to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

7:49 | 06.04.2019

Διεθνή

Ισημερινός: Ο Τζούλιαν Ασάνζ επέδειξε «αχαριστία και έλλειψη σεβασμού»

Ο Τζούλιαν Ασάνζ επέδειξε «αχαριστία και έλλειψη σεβασμού» απέναντι στον Ισημερινό παρά το γεγονός ότι η χώρα του παρέχει άσυλο στην πρεσβεία της στο Λονδίνο από το 2012, ανακοίνωσε χθες Παρασκευή το υπουργείο Εξωτερικών της χώρας.


Ο Τζούλιαν Ασάνζ επέδειξε «αχαριστία και έλλειψη σεβασμού» απέναντι στον Ισημερινό παρά το γεγονός ότι η χώρα του παρέχει άσυλο στην πρεσβεία της στο Λονδίνο από το 2012, ανακοίνωσε χθες Παρασκευή το υπουργείο Εξωτερικών της χώρας.

«Δημοσιοποιώντας πληροφορίες που παραποιούν την αλήθεια, ο πρόσφυγας και οι συνεργάτες του εκφράζουν για μία ακόμη φορά την αχαριστία τους και την έλλειψη σεβασμού απέναντι στον Ισημερινό, αντί να δείχνουν ευγνωμοσύνη στη χώρα που τον φιλοξενεί εδώ και σχεδόν επτά χρόνια», τόνισε στην ανακοίνωση το υπουργείο.

Το υπουργείο Εξωτερικών του Ισημερινού απαντά με αυτό τον τρόπο σε tweet του ιστότοπου WikiLeaks στο οποίο αναφερόταν ότι το Κίτο και το Λονδίνο έχουν καταλήξει σε συμφωνία ώστε ο 47χρονος Ασάνζ να εκδιωχθεί από την πρεσβεία του Ισημερινού τις επόμενες «ώρες ή ημέρες» και να παραδοθεί στις βρετανικές αρχές.

Σύμφωνα με τον WikiLeaks, αφορμή θα αποτελέσει η δημοσιοποίηση στον ιστότοπο φωτογραφιών, βίντεο και ιδιωτικών συνομιλιών του προέδρου του Ισημερινού Λενίν Μορένο.

Το Κίτο είχε επισημάνει ήδη από την Πέμπτη ότι δεν επιθυμεί να απαντήσει σε «προσβλητικές φήμες» και «σε εικασίες που δεν βασίζονται σε κανένα έγγραφο».

Εξάλλου στον ιστότοπο inapapers. com καταγγέλλεται μια σειρά γεγονότων που εμπλέκουν τον Μορένο σε ένα σκάνδαλο διαφθοράς. Ο πρόεδρος του Ισημερινού απέρριψε τις κατηγορίες και ισχυρίστηκε ότι γνωρίζει ποιος ευθύνεται για τη διαρροή, χωρίς να τον κατονομάσει, αφήνοντας ωστόσο να εννοηθεί ότι πρόκειται για τον προκάτοχό του Ραφαέλ Κορέα.

Το υπουργείο Εξωτερικών του Ισημερινού τόνισε εξάλλου ότι «η παροχή διπλωματικής ασυλίας είναι ένα κυρίαρχο δικαίωμα του Ισημερινού το οποίο μπορεί να προσφέρει ή να άρει όταν θεωρεί ότι είναι δικαιολογημένο».

Την Τρίτη ο Μορένο είχε κατηγορήσει τον Ασάνζ ότι έχει «παραβιάσει επανειλημμένα» τους όρους βάσει των οποίων του χορηγήθηκε άσυλο και πρόσθεσε ότι το Κίτο συζητά με το Λονδίνο μια διευθέτηση ώστε η Βρετανία να του επιτρέψει να φύγει από την πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο.

Ο 47χρονος Αυστραλός κατέφυγε στην πρεσβεία του Ισημερινού για να αποφύγει να εκδοθεί στη Σουηδία όπου κατηγορούνταν για βιασμό, μια υπόθεση η οποία πλέον έχει μπει στο αρχείο. Ωστόσο εκκρεμεί ένταλμα σύλληψης εναντίον του από τις βρετανικές αρχές επειδή παραβίασε τους όρους της απελευθέρωσής του.

Ο Ασάνζ φοβάται ότι σε περίπτωση που συλληφθεί στη Βρετανία θα εκδοθεί στις ΗΠΑ όπου ενδέχεται να δικαστεί για τη δημοσιοποίηση το 2010 στον WikiLeaks χιλιάδες απόρρητων εγγράφων του Πενταγώνου και του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

AΠΕ-ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)