to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

7:19 | 30.04.2016

Διεθνή

Ισημερινός: Για 29.000 σεισμόπληκτους κάνει λόγο ο υπουργός Άμυνας

Ο ισχυρός σεισμός που προκάλεσε εκτεταμένες καταστροφές σε παραθαλάσσιες περιοχές του Ισημερινού τη 16η Απριλίου άφησε πίσω του 25.000 ως 29.000 πληγέντες, ανακοίνωσε χθες ο υπουργός Άμυνας της χώρας Ρικάρντο Πατίνιο.


«Υπάρχει ακόμη τεράστιο έργο το οποίο πρέπει να γίνει, υπάρχουν από 25.000 ως 29.000 σεισμόπληκτοι», τόνισε ο υπουργός μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο Ecuavisa, χωρίς να υπεισέλθει σε περισσότερες λεπτομέρειες.

Σύμφωνα με τον πιο πρόσφατο επίσημο απολογισμό, η σεισμική δόνηση 7,8 βαθμών –η χειρότερη που έχει πλήξει τη Λατινική Αμερική έπειτα από εκείνη στην Αϊτή το 2010– στοίχισε τη ζωή σε 659 ανθρώπους, άλλοι 33 συνεχίζουν ακόμη να θεωρούνται αγνοούμενοι, 4.605 άνθρωποι τραυματίστηκαν, ενώ 22.421 πολίτες που έμειναν άστεγοι φιλοξενούνται σε καταυλισμούς στις επαρχίες Μαναμπί (η οποία υπέστη τις μεγαλύτερες καταστροφές) και Εσμεράλντας.

Ο Ρικάρντο Πατίνιο σημείωσε ότι ο στρατός του Ισημερινού «εργάζεται για να εγγυηθεί τον εφοδιασμό σε τρόφιμα» εν μέσω αυτής της κατάστασης εκτάκτου ανάγκης.

Ο στρατός έχει εξάλλου αναλάβει την οργάνωση και την κατασκευή προσωρινών καταλυμάτων όπου «θα μπορούν να διαμένουν οι σεισμόπληκτοι ως την ανέγερση νέων κατοικιών», πρόσθεσε ο ίδιος.

Οι αρχές του Ισημερινού υπολογίζουν ότι η σεισμική δόνηση κατέστρεψε εν μέρει ή ολοσχερώς περίπου 10.000 κτίρια.

Μια επίσημη κυβερνητική έκθεση για τις συνέπειες του σεισμού αναμένεται να δημοσιευθεί μέσα σε έξι μήνες. Ο πρόεδρος του Ισημερινού Ραφαέλ Κορέα ανακοίνωσε ότι θα επιβληθούν αυξήσεις στους φόρους για να καλυφθεί το κόστος της ανοικοδόμησης μετά το σεισμό, ο οποίος εκτιμάται πως προκάλεσε ζημίες ύψους 3 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)