to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

13:21 | 10.01.2017

Διεθνή

Ισλανδία: Τρία κεντροδεξιά κόμματα συμφώνησαν για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού

Τα κεντροδεξιά κόμματα της Ισλανδίας Ανεξαρτησία, Μεταρρύθμιση και Ακτινοβόλο Μέλλον συμφώνησαν να σχηματίσουν κυβέρνηση συνασπισμού και να αναθέσουν στο κοινοβούλιο να ψηφίσει για το εάν θα διεξαχθεί ή όχι δημοψήφισμα για την ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση.


Ο συνασπισμός θα κατέχει συνολικά 32 από τις 63 κοινοβουλευτικές έδρες. Το Κόμμα Ανεξαρτησίας θα έχει 21 έδρες, γεγονός που το καθιστά το μεγαλύτερο κόμμα στον συνασπισμό. Ωστόσο αντιτίθεται στην ένταξη στην ΕΕ, ενώ τα άλλα δύο κόμματα τάσσονται υπέρ.

Τα κόμματα Ανεξαρτησία και Μεταρρύθμιση αποδέχθηκαν χθες τη συμφωνία, μετέδωσαν ισλανδικά μμε. Το κόμμα Ακτινοβόλο Μέλλον ανέφερε ότι εξέφρασε την υποστήριξή του στη συμφωνία με ψηφοφορία που διεξήχθη στη διάρκεια της νύχτας. Η συμφωνία θέτει τέρμα στο πολιτικό αδιέξοδο που δημιουργήθηκε μετά τις βουλευτικές εκλογές του Οκτωβρίου.

«Η συμφωνία, έπειτα από συζήτηση, εγκρίθηκε από τη διεύθυνση με ηλεκτρονική ψηφοφορία και έγινε αποδεκτή από το κόμμα», δήλωσε ο εκπρόσωπος του κόμματος Ούνσταϊν Γιόχανσον.

Τον Νοέμβριο, τα τρία κόμματα εγκατέλειψαν μια προσπάθεια να σχηματίσουν συνασπισμό. Οι Αριστεροί Πράσινοι και το Κόμμα των Πειρατών κατέβαλαν επίσης προσπάθειες, χωρίς επιτυχία, να σχηματίσουν κυβέρνηση προτού η εντολή επιστρέψει στο Κόμμα της Ανεξαρτησίας.

Η Ισλανδία έκανε αίτηση για να ενταχθεί στην ΕΕ το 2009, έναν χρόνο μετά την κατάρρευση του τραπεζικού της τομέα που οδήγησε τη χώρα στο χείλος της χρεοκοπίας. Η τραπεζική κατάρρευση οδήγησε πολλούς να υποστηρίξουν ότι η Ισλανδία θα πρέπει να έχει στενότερους δεσμούς με την Ευρώπη, ακόμη και να υιοθετήσει το ενιαίο νόμισμα, προκειμένου να προστατευθεί από μελλοντικές κρίσεις.

Η Ισλανδία, που είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ζώνης Ελευθέρων Συναλλαγών (EFTA), στη συνέχεια απέσυρε την υποψηφιότητά της για ένταξη στην ΕΕ.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)