to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

10:30 | 02.08.2014

πηγή: in.gr

Διεθνή

ISDA: Υπήρξε «πιστωτικό γεγονός» στην Αργεντινή

Ενεργοποιούνται CDSs


Η Διεθνής Ένωση Συμβάσεων Ανταλλαγής και Παραγώγων (ISDA) απεφάνθη ότι υπήρξε «πιστωτικό γεγονός» στην Αργεντινή. Κατ' αυτό τον τρόπο ενεργοποιείται η πληρωμή ασφαλίστρων κινδύνου (CDSs), η αξία των οποίων υπολογίζεται πως ανέρχεται σε 1 δισ. δολάρια.

Η 15μελής επιτροπή κρίσεων της ISDA έκρινε ότι σημειώθηκε ένα συμβάν «αδυναμίας πληρωμής» συμβάσεων σε ισχύ την 30ή Ιουλίου, την ημέρα που η Αργεντινή δεν μπόρεσε να καταβάλει τα τοκοχρεολύσια ορισμένων από τα ομόλογά της που υπόκεινται σε νομικό καθεστώς άλλων κρατών και η αξία των οποίων είχε απομειωθεί.

Η απόφαση της ISDA, για την έγκριση της οποίας απαιτείτο πλειοψηφία 80%, ελήφθη κατόπιν αιτήματος που υπέβαλε την Πέμπτη η ελβετική τράπεζα UBS.

Ο οίκος αξιολόγησης Fitch είχε υποβαθμίσει την Πέμπτη το κρατικό αξιόχρεο της Αργεντινής, κρίνοντας πως η χώρα βρίσκεται πλέον σε κατάσταση «μερικής χρεοκοπίας». Ο οίκος Standard and Poor's είχε ήδη υποβαθμίσει το κρατικό αξιόχρεο στην κατηγορία της «επιλεκτικής χρεοκοπίας».

Άτεγκτος εμφανίστηκε, εν τω μεταξύ, την Παρασκευή ο Αμερικανός δικαστής Τόμας Γκρίζα, επικρίνοντας την απόφαση της κυβέρνησης της Αργεντινής να κηρύξει παύση πληρωμών στα μέσα της εβδομάδας αντί να πληρώσει τους επενδυτές που διακρατούσαν ομόλογά της, όπως την διέταξε.
 

Στην ακρόαση που πραγματοποιήθηκε στη Νέα Υόρκη, ο Γκρίζα δήλωσε στους δικηγόρους του γραφείου Cleary Gottlieb που εκπροσωπεί την Αργεντινή «να προβούν σε ενέργειες ώστε να σταματήσει η παραπληροφόρηση» από τη χώρα όσον αφορά τη διαμάχη της με τους επενδυτές.

Πολλοί αξιωματούχοι της Αργεντινής έχουν κατ' επανάληψη δηλώσει ότι η χώρα έχει εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της, γεγονός που ο δικαστής χαρακτήρισε «μισή αλήθεια».

Η χώρα «έχει εκδώσει δημόσιες ανακοινώσεις που ήταν άκρως παραπλανητικές και αυτό πρέπει να σταματήσει» τόνισε.

Ο Γκρίζα έχει διατάξει το Μπουένος Άιρες να καταβάλει το ποσό του 1,33 δισ. δολαρίων συν τους τόκους στα κερδοσκοπικά funds NML Capital και Aurelius Capital Management, τα οποία δεν είχαν συμφωνήσει στο «κούρεμα» του χρέους της Αργεντινής, όπως οι υπόλοιποι πιστωτές της.

Η Αργεντινή υποστηρίζει ότι καταθέτοντας το ποσό των 539 εκατομμυρίων δολαρίων για την προγραμματισμένη πληρωμή των μερισμάτων στις 30 Ιουνίου στον λογαριασμό της τράπεζας Mellon της Νέας Υόρκης -μέσω της οποίας γίνεται η αποπληρωμή του χρέους της- έχει εκπληρώσει την υποχρέωσή της.

Ωστόσο ο Γκρίζα είχε διατάξει την Mellon να μην δώσει τα χρήματα στους ομολογιούχους που είχαν δεχτεί το κούρεμα το 2005 και το 2010, μέχρι να αποπληρωθούν και οι οφειλές της Αργεντινής προς τα δύο κερδοσκοπικά κεφάλαια.

Tο δικαστήριο συνεδρίασε την Παρασκευή «για να αποσαφηνίσουμε τι θα κάνουμε στη συνέχεια», πρόσθεσε ο δικαστής υπογραμμίζοντας ότι «όσα συνέβησαν αυτήν την εβδομάδα ούτε έσβησαν ούτε ελαχιστοποίησαν τις υποχρεώσεις της Δημοκρατίας της Αργεντινής».

Υπερασπίστηκε επίσης τον μεσολαβητή που είχε διορίσει ο ίδιος, τον Ντάνιελ Πόλακ, χαρακτηρίζοντάς τον «απολύτως αμερόληπτο και ικανό» δικηγόρο και απορρίπτοντας το αίτημα της Αργεντινής για την αντικατάστασή του.

Σημείωσε ότι ένας διακανονισμός είναι «ο μοναδικός τρόπος» για να λυθούν τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί από τις υποχρεώσεις της Αργεντινής απέναντι στους πιστωτές της.

«Δεν μπορεί να παραμείνει σε εκκρεμότητα. Τι θα συμβεί; Άλλα 10 χρόνια αναποφασιστικότητας; Όχι» είπε αναφερόμενος στη διαδικασία που αφορά την επίλυση της διαφοράς του χρέους. Όπως τόνισε, δεν αρκεί να λέει η Αργεντινή ότι θα πληρώσει τόκους στους ομολογιούχους, γιατί σε αυτήν την περίπτωση εφαρμόζεται ο νόμος και, όπως είπε, «το δικαστήριο φυσικά δεν πρόκειται να αγνοήσει τον νόμο».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)