to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

12:59 | 20.05.2020

Διεθνή

Ισχυρός κυκλώνας σε Ινδία και Μπανγκλαντές οδηγεί σε καταφύγια 2 εκατ. ανθρώπους

Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι έχουν ήδη απομακρυνθεί από χθες από τις εστίες τους, καθώς η Ινδία και το Μπανγκλαντές αντιμετωπίζουν την έλευση σούπερ κυκλώνα.


Ένας πολύ ισχυρός κυκλώνας άρχισε να πλήττει με βροχές την παράκτια Ινδία και το Μπαγκλαντές, οδηγώντας εν μέσω πανδημίας περισσότερους από 2 εκατομμύρια ανθρώπους σε καταφύγια.

Ο κυκλώνας Αμφάν, ισχύος της κατηγορίας 5, αναμένεται να πλήξει τις ακτές σήμερα το απόγευμα και με ταχύτητες ανέμου που κυμαίνονται μεταξύ 160 και 170 χιλιομέτρων ανά ώρα θα μπορούσε να προκαλέσει εκτεταμένες ζημιές.

Το κρατίδιο της Δυτικής Βεγγάλης απομάκρυνε απ' τα σπίτια τους πάνω από 200.000 ανθρώπους κατά τη διάρκεια της νύχτας, ενώ το κρατίδιο της Οντίσα απομάκρυνε πάνω από 100.000 πολίτες, σύμφωνα με τοπικούς αξιωματούχους.

Το γειτονικό Μπαγκλαντές προσπαθεί επίσης να απομακρύνει απ' τις εστίες τους περίπου 2 εκατ.  ανθρώπους.

NASA Worldview, Earth Observing System Data and Information System (EOSDIS) via AP

Η πανδημία του νέου κορονοϊού όμως δυσκολεύει τις Αρχές και στις δύο χώρες.

Αμφότερες ζήτησαν να μετατραπούν σχολεία και άλλα κτίρια σε προσωρινά καταφύγια - αλλά χρειάζονται περισσότερα, προκειμένου να στεγάσουν τους ανθρώπους διατηρώντας παράλληλα κοινωνικές αποστάσεις.

Η αστυνομία της Δυτικής Βεγγάλης, που αναμένεται να επηρεαστεί άσχημα από την καταιγίδα, ανέφερε στο BBC ότι οι άνθρωποι δεν ήταν πρόθυμοι να πάνε στα καταφύγια υπό τον φόβο να κολλήσουν Covid-19.

Κολλημένα στην κίνηση δεκάδες φορτηγά σε γέφυρα κατά μήκος του ποταμού Μαχανάντι στην Οντίσα της Ινδίας. AP Photo

Στην Ινδία αγωνίζονται να βρουν καταφύγια. Στην Ορίσα, για παράδειγμα, 250 από τουλάχιστον 800 υπάρχοντα καταφύγια χρησιμοποιούνται ως κέντρα καραντίνας για τον κορονοϊό. Περίπου 50.000 άνθρωποι έχουν επίσης εκκενώσει περιοχές κοντά στα νησιά Σάντερμπαν της Ινδίας.

Αυτός θα είναι ο πρώτος μεγάλος κυκλώνας στον Κόλπο της Βεγγάλης μετά το σούπερ κυκλώνα του 1999 που σκότωσε περισσότερους από 9.000 ανθρώπους.

Στο Μπανγκλαντές, όπου ο κυκλώνας αναμένεται να προκαλέσει τη χειρότερη κακοκαιρία των τελευταίων 15 ετών, οι αρχές μεταφέρουν τους πολίτες σε περιοχές με μεγαλύτερο υψόμετρο, προτρέποντάς τους πάντα για τη χρήση μάσκας ενάντια στη νόσο Covid-19, που έχει προκαλέσει 20.995 κρούσματα και 314 θανάτους.

Πηγή: efsyn.gr

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)