to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

7:34 | 21.03.2018

Διεθνή

Ισημερινός: Τρεις στρατιώτες νεκροί από έκρηξη βόμβας κοντά στα σύνορα με Κολομβία

Τρεις άνδρες των ένοπλων δυνάμεων του Ισημερινού σκοτώθηκαν και άλλοι τουλάχιστον επτά άνθρωποι τραυματίστηκαν όταν πυροδοτήθηκε αυτοσχέδιος εκρηκτικός μηχανισμός κοντά στα σύνορα με την Κολομβία, όπου έχουν καταγραφεί πολλές παρόμοιες επιθέσεις εναντίον ανδρών του στρατού τους τελευταίους μήνες.


   «Το πρωί, μια περίπολος που διεξήγαγε επιχείρηση επιτήρησης και ελέγχου των συνόρων, στον τομέα Ματάχε (επαρχία Εσμεράλντας), επλήγη από την πυροδότηση αυτοσχέδιου εκρηκτικού μηχανισμού που είχε τοποθετηθεί στο πλάι αυτοκινητοδρόμου», ανέφερε ανακοίνωση του υπουργείου Επικοινωνίας.

   «Αυτό δυστυχώς είχε συνέπεια τον θάνατο τριών μελών των ένοπλων δυνάμεων», πρόσθεσε το υπουργείο στην ανακοίνωση, κάνοντας επίσης λόγο για «τουλάχιστον επτά τραυματίες» χωρίς να διευκρινίσει εάν πρόκειται για πολίτες ή στρατιωτικούς.

   Από τον Ιανουάριο, καταγράφηκαν στην περιοχή των συνόρων Ισημερινού-Κολομβίας αρκετές παρόμοιες επιθέσεις, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν 32 άνθρωποι, κυρίως πολίτες.

   «Απορρίπτουμε (αυτή) τη βίαιη ενέργεια», τόνισε μέσω Twitter ο πρόεδρος του Ισημερινού Λενίν Μορένο, διαμηνύοντας ότι πρόθεση της κυβέρνησής του είναι να συνεχίσει να καταδιώκει «το οργανωμένο έγκλημα» και τους κακοποιούς του κοινού ποινικού δικαίου.

   Επίθεση με αυτοκίνητο παγιδευμένο με εκρηκτικά εναντίον θέσης της αστυνομίας στην ίδια περιοχή του Ισημερινού, στα σύνορα με την Κολομβία, είχε αποτέλεσμα να τραυματιστούν 28 άνθρωποι την 27η Ιανουαρίου. Το Κίτο επέρριψε την ευθύνη για την ενέργεια σε αποστάτες της οργάνωσης FARC, που έχει αφοπλιστεί και μετασχηματιστεί σε πολιτικό κόμμα βάσει της συμφωνίας ειρήνης που υπέγραψε με την κυβέρνηση στην Μπογοτά τον Νοέμβριο του 2016.

   Ο πρόεδρος Μορένο τόνισε τη Δευτέρα ότι «ασφαλώς», διαπράττοντας «αυτές τις επιθέσεις οι κακοποιοί των συμμοριών του οργανωμένου εγκλήματος νομίζουν ότι θα εξασθενίσουν τις δυνάμεις ασφαλείας» όμως, πρόσθεσε, «δεν θα μας φοβίσουν! (...) Διέταξα να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για να ενισχυθεί η παρουσία μας στις παραμεθόριες περιοχές».

   Περίπου 12.000 στρατιώτες του Ισημερινού είναι ανεπτυγμένοι κατά μήκος των συνόρων της χώρας με την Κολομβία, που εκτείνονται σε 720 χιλιόμετρα.

   Παράλληλα, ο επικεφαλής του γενικού επιτελείου εθνικής άμυνας της Κολομβίας, ο στρατηγός Αλμπέρτο Χοσέ Μεχία, εκτίμησε την Τρίτη ότι περίπου 1.200 πρώην μέλη των Επαναστατικών Ένοπλων Δυνάμεων της Κολομβίας δεν έχουν εγκαταλείψει την ένοπλη δράση, αντιθέτως έχουν ενταχθεί σε διάφορες οργανώσεις αποστατών που δρουν εναντίον της κυβέρνησης -δίνοντας έναν τετραπλάσιο αριθμό από εκείνον για τον οποίο έκανε λόγο τον Φεβρουάριο.

   Ο Μεχία είχε δηλώσει τον περασμένο μήνα πως οι αποστάτες των FARC υπολογίζεται πως είναι περίπου 300. Κατά τον ίδιο, αυτές οι «υπολειμματικές» ομάδες (σ.σ. ο όρος που χρησιμοποιεί ο κολομβιάνικος στρατός συλλήβδην όταν αναφέρεται σε πρώην αντάρτες ή παραστρατιωτικούς που αποσκίρτησαν) «είναι αφοσιωμένες ειδικά στη διακίνηση ναρκωτικών» και επίσης αντλούν χρηματοδότηση κάνοντας απαγωγές.

   Ο στρατηγός Μεχία ανέφερε ότι 248 αποστάτες των FARC έχουν συλληφθεί, σκοτωθεί ή παραδοθεί στις αρχές αφότου άρχισαν εκτεταμένες επιχειρήσεις εναντίον τους περί τα μέσα του 2017.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)