to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

12:30 | 14.11.2016

Οικονομία

Ισχυρή ανάπτυξη 1,5% του ΑΕΠ το τρίτο τρίμηνο

Μεγάλη άνοδο 1,5% σημείωσε το ΑΕΠ το γ' τρίμηνο εφέτος, δημιουργώντας τις βάσεις για επάνοδο της οικονομίας σε ανάπτυξη το 2017 - «Η επίδοση αυτή υπερβαίνει ακόμα και τις πιο αισιόδοξες εκτιμήσεις και επιβεβαιώνει την σταθερή στροφή της ελληνικής οικονομίας, ήδη από σήμερα, προς την ανάπτυξη», αναφέρει σε δήλωσή του ο Δ. Τζανακόπουλος


Ειδικότερα, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις της ΕΛΣΤΑΤ, το ΑΕΠ αυξήθηκε 1,5% το γ' τρίμηνο 2016 σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο πέρυσι (σημειώνεται ότι το γ' τρίμηνο 2015 είχε καταγραφεί μείωση 2,2%). Σε μηνιαία βάση (σύγκριση γ' τριμήνου με β' τρίμηνο) το ΑΕΠ αυξήθηκε 0,5%. Παράλληλα, η ΕΛΣΤΑΤ αναθεώρησε επί τα βελτίω σε σχέση με τις προηγούμενες ανακοινώσεις το ΑΕΠ για τα δύο πρώτα τρίμηνα εφέτος, καταγράφοντας τώρα μείωση 0,8% (αντί για -1%) το α' τρίμηνο και πτώση 0,6% (αντί για -0,9%) το β' τρίμηνο.

Τα προσωρινά στοιχεία για την πορεία του ΑΕΠ το γ' τρίμηνο θα ανακοινωθούν στις 29 Νοεμβρίου, με βάση επικαιροποιημένα πρωτογενή στοιχεία που θα έχουν καταστεί διαθέσιμα τότε (είτε μηνιαία, όπως στοιχεία Σεπτεμβρίου ισοζυγίου πληρωμών, είτε τριμηνιαία, όπως δείκτες κύκλου εργασιών των κλάδων των υπηρεσιών και στοιχεία της έρευνας εργατικού δυναμικού).

Με βάση τα μη εποχικά διορθωμένα στοιχεία, το ΑΕΠ παρουσίασε αύξηση 1,2% το γ' τρίμηνο 2016 σε σχέση με το γ' τρίμηνο 2015.

Όσο η οικονομία ανακάμπτει ξεπερνώντας ακόμη και τις πιο αισιόδοξες προβλέψεις, τόσο καταρρέει το σχέδιο της ΝΔ που επενδύει στην καταστροφή. Καλά θα κάνουν να συμβιβαστούν με την πραγματικότητα, αναφέρει ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού.

Η δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου - «Γύρισε ήδη πρόσημο η ελληνική οικονομία»:

«Τα στοιχεία που καταγράφει η ΕΛΣΤΑΤ στην έκθεση των Τριμηνιαίων Εθνικών Λογαριασμών, αποτυπώνουν την θετική πορεία της Ελληνικής Οικονομίας.

Το ΑΕΠ καταγράφει μεγέθυνση 1,5% για το Γ’ Τρίμηνο του 2016 έναντι του αντίστοιχου διαστήματος το 2015 και 0,5% έναντι του Β’ Τριμήνου του 2016. Η ελληνική οικονομία δεν έχει γνωρίσει αντίστοιχο ρυθμό μεγέθυνσης από το πρώτο τρίμηνο του 2008. Η επίδοση αυτή υπερβαίνει ακόμα και τις πιο αισιόδοξες εκτιμήσεις και επιβεβαιώνει την σταθερή στροφή της ελληνικής οικονομίας, ήδη από σήμερα, προς την ανάπτυξη.

Βασικός στόχος της κυβέρνησης είναι τα οφέλη από την ανάπτυξη να έχουν αποτύπωμα στην καθημερινότητα και τις συνθήκες ζωής και εργασίας της κοινωνικής πλειοψηφίας. Συνεχίζουμε να εργαζόμαστε ώστε να συνεχιστεί με ακόμα μεγαλύτερη δυναμική αυτή η αναπτυξιακή τροχιά, για την λήψη μέτρων  ελάφρυνσης του ελληνικού δημόσιου χρέους και την ένταξη της χώρας στο Πρόγραμμα Ποσοτικής Χαλάρωσης της ΕΚΤ».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)