to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

19:52 | 27.10.2018

Κοινωνία

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκε η Ζάκυνθος (βίντεο - φωτογραφίες)

Ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, Ιωάννης Ταφύλλης, κήρυξε την Ζάκυνθο σε κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης Πολιτικής Προστασίας. Οι κάτοικοι της Ζακύνθου πέρασαν τη νύχτα σε επιφυλακή, μετά τις προειδοποιήσεις των σεισμολόγων ότι αναμένεται ένας ακόμη ισχυρός μετασεισμός της τάξης των 5,8 Ρίχτερ, απαραίτητος -όπως επισημαίνουν- για την πλήρη εκτόνωση του φαινομένου - Υπουργείο Ναυτιλίας και ΕΜΠ ελέγχουν το λιμάνι με τη συνδρομή δυτών την ώρα που το νησί έχει κηρυχθεί σε κατάσταση πλήρους επιφυλακής για το επόμενο 48ωρο


Φωτογραφίες: imerazante.gr

Μεγάλη είναι η μετασεισμική δραστηριότητα στη Ζάκυνθο, μετά τον σεισμό των 6,4 Ρίχτερ που "χτύπησε" τις πρώτες ώρες της Παρασκευής το νησί.Τα ξημερώματα του Σαββάτου, δύο μεγάλοι μετασεισμοί "ξύπνησαν" τους κατοίκους και τους τουρίστες που βρίσκονται στη Ζάκυνθο. Οι δύο σεισμοί είχαν ένταση 4,2 και 4,5 Ρίχτερ και σημειώθηκαν στον θαλάσσιο χώρο νοτιοδυτικά της Ζακύνθου, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι έχουν γίνει και δεκάδες μικρότεροι. Οι κάτοικοι της Ζακύνθου πέρασαν τη νύχτα  σε επιφυλακή,μετά τις προειδοποιήσεις των σεισμολόγων ότι αναμένεται ένας ακόμη ισχυρός μετασεισμός της τάξης των 5,8 Ρίχτερ, απαραίτητος -όπως επισημαίνουν- για την πλήρη εκτόνωση του φαινομένου.

ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, Ιωάννης Ταφύλλης, κήρυξε την Π.Ε. Ζακύνθου, της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων σε κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης Πολιτικής Προστασίας για την αντιμετώπιση των εκτάκτων αναγκών και τη διαχείριση των συνεπειών που προέκυψαν από την εκδήλωση σεισμού.. Νωρίτερα,το νησί έχει κηρυχθεί σε κατάσταση πλήρους επιφυλακής για το επόμενο 48ωρο, μετά τη συνεδρίαση του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας, στο κτίριο της Περιφερειακής Ενότητας Ζακύνθου.

*ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Bίντεο - γράφημα: Σε 56 λεπτά το τσουνάμι από τη Ζάκυνθο έφτασε στα παράλια της Ιταλίας

Η συνεδρίαση έγινε υπό την προεδρία του αντιπεριφερειάρχη Ζακύνθου Λευτέρη Νιοτόπουλου, παρουσία του γενικού γραμματέα Πολιτικής Προστασίας Γιάννη Ταφύλλη, της ειδικής γραμματέως Επικοινωνιακής Διαχείρισης Κρίσεων του Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης Φωτεινή Παντιώρα, του προέδρου του ΟΑΣΠ Ευθύμη Λέκκα, καθώς και στελεχών της Διεύθυνσης Σχεδιασμού και Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας. Στο νησί βρίσκεται και ο τοπικός βουλευτής και πρώην υπουργός Σταύρος Κοντονής, ο οποίος μετέφερε στη συνεδρίαση το ενδιαφέρον του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα για τη κατάσταση στο νησί.

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Συντονιστικού οργάνου, όλοι οι εκπρόσωποι των φορέων πήραν το λόγο αποτυπώνοντας πλήρως την κατάσταση που επικρατεί μετά το σεισμό. Η ανταπόκριση των κτηρίων κρίνεται ικανοποιητική πέρα από μεμονωμένες επιφανειακές ζημιές, ενώ υπάρχουν προβλήματα κατολισθήσεων σε Κρυονέρι, Παναγούλα αλλά και στο Κάστρο της Μπόχαλης.

Τέλος, ενημέρωση έγινε κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του συντονιστικού οργάνου για τη ζημιά στο Καστρομονάστηρο στα Στροφάδια, η οποία σύμφωνα με τους ειδικούς περιορίζεται σε ένα μικρό τμήμα κοντά στην είσοδο, ενώ κλιμάκιο μηχανικών του ΥΕΝ θα αποτυπώσει την καθίζηση στην προβλήτα του λιμανιού του Αγίου Διονύσιου (πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ).

Tραυματισμένο αλλά αγέρωχο, το μνημειώδες Καστρομονάστηρο των Στροφάδων, άντεξε στη σφοδρότητα του σημερινού σεισμού, και εξακολουθεί να στέκει όρθιο, σχολιάζει η τοπική ιστοσελίδα. Πάνω από το νησάκι πέταξε η Αερολέσχη Ζακύνθου θέλοντας να απωτυπώσει την κατάσταση που επικρατεί:

Το υπουργείο Ναυτιλίας και το ΕΜΠ ελέγχουν το λιμάνι 

Παράλληλα, με τη συνδρομή δυτών, μηχανικοί της Διεύθυνσης Λιμενικών Υποδομών από το υπουργείο Ναυτιλίας αλλά και ερευνητές του Εργαστηρίου Λιμενικών έργων του ΕΜΠ πραγματοποιούν ελέγχους σε όλο το λιμάνι της Ζακύνθου, ώστε να διαπιστωθούν οι ζημιές που άφησε πίσω της η μεγάλη σεισμική δόνηση του χτύπησε τη Ζάκυνθο τα ξημερώματα της Παρασκευής. Το πρωί του Σαββάτου έγιναν έλεγχοι στον τραπεζοειδή του Αγίου Διονυσίου αλλά και στην παραλιακή ζώνη, ενώ το Λιμεναρχείο προχώρησε στην απαγόρευση της πρόσβασης στον εγκάρσιο Βραχίονα του μόλου Αγίου Νικολάου τοποθετώντας απαγορευτικές κορδέλες.

Εκκενωθηκαν τρεις κατοικίες που κινδυνεύουν από πτώση βράχου στην περιοχή Παναγούλα

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με τηλεγράφημα του ΑΠΕ - ΜΠΕ, τρεις διώροφες κατοικίες στην περιοχή Παναγούλα Ζακύνθου, όπου διαμένουν οικογένειες κρίθηκαν ως μη κατοικήσιμες καθώς κινδυνεύουν από βράχο που αποκολλήθηκε από το βουνό που βρίσκεται πίσω τους, μετά το σεισμό της Παρασκευής.

Στο σημείο βρέθηκαν από χθες κλιμάκια μηχανικών της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, ενώ σήμερα το σημείο επισκέφθηκε ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ Ευθύμιος Λέκκας μαζί με κλιμάκιο της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας. Η αστυνομία απέκλεισε την πρόσβαση προς τα τρία σπίτια, ενώ η μία οικογένεια φιλοξενείται στα κτίρια του Οργανισμού Δημόσιας Αντίληψης Ζακύνθου.

Τι τόνισε ο Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας

«Η Ζάκυνθος τα τελευταία χρόνια απέκτησε ανθεκτικότητα, σε αυτό το φαινόμενο και η πορεία που ακολούθησε το νησί πρέπει να γίνει παράδειγμα προς μίμηση για όλες τις κατηγορίες κινδύνων που αντιμετωπίζει η χώρα» δήλωσε ο κ. Ταφύλλης για την ανθεκτικότητα σε όλα τα προβλήματα που απέκτησε η Ζάκυνθος ενώ ακολούθως αναφέρθηκε στην επίσκεψή του στο νησί λέγοντας ότι «ήρθε σήμερα εδώ ένα μικτό κυβερνητικό επιτελείο αποτελούμενο από την ειδική γραμματέα Επικοινωνιακής Διαχείρισης Κρίσεων, του Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης Φωτεινή Παντιώρα, τον πρόεδρο του ΟΑΣΠ Ευθύμη Λέκκα, καθώς και στελέχη της Διεύθυνσης Σχεδιασμού και Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, για να μελετήσουμε να δούμε και να καταγράψουμε τις επιπτώσεις του σεισμού που βίωσε η Ζάκυνθος».

«Το πιο σημαντικό είναι ότι δεν είχαμε τραυματισμούς και απώλειες ανθρώπινης ζωής», δήλωσε ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας για να ολοκληρώσει τις δηλώσεις του τονίζοντας ότι «είναι πολύ λίγες οι ζημιές σε υποδομές και δίκτυα που είναι ένα στοιχείο που τονίζει την ανθεκτικότητα των υποδομών του νησιού. Ο λόγος που ήρθαμε είναι να κάτσουμε μαζί με τις τοπικές αρχές να δούμε συντονισμένα εαν υπάρχουν ανάγκες ενισχύσεων μέχρι να τελειώσει η μετασεισμική ακολουθία».

Ο σεισμός της Παρασκευής

Η σεισμική δόνηση της Παρασκευής είχε επίκεντρο θαλάσσια περιοχή 44 χιλιόμετρα νότια-νοτιοδυτικά της Ζακύνθου, διευκρίνισε το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο.

Νωρίτερα, το αμερικανικό γεωλογικό ινστιτούτο USGS είχε εκτιμήσει ότι ο σεισμός δόνηση -η οποία έγινε αισθητή στην Αθήνα και άλλες περιοχές της ηπειρωτικής Ελλάδας, αλλά και στη γειτονική Ιταλία- ήταν μεγέθους 6,8 βαθμών. Το ίδιο μέγεθος έδωσε το Ευρωμεσογειακό Σεισμολογικό Κέντρο.

Πάντως, σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής καταγραφές, η σεισμική δόνηση προκάλεσε υλικές ζημιές χωρίς να έχουν αναφερθεί τραυματισμοί, ενώ προβλήματα στο δίκτυο ηλεκτροδότησης και σε μικρής έκτασης κατολισθητικά φαινόμενα, έχουν ήδη αντιμετωπιστεί.

720229.regional
 

Κλιμάκιο και του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών 

Παράλληλα, κλιμάκια επιστημόνων και τεχνικών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ) μεταβαίνουν στην πληγείσα περιοχή μετά το σφοδρό σεισμό που σημειώθηκε στο θαλάσσιο χώρο νότια της Ζακύνθου.

Το κλιμάκιο θα εγκαταστήσει δίκτυο φορητών σεισμογράφων στην Ζάκυνθο, στην Ηλεία και στην Αιτωλοακαρνανία, με στόχο τη λεπτομερή και πλήρη καταγραφή της μετασεισμικής δραστηριότητας, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του ΕΑΑ.

Τα δεδομένα θα μεταφέρονται σε πραγματικό χρόνο -μέσω δικτύου κινητής τηλεφωνίας- στις εγκαταστάσεις του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου/ΕΑΑ στο Θησείο, για να γίνεται άμεση αξιολόγηση και υπεύθυνη ενημέρωση της Πολιτείας και του κοινού.

Το δίκτυο θα παραμείνει εγκατεστημένο στην περιοχή για όσο καιρό απαιτηθεί. Το κλιμάκιο του Γ.Ι./ΕΑΑ θα ενημερώνει συνεχώς τα τοπικά μέσα ενημέρωσης και το κοινό στις πληγείσες περιοχές.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

φωτ. από Imerazante.gr

«Ευτυχώς που ήταν στη θάλασσα»

«Όπως βίωσε τον σεισμό η Ζάκυνθος, το ίδιο κι εμείς, δεν είναι μεγάλες οι αποστάσεις ... Ήταν ένα πολύ έντονο σεισμικό φαινόμενο. Έχουμε περάσει και άλλα τέτοια, αλλά ήταν από τα πιο έντονα που έχουν βιώσει οι κάτοικοι στη χώρα. Ευτυχώς, το ότι έγινε σε θαλάσσια περιοχή ... δεν είχαμε τις ζημιές που αντιστοιχούν σε τέτοιες εντάσεις», είπε ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας Γ. Γεωργιόπουλος μιλώντας Στο Κόκκινο και τον Νίκο Σβέρκο, σημειώνοντας ότι και σε αυτή την περιοχή εξετάζεται το προληπτικό κλείσιμο των σχολείων. (ακούστε εδώ)

Η ηλεκτροδότηση διακόπηκε για αρκετές ώρες στην πρωτεύουσα της Ζακύνθου και άλλες περιοχές του νησιού. Πολλοί αναστατωμένοι κάτοικοι πέρασαν μεγάλο μέρος της νύχτας στους δρόμους, μετέδωσε ο ανταποκριτής του ΑΠΕ-ΜΠΕ στη Ζάκυνθο Κώστας Συνετός.

   Ο σεισμός προκάλεσε ζημιές σε λιμενικές εγκαταστάσεις, καταστήματα και σπίτια, κατά τις μέχρι τώρα πληροφορίες.

«Ήταν μεγάλος σεισμός, αλλά το νησί άντεξε»

«Ο σεισμός ήταν ένας μεγάλος σεισμός, δεν είχε επιπτώσεις, η Ζάκυνθος άντεξε»: στη φράση συμπυκνώνονται οι δηλώσεις του προέδρου του ΟΑΣΠ Ευθύμιου Λέκκα, μετά το μεγάλο σεισμό των 6,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που χτύπησε τις πρώτες ώρες της Παρασκευής τη Ζάκυνθο. Ο κ. Λέκκας, πήρε μέρος στη συνεδρίαση του συντονιστικού οργάνου για τη αντιμετώπιση των προβλήματων από το σεισμό που έλαβε χώρα στο κτίριο της Περιφερειακής Ενότητας Ζακύνθου.«Από το σημερινό σεισμό δοκιμάστηκε η Ζάκυνθος, ανταπεξήλθε το νησί, ο δομημένος ιστός, και οι υποδομές δεν έπαθαν τίποτα, και στη συνέχεια δοκιμάστηκε το επιχειρησιακό σχέδιο το οποίο είχε δοκιμαστεί και πριν τρία χρόνια στην άσκηση που είχαμε κάνει στο νησί», δήλωσε μετά το πέρας της συνεδρίασης ο καθηγητής κ. Λέκκας. Ακολούθως ο κ. Λέκκας ανέφερε ότι «ο σεισμός ήταν ένας μεγάλος σεισμός, δεν είχε επιπτώσεις, η Ζάκυνθος άντεξε», ενώ για το μέλλον την μετασεισμικής ακολουθίας τόνισε ότι «αυτό που προβλέπουμε για τη Ζάκυνθο ειναι μια πλούσια μετασεισμική ακολουθία, μια ακολουθία που θα περιλαμβάνει σεισμούς μικρούς αλλά πιθανότατα και ένα μεγαλύτερο της τάξης των 5,7 – 5,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.

Είναι και αυτοί μεγάλοι σεισμοί αλλά είναι κατα 300 φορές μικρότεροι από τον κύριο σεισμό των 6,4 βαθμών, θα είναι ένας σεισμός που δεν θα μας ανησηχήσει, αλλά θα πρέπει να υπάρξει δεδομέμο ότι αυτός ο σεισμός θα είναι η σφραγίδα για να κλείσει η σεισμική ακολουθία, η οποία θα είναι μακρά και θα κρατήσει πάνω από ένα μήνα».Στη συνέχεια ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ εξέφρασε τη πεποίθησή του ότι ο σεισμός των 6,4 βαθμών ήταν και ο κύριως σεισμός. «Προσωπικά πιστεύω ότι ήταν ο κύριος σεισμός δεδομένου οτι έχουμε ένα πλήθος μετασεισμών, μικρότερων σεισμών, η περιοχή δεν έχει τη δυνατότητα να δώσει προς το βορρά μεγαλύτερους σεισμούς γιατί έχουν γίνει σεισμοί στη Κεφαλονιά και στη Λευκάδα, προς το νότο έχει τη δυνατότητα να δώσει, είμαστε βαθιά μέσα στη θάλασσα μακρυά απο χερσαίο χώρο συνεπώς δεν πρόκειται να δημιουργήσει κανένα πρόβλημα». Τέλος όσον αφορά τη παραλία του Ναυαγίου όπου ο κ. Λέκκας πέταξε από πάνω από την περιοχή με ελικόπτερο ανέφερε ότι «έχουμε συνέχεια των κατολισθήσεων, αυτό είναι εμφανές, τις αμέσως επόμενες ώρες θα αποτιμήσουμε πόσο μεγάλες ήταν οι κατολισθήσεις αυτές».

Έγινε αισθητός ως τη Μάλτα, την Ιταλία, την Αλβανία και τη Λιβύη

  Ο σεισμός έγινε επίσης αισθητός σε άλλα νησιά του Ιονίου, στην Αθήνα, στην Πελοπόννησο καθώς και στη Μάλτα, στην Ιταλία, στην Αλβανία, ακόμη και στη Λιβύη.

   Κατά την ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας Il Messaggero, η πυροσβεστική στη Σικελία, στην Καλαβρία και στην Απουλία δέχθηκε χιλιάδες τηλεφωνικές κλήσεις για πληροφορίες σχετικά με τη σεισμική δόνηση από θορυβημένους πολίτες.

   Εκδόθηκε προειδοποίηση για τον κίνδυνο να εκδηλωθεί τσουνάμι, πάντως το Ευρωμεσογειακό Κέντρο ανέφερε μέσω Twitter ότι δεν αναμενόταν παρά μόνο μια μικρή άνοδος του επιπέδου της θάλασσας, κατά περίπου 20 εκατοστά κατά τόπους.

   Η Ζάκυνθος, η Κεφαλονιά και η Ιθάκη είχαν χτυπηθεί τον Αύγουστο του 1953 από μια ακολουθία ισχυρών και καταστροφικών σεισμών, με πάνω από 450 νεκρούς και χιλιάδες τραυματίες, που είχε σχεδόν καταστρέψει τους οικισμούς του νησιού.

Πληροφορίες: ΑΠΕ-ΜΠΕ, imerazante.gr

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)