to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

0:07 | 05.01.2014

πηγή: in.gr

Διεθνή

To «Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και το Λεβάντε» ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση κατά της Χεζμπολάχ στη Βηρυτό

Ανακοίνωση στο όνομα του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ και το Λεβάντε (ISIS ή ISIL), οργάνωση συνδεόμενη με την Αλ Κάιντα, αναλαμβάνει την ευθύνη για την προ δύο ημερών επίθεση αυτοκτονίας σε προπύργιο της Χεζμπολάχ στη νότια Βηρυτό -κάτι που εάν επιβεβαιωθεί θα συνιστά την πρώτη φορά που η οργάνωση αναλαμβάνει την ευθύνη για χτύπημα στην πρωτεύουσα του Λιβάνου.


Υποστηρικτές της Χεζμπολάχ στις κηδείες θυμάτων της βομβιστικής επίθεσης της Πέμπτης στη νότια Βηρυτό   (Φωτογραφία:  ΑΠΕ)

Ο ισχυρισμός του ISIS, που προειδοποιεί επίσης και για άλλες επιθέσεις, περιλαμβάνεται σε ανακοίνωση με την οποία απαντά στην επίθεση εναντίον της οργάνωσης που εξαπέλυσαν μετριοπαθείς ισλαμιστές αντικαθεστωτικοί στη βόρεια Συρία τις τελευταίες δύο ημέρες και είχαν ως αποτέλεσμα δεκάδες νεκρούς.

Στην ανακοίνωση αναφέρεται πως οι μάχες στη Συρία ξέσπασαν την ώρα που το Ισλαμικό Κράτος είχε «ανοίξει τα σύνορα και είχε διεισδύσει στο σύστημα ασφαλείας του Κόμματος του Σατανά στον Λίβανο» -ειρωνική αναφορά στη Χεζμπολάχ, το όνομα της οποίας στα αραβικά σημαίνει Κόμμα του Θεού.

Το Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και το Λεβάντε αναφέρει πως «έπληξε το προπύργιό της στην ούτω καλούμενη ζώνη ασφαλείας στα νότια προάστια της Βηρυτού την Πέμπτη [...] στην πρώτη μικρή δόση σε έναν βαρύ λογαριασμό που αναμένει αυτούς τους αδιάντροπους εγκληματίες». Στην επίθεση της Πέμπτης σκοτώθηκαν 5 άνθρωποι και τραυματίστηκαν τουλάχιστον 77.

Εάν επιβεβαιωθεί, θα είναι η πρώτη φορά που η οργάνωση αναλαμβάνει την ευθύνη για επίθεση στη Βηρυτό, η οποία έχει υποστεί κύμα επιθέσεων από το περασμένο καλοκαίρι, με στόχο κυρίως τη Χεζμπολάχ και τους συμμάχους της.

Δύο βομβιστές αυτοκτονίας είχαν πλήξει την ιρανική πρεσβεία στη νότια Βηρυτό τον Νοέμβριο, επίθεση για την οποία ανέλαβαν την ευθύνη οι Ταξιαρχίες Αμπντάλα Αζάμ, που συνδέονται με την Αλ Κάιντα και ο ηγέτης τους Ματζίντ αλ-Ματζίντ πέθανε το Σάββατο φρουρούμενος σε στρατιωτικό νοσοκομείο του Λιβάνου.

* * *

Διαβάστε σχετικά:

Yπό τον έλεγχο του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ και το Λεβάντε τέθηκε σήμερα και η Φαλούτζα στο Ιράκ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)