to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

21:33 | 15.10.2019

Διεθνή

Ισχυρή αντίσταση από τους Κούρδους στην τουρκική εισβολή - 5 ευρωπαϊκές χώρες ζητούν νέα σύγκληση του Σ.Α. του ΟΗΕ

Υπό τον έλεγχο των συριακών δυνάμεων η Μάνμπιτζ, την ώρα που ο υπό τις ΗΠΑ συνασπισμός ανακοίνωνε πως οι δυνάμεις του αποχώρησαν σήμερα από τη συριακή πόλη - Περισσότεροι από 275.000 εκτοπισμένοι - Τηλεφωνική συνομιλία Τραμπ - Ερντογάν, ο Τούρκος πρόεδρος επέμεινε και σε σημερινές δηλώσεις του: «Παραμένουμε μέχρι την επίτευξη των στόχων μας»


Με τις κυρώσεις των ΗΠΑ εναντίον της Τουρκίας να δημιουργούν επιπλέον πίεση στον τούρκο πρόεδρο Ερντογάν, τον στρατό του καθεστώτος Άσαντ να έχει μπει σε μια από τις τρεις μεθοριακές πόλεις που αποτελούν στόχο του τουρκικού στρατού και την κουρδική αντίσταση στη Ρας Αλ-Αϊν να κλιμακώνεται, οι εξελίξεις στο μέτωπο της βόρειας Συρίας είναι ραγδαίες. Ωστόσο, ο Ταγίπ Ερντογάν παρουσιάστηκε και σήμερα, Τρίτη 15/10, αποφασισμένος να συνεχίσει την εισβολή και το σχέδιο για μετακίνηση προσφύγων από την Τουρκία στη ζώνη που θέλει να καταλάβει.

Ο αμερικανός πρόεδρος συνομίλησε με τον τούρκο ομόλογό του και φέρεται - σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ, Μάικ Πενς - να του ζήτησε να «τερματίσει την εισβολή» των ένοπλων δυνάμεων της Τουρκίας στη βορειοανατολική Συρία και να κηρύξει «άμεσα κατάπαυση του πυρός». Ο Ερντογάν - πάντα σύμφωνα με τον Πενς, υποσχέθηκενα μη χτυπήσει το Κομπάνι. 

Υπενθυμίζεται ότι από τις πρώτες πρωινές ώρες της Τρίτης, ώρα Ελλάδας, η κυβέρνηση των ΗΠΑ επέβαλε στοχευμένες κυρώσεις σε τρεις υπουργούς της Τουρκίας με εκτελεστικό διάταγμα που υπεγράφη από τον Ντόναλντ Τραμπ.

Η Τουρκία θα συνεχίσει την επιχείρησή της στη Συρία «με ή χωρίς τη στήριξη του κόσμου»

Η Τουρκία ανέφερε ότι θα συνεχίσει τη στρατιωτική επιχείρησή της στη βόρεια Συρία «με ή χωρίς τη στήριξη» του κόσμου και κατήγγειλε τη «βρώμικη συμφωνία» μεταξύ των κουρδικών δυνάμεων και του καθεστώτος της Δαμασκού. «Θα συνεχίσουμε να πολεμάμε όλες τις τρομοκρατικές οργανώσεις, περιλαμβανομένου του Ντάες (αραβικό ακρωνύμιο της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος), είτε ο κόσμος δεχθεί είτε δεν δεχθεί να μας στηρίξει» δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο διευθυντής επικοινωνίας της τουρκικής προεδρίας, Φαρετίν Αλτούν.

Ο Τούρκος αξιωματούχος κατηγόρησε τους Κούρδους πολιτοφύλακες των Μονάδων Προστασίας του Λαού (YPG) ότι «εσκεμμένα στοχοθέτησαν τους άμαχους στα σύνορα, μεταξύ αυτών και δημοσιογράφους, προτού καταλήξουν σε μια βρώμικη συμφωνία με το καθεστώς του Άσαντ».

Ο Αλτούν σημείωσε ότι η Άγκυρα και η Ουάσινγκτον «έχουν συμφωνήσει στην αναγκαιότητα να πολεμηθεί και να αποτραπεί η αναβίωση του Ντάες», όμως κατηγόρησε την προηγούμενη αμερικανική διοίκηση υπό τον Μπαράκ Ομπάμα ότι «ανέθεσε» αυτή τη μάχη σε μια «τρομοκρατική οργάνωση», αναφερόμενος στις κουρδικές Μονάδες Προστασίας του Λαού.

Ο ίδιος ο Ερντογάν είχε δηλώσει νωρίτερα την Τρίτη, πως η τουρκική επίθεση στη βόρεια Συρία θα συνεχισθεί μέχρι «να επιτευχθούν οι στόχοι» της, παρά τις πιέσεις από την Ουάσινγκτον για να τερματισθεί. «Θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας (...) μέχρι να επιτευχθούν οι στόχοι μας», δήλωσε ο Ερντογάν σε ομιλία του από το Μπακού που αναμεταδόθηκε από την τηλεόραση.

*ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Προοδευτική Συμμαχία στο Ευρωκοινοβούλιο: Eγκληματίας o Ερντογάν με συνεργό τον Τραμπ

Άγκυρα: 611 Κούρδοι μαχητές «εξουδετερώθηκαν», ανελέητο κυνήγι μαγισσών εντός της Τουρκίας

Παράλληλα, σύμφωνα με ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Άμυνας, συνολικά 611 «τρομοκράτες» των κουρδικών οργανώσεων PKK, PYD και YPG «εξουδετερώθηκαν» έπειτα την έναρξη της στρατιωτικής επέμβασης της Τουρκίας στη βόρεια Συρία. Με τον όρο «εξουδετέρωση» οι τουρκικές αρχές υπονοούν ότι οι εν λόγω «τρομοκράτες» είτε παραδόθηκαν, είτε σκοτώθηκαν ή συνελήφθησαν.

Η Άγκυρα χρησιμοποιεί τον όρο «τρομοκράτες» όταν αναφέρεται στα μέλη της εκτός νόμου αυτονομιστικής οργάνωσης Εργατικό Κόμμα Κουρδιστάν (PKK) και στην συροκουρδική πολιτοφυλακής Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG), που η Άγκυρα θεωρεί ως παρακλάδι του PKK στη Συρία. Παράλληλα το τουρκικό υπουργείο Εσωτερικών ανακοίνωσε ότι «οι τουρκικές δυνάμεις ασφαλείας συνέλαβαν στην Τουρκία τις τελευταίες τρεις μέρες συνολικά 391 ανθρώπους με την υποψία συνδέσμων με τρομοκρατικές οργανώσεων». Οι δυνάμεις ασφαλείας διεξήγαγαν επιχειρήσεις εναντίον του Ισλαμικού Κράτους σε 25 επαρχίες της Τουρκίας, συλλαμβάνοντας 146 υπόπτους. Παράλληλα, σε επιχειρήσεις που έγιναν σε 36 επαρχίες συνελήφθησαν 245 ύποπτοι για φερόμενη σύνδεση τους με το PKK και την Ένωση Κουρδικών Κοινοτήτων (KCK).

Πιθανόν αύριο η νέα συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας - Το Λονδίνο αναστέλλει τις εξαγωγές όπλων προς την Άγκυρα

Την ίδια στιγμή, τα ευρωπαϊκά κράτη μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών ζήτησαν να συγκληθεί εκ νέου, κεκλεισμένων των θυρών, το Σώμα για να συζητηθεί η τουρκική στρατιωτική επιχείρηση στη Συρία και η συνεδρίαση είναι πιθανό να διεξαχθεί αύριο, μεταδίδουν το Γαλλικό Πρακτορείο και το πρακτορείο ειδήσεων Reuters επικαλούμενα διπλωματικές πηγές.

Τη σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών ζήτησαν το Βέλγιο, η Γερμανία, η Γαλλία, η Πολωνία και η Βρετανία. Πρόκειται για τη δεύτερη συνεδρίαση του Συμβουλίου μετά την έναρξη της τουρκικής εισβολής.  Η προηγούμενη συνεδρίαση, την περασμένη Πέμπτη, επί του θέματος σηματοδοτήθηκε από διαιρέσεις στους κόλπους του Συμβουλίου και την έκδοση μιας ανακοίνωσης μονάχα από τους Ευρωπαίους, οι οποίοι ζητούσαν τον τερματισμό της τουρκικής επιχείρησης. Κατόπιν, η Ρωσία και η Κίνα μπλόκαραν την Παρασκευή ένα ψήφισμα των ΗΠΑ, που αξίωνε από την Άγκυρα να βάλει τέλος στην εισβολή στη βόρεια Συρία.

Στο μεταξύ, ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Ντόμινικ Ράαμπ ανακοίνωσε την αναστολή των εξαγωγών προς την Τουρκία όπλων «που μπορούν να χρησιμοποιηθούν» στην επίθεση εναντίον των κουρδικών δυνάμεων στη Συρία. Το Λονδίνο θα «επιτηρήσει με πολύ προσεκτικό και συνεχή τρόπο» τις εξαγωγές προς την Τουρκία, δήλωσε ο Ντόμινικ Ράαμπ στη Βουλή των Κοινοτήτων. Όσο η εξεταστική αυτή φάση είναι σε εξέλιξη, καμία άδεια εξαγωγής όπλων, «που μπορούν να χρησιμοποιηθούν στις στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Συρία», δεν θα δοθεί.

Οι εξελίξεις στο πεδίο της μάχης

Υπό τον έλεγχο των συριακών δυνάμεων η Μάνμπιτζ

Υπό τον πλήρη έλεγχο των δυνάμεων του Μπασάρ αλ Άσαντ βρίσκεται η Μάνμπιτζ και τα περίχωρά της στο πλαίσιο μιας ανάπτυξης που έχει στόχο την αντιμετώπιση της τουρκικής επίθεσης, ανακοίνωσε σήμερα η Μόσχα, την ώρα που ο υπό τις ΗΠΑ συνασπισμός ανακοίνωνε πως οι δυνάμεις του αποχώρησαν σήμερα από τη συριακή πόλη.

Την ίδια στιγμή, ο ειδικός απεσταλμένος του Κρεμλίνου για την Συρία Αλεξάντρ Λαβρέντιεφ επιβεβαίωσε την Τρίτη ότι έγιναν πράγματι συνομιλίες μεταξύ εκπροσώπων της κυβέρνησης της Δαμασκού και των Κούρδων στη ρωσική αεροπορική βάση στο Χμεϊμίμ χωρίς ωστόσο να αναφερθεί στο περιεχόμενο τους. «Πράγματι υπάρχει τέτοια πληροφόρηση, ότι στο Χμεϊμίμ διεξήχθηκαν συνομιλίες μεταξύ των Κούρδων και της κυβέρνησης, αλλά προς το παρόν δεν γνωρίζουμε ποια ήταν συγκεκριμένα τα αποτελέσματα των συνομιλιών αυτών», δήλωσε ο Λαβρέντειφ, προσθέτοντας ότι «εντούτοις οι συνομιλίες έγιναν»,

Ο Λαβρέντιεφ εξέφρασε την ελπίδα ότι ο διάλογος μεταξύ των Κούρδων και της Δαμασκού θα αποτελέσει «ένα μεγάλο βήμα προς τα εμπρός για την αποκατάσταση της κυριαρχίας, της εδαφικής ακεραιότητας και φυσικά της ανεξαρτησίας της Συρίας». Είπε επίσης ότι η Ρωσία δεν θα επιτρέψει μια πραγματική σύγκρουση μεταξύ της Τουρκίας και της Συρίας και ότι αυτό είναι κάτι που δεν θα το ήθελε κανένας.

Παράλληλα, οι Κούρδοι μαχητές στη Συρία προβάλλουν σήμερα, Tρίτη, ισχυρή αντίσταση στις τουρκικές δυνάμεις και στους συμμάχους τους που προσπαθούν να καταλάβουν μία πόλη- κλειδί στη μεθόριο με την Τουρκία, επεσήμανε το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Οι τουρκικές δυνάμεις και Σύροι αντάρτες που υποστηρίζονται από την Άγκυρα ξεκίνησαν στις 9 Οκτωβρίου επιχείρηση στη βόρεια Συρία εναντίον της κουρδικής πολιτοφυλακής Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG), την οποία θεωρούν «τρομοκρατική» οργάνωση, και έκτοτε έχουν θέσει υπό τον έλεγχό τους μια περιοχή μήκους μεγαλύτερων των 100 χιλιομέτρων.

Με διαγράμμιση η περιοχή στην κατάκτηση της οποίας αποσκοπεί η τουρκική εισβολή. Με μπλε, οι πόλεις όπου εκτυλίσσεται η τουρκική επίθεση. Με κόκκινο, οι πόλεις στις οποίες έχει, σύμφωνα με αναφορές, εισέλθει ο στρατός του καθεστώτος ύστερα από συμφωνία με τους Κούρδους μπροστά στον κίνδυνο της προέλασης του τουρκικού στρατού

Έχουν επίσης εισέλθει στη μεθοριακή πόλη- κλειδί Ρας αλ Άιν και πλέον προσπαθούν να τη θέσουν πλήρως υπό τον έλεγχό τους.

Ο χάρτης της Ρωσίας για την κατάσταση στη Συρία

Tο ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανάρτησε την Τρίτη χάρτη για την κατάσταση που επικρατεί στην Συρία, σύμφωνα με τον οποίο οι συριακές κυβερνητικές δυνάμεις έθεσαν υπό τον έλεγχο τους την πόλη Τάμπκα και το παρακείμενο αεροδρόμιο στην επαρχία της Ράκα, ενώ κατέλαβαν σειρά γεφυρών στο Ευφράτη και δύο υδροηλεκτρικούς σταθμούς. 

Στον χάρτη φαίνεται ότι υπό τον έλεγχο της Δαμασκού περιήλθαν δύο υδροηλεκτρικοί σταθμοί της πόλης Τάμπκα, το στρατιωτικό αεροδρόμιο της Ετ-Τάμπκα και μια σιδηροδρομική γέφυρα. Στην περιοχή της Ράκα η Δαμασκός έθεσε υπό τον έλεγχο της δύο γέφυρες στον Ευφράτη.

Νωρίτερα το ρωσικό υπουργείο Άμυνας είχε ανακοινώσει ότι υπό τον πλήρη έλεγχο των συριακών κυβερνητικών δυνάμεων περιήλθαν η πόλη Μανμπίτζ και οι γύρω κατοικημένες περιοχές, όπως και ότι οι ΗΠΑ απέσυραν τα στρατεύματα τους από τις βάσεις που είχαν στην πόλη αυτή.

Αντεπίθεση των Κούρδων στην Ρας Αλ-Αϊν

Όμως, οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF), μια αραβοκουρδική συμμαχία στην οποία κυριαρχούν οι YPG, «εξαπέλυσαν στη διάρκεια της νύκτας μεγάλη αντεπίθεση εναντίον των τουρκικών δυνάμεων και των Σύρων συμμάχων τους κοντά στη Ρας αλ Άιν», εξήγησε το Παρατηρητήριο.

Σύμφωνα με τη ΜΚΟ, οι SDF έχουν καταφέρει να καθυστερήσουν την προέλαση των τουρκικών δυνάμεων «χάρη σε οχυρωματικά έργα, δίκτυα υπόγειων σηράγγων και (…) ενισχύσεις». Μάλιστα κάποιες κουρδικές πηγές επισημαίνουν ότι πλέον οι SDF έχουν επανακτήσει τον πλήρη έλεγχο της πόλης.

Νεκρός ένας τούρκος στρατιώτης από κουρδικά πυρά

Όπως ανακοίνωσε το τουρκικό υπουργείο Άμυνας, ένας Τούρκος στρατιώτης σκοτώθηκε και άλλοι οκτώ τραυματίστηκαν σήμερα από όλμους που εκτόξευσαν Κούρδοι αντάρτες από την πόλη Μάνμπιτζ στη βορειοανατολική Συρία,  ενώ πρόσθεσε ότι τουλάχιστον 15 μαχητές «εξουδετερώθηκαν» σε απάντηση.

Σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Άμυνας της Τουρκίας ανακοίνωσε ότι Κούρδοι μαχητές εξαπέλυσαν επίθεση με όλμους από τη Μάνμπιτζ, στην οποία απάντησαν οι τουρκικές δυνάμεις βομβαρδίζοντας θέσεις των Κούρδων.

Νωρίτερα σήμερα συριακά κρατικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν ότι ο συριακός στρατός εισήλθε στη Μάνμπιτζ, αν και οι υποστηριζόμενοι από την Τουρκία Σύροι αντάρτες ισχυρίστηκαν ότι αυτοί που εισήλθαν στην πόλη ήταν κυρίως Κούρδοι μαχητές.

Ο Γιούσεφ Χαμούντ, εκπρόσωπος του Συριακού Εθνικού Στρατού που υποστηρίζεται από την Άγκυρα, επεσήμανε ότι κάποιες δυνάμεις του συριακού στρατού έχουν εισέλθει στη Μάνμπιτζ, όμως το μεγαλύτερο μέρος των μαχητών είναι Κούρδοι που προήλθαν από το Χαλέπι.

Οι αριθμοί νεκρών και εκτοπισμένων

Στη διάρκεια των επτά πρώτων ημερών της τουρκικής επιχείρησης έχουν σκοτωθεί 70 άμαχοι και 135 μαχητές των SDF, σύμφωνα με τη ΜΚΟ. Από τις συγκρούσεις έχουν επίσης σκοτωθεί 120 φιλοτούρκοι μαχητές, αναφέρει η ίδια πηγή, ενώ ο ΟΗΕ κάνει λόγο για 160.000 εκτοπισμένους.

Εξάλλου δύο άμαχοι σκοτώθηκαν σήμερα στη νοτιοανατολική Τουρκία από όλμους που προήλθαν από τη Συρία, ανακοίνωσαν οι τοπικές αρχές. Τα πυρά, που μάλλον προήλθαν από την κουρδική πολιτοφυλακή Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG), προκάλεσαν τον θάνατο δύο αμάχων και τον τραυματισμό ακόμη 12 στην πόλη Κιζίλτεπε, κοντά στα σύνορα Τουρκίας- Συρίας στην επαρχία Μαρντίν, μετέδωσε το πρακτορείο Anadolu.

Με τις σημερινές απώλειες ο αριθμός των Τούρκων αμάχων που σκοτώνονται από πυρά που προέρχονται από τη Συρία ανέρχεται σε 20, ενώ δεκάδες άλλοι έχουν τραυματιστεί.

Αποχωρούν οι ΜΚΟ

Οι κουρδικές αρχές στη Συρία ανακοίνωσαν σήμερα τη διακοπή των δραστηριοτήτων «όλων» των διεθνών ΜΚΟ και την αποχώρηση υπαλλήλων τους από το βορειοανατολικό τμήμα της χώρας, όπου η Τουρκία εξαπέλυσε επίθεση εναντίον της κουρδικής πολιτοφυλακής Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG).

Οι υπηρεσίες του ΟΗΕ μπορούν από την πλευρά τους να συνεχίσουν τις επιχειρήσεις τους παρότι υφίστανται ορισμένες δυσκολίες.

«Η κατάσταση των εκτοπισμένων επιδεινώθηκε στις περιοχές που έχουν τεθεί στο στόχαστρο της (τουρκικής) επίθεσης, με την πλήρη διακοπή της ανθρωπιστικής βοήθειας, τη διακοπή των δραστηριοτήτων όλων των διεθνών οργανώσεων και την αποχώρηση υπαλλήλων τους», σύμφωνα με ανακοίνωση της ημιαυτόνομης κουρδικής διοίκησης.

Χθες η διεθνής οργάνωση Mercy Corps ανακοίνωσε «την αναστολή των επιχειρήσεών της στη βορειοανατολική Συρία και την απομάκρυνση του διεθνούς προσωπικού της».

Η ΜΚΟ εργαζόταν σε αυτό τον τομέα από το 2014 για τη διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας.

Το Γραφείο συντονισμού ανθρωπιστικών υποθέσεων του ΟΗΕ (Ocha) ανακοίνωσε επίσης χθες «αποχωρήσεις προσωπικού» από ορισμένες ΜΚΟ με μια «αναστολή επιχειρήσεων», και μεταφορά στο γειτονικό Ιράκ του διεθνούς προσωπικού.

«Τα Ηνωμένα Έθνη και οι εταίροι τους παραμένουν εξαιρετικά ανήσυχοι για (...) την ασφάλεια ορισμένων Σύρων υπαλλήλων τους», σύμφωνα με το Ocha.

Πολλές υπηρεσίες του ΟΗΕ ανακοίνωσαν τη συνέχιση των δραστηριοτήτων τους. Εκπρόσωπος του Παγκόσμιου Επισιτιστικού Προγράμματος (PAM), ο Ερβέ Βερουσέλ, επιβεβαίωσε τη συνέχιση των επιχειρήσεων.

«Θα συνεχίσουμε να στέλνουμε τρόφιμα έκτακτης ανάγκης και συνήθη τρόφιμα που στέλνουμε όλον τον χρόνο», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, παραδεχόμενος ωστόσο ότι υπάρχουν ορισμένες «διαταράξεις» στην παράδοση σε ορισμένες περιοχές λόγω του προβλήματος ασφάλειας.

Για τις εξελίξεις ως αργά το βράδυ της Δευτέρας 14/10, δείτε εδώ

 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)