to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

19:00 | 08.10.2019

Διεθνή

Συνεχίζονται οι διαδηλώσεις κατά της λιτότητας στον Ισημερινό - Μεταφέρθηκαν σε άλλη πόλη οι λειτουργίες της κυβέρνησης

Η κυβέρνηση δηλώνει ανοικτή στη ξένη διαμεσολάβηση, ενώ 570 άνθρωποι έχουν συλληφθεί μέχρι στιγμής


Η κυβέρνηση του Ισημερινού δήλωσε σήμερα, Τρίτη, ότι θα ήταν ανοικτή σε μεσολάβηση μέσω των Ηνωμένων Εθνών ή της Καθολικής Εκκλησίας, έπειτα από μεγάλες διαδηλώσεις σχεδόν μίας εβδομάδας κατά της λιτότητας που συγκλόνισαν τη χώρα και αντιμετωπίστηκαν με καταστολή και εκατοντάδες συλλήψεις.

Χιλιάδες αυτόχθονες συνέκλιναν στην πρωτεύουσα, Κίτο, όπου σχεδιάζουν να πραγματοποιήσουν πορεία προς το αυστηρά φρουρούμενο προεδρικό μέγαρο αργότερα σήμερα. Αντιμέτωπος με τη μεγαλύτερη πρόκληση των δυόμισι χρόνων που βρίσκεται στην εξουσία, ο πρόεδρος Λενίν Μορένο έχει κηρύξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης και έχει μεταφέρει λειτουργίες της κυβέρνησης στην παράκτια πόλη Γκουαγιακίλ όπου η κατάσταση είναι πιο ήρεμη.

«Η μοναδική απάντηση είναι ο διάλογος και η αποφασιστικότητα την ίδια στιγμή», δήλωσε ο γραμματέας της προεδρίας Χουάν Σεμπαστιάν Ρολδάν στο τοπικό ραδιόφωνο, λέγοντας πως οι αρχές είναι ανοικτές σε βοήθεια από τα Ηνωμένα Έθνη, την Καθολική Εκκλησία ή πρυτάνεις πανεπιστημίων.

Ο αριθμός των συλληφθέντων ανήλθε σε 570, είπε.

Οι διαδηλώσεις ξέσπασαν την περασμένη Πέμπτη όταν η κυβέρνηση κατήργησε τις επιδοτήσεις των καυσίμων στο πλαίσιο ενός πακέτου οικονομικών μεταρρυθμίσεων σε αντάλλαγμα για τη χορήγηση ενός δανείου ύψους 4,2 δισεκ. δολαρίων από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Ομάδες αυτοχθόνων και άλλοι αποκλείουν δρόμους, καίγοντας ελαστικά αυτοκινήτων, χρησιμοποιώντας πέτρες και κλαδιά, ενώ η αστυνομία έχει αναπτύξει τεθωρακισμένα οχήματα και έχει κάνει χρήση δακρυγόνων εναντίον των διαδηλωτών. Ανάμεσα στους συλληφθέντες είναι ένα μέλος του Κογκρέσου που υποστηρίζει τον προκάτοχο του Μορένο Ραφαέλ Κορέα, δήλωσε ο Ρολντάν.

Κατηγορεί τον... Μαδούρο

Ο Μορένο κατηγόρησε τον αριστερό Κορέα, κάποτε μέντορά του και πρόεδρο όταν ο ίδιος ήταν αντιπρόεδρος, ότι επιδιώκει πραξικόπημα με τη βοήθεια του προέδρου της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο. «Θέλουν να μετατρέψουν τον Ισημερινό σε Βενεζουέλα», είπε ο Ρολντάν.

Ο Μορένο είχε υποστηρίξει με ενθουσιασμό τον Κορέα στη διάρκεια της δεκάχρονης διακυβέρνησής του αλλά οι δρόμοι τους χώρισαν μετά την εκλογική του νίκη το 2017, και μετακίνησε την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης προς τα δεξιά. Ο Μαδούρο δεν έχει ακόμη απαντήσει στις κατηγορίες για ανάμιξη της Βενεζουέλας στον Ισημερινό. Με τους διαδηλωτές να συρρέουν στο Κίτο, πολλά κυβερνητικά κτίρια δέχθηκαν επίθεση στη διάρκεια της νύχτας, σύμφωνα με τις αρχές.

Κατέλαβαν πετρελαιοπηγές

Διαδηλωτές κατέλαβαν τρεις πετρελαιοπηγές χθες, Δευτέρα, αναγκάζοντας τις εταιρείες που τις διαχειρίζονται να αναστείλουν τη λειτουργία τους — η εξέλιξη είχε συνέπεια να μειωθεί η παραγωγή αργού κατά 12% στη χώρα της Λατινικής Αμερικής, δηλαδή κατά 63.250 βαρέλια την ημέρα επί συνόλου 531.000, σύμφωνα με το υπουργείο Ενέργειας.

Διαδηλωτές στην πρωτεύουσα Κίτο έστησαν οδοφράγματα και δεκάδες φορτηγά απέκλεισαν δρόμους, σύμφωνα με την εφημερίδα El Comercio. Η αστυνομία έκανε εκτενή χρήση δακρυγόνων για να απωθήσει διαδηλωτές.

Επεισόδια αναφέρθηκαν και σε άλλες περιοχές της χώρας, με ορισμένους αυτόχθονες να φέρονται να λεηλάτησαν εργοστάσιο παραγωγής γάλακτος και αγροκτήματα στην επαρχία Κοτοπάξι, έγραψε η εφημερίδα El Telégrafo.

Οι αυτόχθονες τέθηκαν επικεφαλής των διαδηλώσεων το Σαββατοκύριακο, κλείνοντας δρόμους σε πολλές περιοχές, ενώ οι τιμές των τροφίμων και τα κόμιστρα των μεταφορών αναφέρθηκε ότι αυξάνονται με πολύ ταχείς ρυθμούς.

Οι τιμές των καυσίμων υπερδιπλασιάστηκαν την Πέμπτη, όταν η κυβέρνηση κατήργησε τις επιδοτήσεις των καυσίμων που εφαρμόζονταν επί 40 χρόνια, που σύμφωνα με τον Μορένο προκαλούσαν στρεβλώσεις στην οικονομία και στοίχισαν δισεκατομμύρια δολάρια στο Κράτος.

Αυτόχθονες πήραν ομήρους 50 στρατιωτικούς και αστυνομικούς στην κεντρική επαρχία Τσιμποράσο το Σαββατοκύριακο. Οι αρχές προσπαθούν να διαπραγματευθούν την απελευθέρωσή τους, σύμφωνα με το ραδιοφωνικό δίκτυο Caracol της Κολομβίας.

Στη νότια επαρχία Ασουάι, ένας διαδηλωτής πέθανε την Κυριακή αφού χτυπήθηκε από αυτοκίνητο και τα μπλόκα δεν επέτρεψαν να τον παραλάβει ασθενοφόρο για να τον διακομίσει σε νοσοκομείο.

Στις χθεσινές διαδηλώσεις ένας άνθρωπος έχασε τη ζωή του

Πληροφορίες: Reuters, AΠΕ-ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)