to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

15:22 | 23.02.2014

Κοινωνία

ΙΣΑ: Εγκληματική η έλλειψη εμβολιαστικής πολιτικής

Υπολογίζεται ότι φέτος δεν κατάφεραν να εμβολιαστούν περισσότεροι από το 40% αυτών που είχαν ανάγκη το εμβόλιο


Στην ανεπαρκή, όπως αναφέρει, εθνική πολιτική ευαισθητοποίησης τους λαού σχετικά με τη σοβαρότητα της πρόληψης από την εποχιακή γρίπη αποδίδει ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών (ΙΣΑ) το χαμηλό εμβολιαστικό status των Ελλήνων και των υπολοίπων κατοίκων της χώρας μας και την έκθεση του πληθυσμού απέναντι στο πανδημικό κύμα της γρίπης με 58 νεκρούς ως σήμερα.

Σύμφωνα με τον ΙΣΑ, πολλοί ασθενείς με χρόνιες παθήσεις και άτομα άλλων ευπαθών ομάδων του πληθυσμού έμειναν φέτος εκτεθειμένοι καθώς δεν «πρόλαβαν» να εμβολιαστούν για τη φετινή εποχιακή γρίπη.

Επικαλούμενος με δημοσιεύματα από διάφορες περιοχές της Ελλάδας, σημειώνει πως υπολογίζεται ότι φέτος δεν κατάφεραν να εμβολιαστούν περισσότεροι από το 40% αυτών που είχαν ανάγκη το εμβόλιο, δηλαδή αποτελούσαν πληθυσμό υψηλού κινδύνου.

Όπως αναφέρει, από την αρχή της περιόδου του εμβολιασμού, αρκετοί φαρμακοποιοί ανά την Ελλάδα δήλωναν στους πολίτες ότι οι ποσότητες των εμβολίων που έφτασαν στα χέρια τους ήταν πολύ μικρότερες από τις παραγγελίες τους.

Το φαινόμενο, προσθέτει, έφτασε στο απροχώρητο αρχές Ιανουαρίου, όταν ξεκίνησε το κύμα επιδημίας στη χώρα μας και εμβόλια δεν υπήρχαν για να καλύψουν ούτε τα άτομα υψηλού κινδύνου.

Επιπλέον ο ΙΣΑ τονίζει ότι φέτος δεν εστάλησαν εμβόλια στις Μονάδες ΕΟΠΥΥ και έτσι οι ασφαλισμένοι που εμβολιάζονταν ως πέρυσι στα ΙΚΑ και μετά στον ΕΟΠΥΥ, στον οργανισμό, ήταν αναγκασμένοι να προσφύγουν στα φαρμακεία.

Υπενθυμίζει ακόμη ότι από αρχές Ιανουαρίου 2014, είχε εκδόσει δελτίο Τύπου, στο οποίο ανέφερε τις μελέτες (surveillance studies) του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (European Centre for Disease Prevention and Control -ECDC), που προειδοποιούσαν για την επικείμενη και επικίνδυνη αύξηση των κρουσμάτων στην Ελλάδα.

«Όμως ενέργειες της τελευταίας στιγμής δεν προστατεύουν ένα κράτος από φαινόμενα επιδημιών», υπογραμμίζει ο Σύλλογος και επισήμανει την ανάγκη μιας ΕθνικήςΠολιτικής Πρόληψης σε βάθος χρόνου, με συνέχεια κι συνέπεια στο σχεδιασμό, τη δράση και την αποτελεσματικότητα, προκειμένου να πρυτανευθεί ο πληθυσμός από τέτοιες πανδημίες.

«Έχουμε τονίσει επανειλημμένα ότι ο αποτελεσματικότερος και ο οικονομικότερος τρόπος να κρατήσει το κράτος υγιείς τους πολίτες και να αοφύγει θανατηφόρες ασθένειες, είναι ο εμβολιασμός. Όμως στο Νόμο 4238 για το ΠΕΔΥ που πριν λίγες μέρες ψηφίστηκε στη Βουλή, ουδεμία μνεία και μέριμνα δεν υπάρχει για την πρόληψη», αναφέρει.

Ο ΙΣΑ παροτρύνει όλους τους γιατρούς μέλη του να βρίσκονται σε διαδικασία επαγρύπνησης και να καθοδηγούν τους ασθενείς τους για τα μέτρα προφύλαξης και την κατάλληλη αντιική θεραπεία, ώστε να περιορίσουν όσο μπορούν τη μετάδοση του ιού.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)