to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

9:56 | 27.06.2022

Διεθνή

Ισημερινός: Διαρκείς διαδηλώσεις κατά της ακρίβειας, μείωση - κοροϊδία στην τιμή την καυσίμων εξήγγειλε ο πρόεδρος Γκιγιέρμο Λάσο

Ο πρόεδρος του Ισημερινού, ο Γκιγιέρμο Λάσο, ανήγγειλε το βράδυ της Κυριακής (τοπική ώρα· σήμερα το πρωί ώρα Ελλάδας) μείωση των τιμών των καυσίμων, αισθητά μικρότερη όμως από αυτή που απαιτούν οι χιλιάδες ιθαγενείς οι οποίοι διαδηλώνουν εδώ και δύο εβδομάδες στους δρόμους κι έχουν παραλύσει μεγάλο μέρος της οικονομικής δραστηριότητας στο κράτος της Λατινικής Αμερικής.


 «Αποφάσισα να μειωθεί η τιμή της βενζίνης κατά 10 σεντς (σ.σ. του δολαρίου ΗΠΑ) το γαλόνι (σ.σ. δηλ. 3,78 λίτρα) και αυτή του πετρελαίου ντίζελ επίσης κατά 10 σεντς το γαλόνι», δήλωσε ο συντηρητικός πρόεδρος κατά τη διάρκεια ραδιοτηλεοπτικού διαγγέλματός του.

Η μείωση αυτή σημαίνει ότι η τιμή του ντίζελ θα διαμορφωθεί στα 1,80 δολάρια και αυτή της βενζίνης στα 2,45 δολάρια, ενώ η ισχυρή Συνομοσπονδία Αυτοχθόνων Εθνοτήτων του Ισημερινού (CONAIE), αιχμή του δόρατος στις κινητοποιήσεις, αξιώνει οι τιμές να μειωθούν στο 1,5 δολάριο και στα 2,1 δολάρια αντίστοιχα.

Σε λιγότερο από έναν χρόνο, η τιμή του ντίζελ αυξήθηκε κατά 90% (στα 1,9 δολάρια) και αυτή της βενζίνης κατά 46% (στα 2,55 δολάρια) στον Ισημερινό, πετρελαιοπαραγωγική χώρα.

«Οι πολίτες του Ισημερινού που ζητούν διάλογο θα βρουν μια κυβέρνηση που τους τείνει το χέρι. Αυτοί που επιδιώκουν το χάος, τη βία και την τρομοκρατία θα βρεθούν αντιμέτωποι με την πλήρη ισχύ του νόμου», είπε ο κ. Λάσο, ο οποίος παρενέβη λίγες ώρες έπειτα από την επανέναρξη της συζήτησης στο κοινοβούλιο του Ισημερινού επί πρότασης για την απομάκρυνσή του από το αξίωμα.

Από την έναρξη των μαζικών κινητοποιήσεων τη 13η Ιουνίου, στα βίαια επεισόδια ανάμεσα σε διαδηλωτές και δυνάμεις επιβολής της τάξης έχουν χάσει τη ζωή τους έξι άνθρωποι, σύμφωνα με ΜΚΟ υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Άλλοι περίπου 500 έχουν τραυματιστεί, πολίτες, αστυνομικοί και στρατιωτικοί, σύμφωνα με διάφορες πηγές. Διαδηλωτές προσπάθησαν δύο φορές – την περασμένη Πέμπτη και την περασμένη Παρασκευή – να μπουν στο κοινοβούλιο της χώρας, όμως απωθήθηκαν βίαια από τις δυνάμεις επιβολής της τάξης.

Πηγή: ΑΠΕ_ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)