανώσεις. Το ίδιο το κόμμα του Ερντογάν, το AKP, έχει δημιουργήσει παρακρατικές οργανώσεις, από κοντά και οι Γκρίζοι Λύκοι, πολλοί από τους οποίους είναι μέλη του κόμματος. Πυροβολούν απευθείας στο κεφάλι. Όμως ο κουρδικός λαός είναι ο μόνος που συστηματικά μάχεται για την εγκαθίδρυση της δημοκρατίας στην Τουρκία. Τόσα χρόνια, επίμονα, παρά την τρομοκράτηση, τις φυλακίσεις, τα βασανιστήρια, τις δολοφονίες, επιμένουμε να μαχόμαστε για μια δημοκρατική Τουρκία.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)