to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

13:26 | 03.10.2020

Πολιτική

«Ήρθαμε για να μείνουμε»: Σε εξέλιξη η πρώτη Κεντρική Επιτροπή του ΜέΡΑ25

Οι εργασίες θα ολοκληρωθούν την Κυριακή το βράδυ με την εκλογή του συντονιστή της Κεντρικής Επιτροπής και των μελών της Πολιτικής Γραμματείας


Πολύπλευρο αγώνα υπέρ της ανάπτυξης της κοινωνικής αλληλεγγύης, της κοινωνικής αλλαγής, αλλά ταυτόχρονα και κατά του πολιτικού και οικονομικού κατεστημένου της χώρας, του εθνικισμού, του φασισμού, του ρατσισμού και κάθε μορφής διακρίσεων, με στόχο, όχι απλά την αύξηση του ποσοστού στις εκλογές, αλλά την αλλαγή, διακήρυξε ο Γραμματέας του ΜέΡΑ 25 Γιάνης Βαρουφάκης, ανοίγοντας σήμερα, Σάββατο 3/10, τις εργασίες της πρώτης Κεντρικής Επιτροπής του Κόμματος. Οι εργασίες θα ολοκληρωθούν αύριο το βράδυ με την εκλογή του συντονιστή της Κεντρικής Επιτροπής και των μελών της Πολιτικής Γραμματείας.

   Στην ομιλία του ο Γ. Βαρουφάκης επικεντρώθηκε στην ανάπτυξη των πολιτικών και ιδεολογικών χαρακτηριστικών του ΜέΡΑ 25, κάνοντας λίγες αναφορές στην τρέχουσα πολιτική συγκυρία, προκειμένου να καταδείξει το ειδικό βάρος που έχει ο ρόλος της ΚΕ στην ανάπτυξη του κόμματος. Όπως είπε χαρακτηριστικά ο Γ. Βαρουφάκης «στόχος μας δεν είναι το 5% ή το 10%. Στόχος μας είναι να μεταλλάξουμε την κοινωνία». Τόνισε, επίσης, ότι «εμείς όμως ήρθαμε για να μείνουμε, είτε τους αρέσει είτε όχι. Με τη στήριξη των πολιτών στο ΜέΡΑ25 - και τη στήριξη του ΜέΡΑ25 στην κοινωνία...». Υπενθύμισε μάλιστα τις δύο υποσχέσεις που είχε δώσει πριν από τις εκλογές του 2019 και οι οποίες, όπως είπε, έχουν τηρηθεί και αποτελούν σημαντικές παρακαταθήκες του κόμματος: «Πρώτη υπόσχεση ήταν ότι εντός και εκτός Βουλής θα επιδιδόμασταν σε μονομέτωπο ανένδοτο αγώνα εναντίον του παρασιτικού καθεστώτος που θα οικοδομήσει η ΝΔ πάνω στο 4ο Μνημόνιο του ΣΥΡΙΖΑ. Το πράξαμε. Κανείς δεν αμφισβητεί ότι δίνουμε καθημερινά αυτό τον αγώνα. Δεύτερη υπόσχεση ήταν ότι, παράλληλα με τη δουλειά μας εντός και εκτός της Βουλής, το ΜέΡΑ25 θα επανιδρυόταν - πως από μια ομάδα ανθρώπων που δεν δεχθήκαμε να υποταχθούμε θα εξελισσόμασταν σε καλά οργανωμένο, βαθιά συμμετοχικό, ανοικτό, δημοκρατικό κόμμα που σε τίποτα δεν θα θύμιζε τα υπόλοιπα κόμματα».

   Η Ελλάδα βυθίζεται....

   Στη σύντομη αναφορά του στην κατάσταση της οικονομίας, ο κ. Βαρουφάκης είπε ότι η Ελλάδα «προ πανδημίας ήταν πιασμένη έτσι κι αλλιώς στις δαγκάνες της χρεοκοπίας, σήμερα βυθίζεται καθημερινά πιο βαθιά σε αυτήν» Ασκώντας, στη συνέχεια, οξύτατη κριτική κατά της κυβέρνησης ο γραμματέας του ΜέΡΑ 25 σημείωσε: «Ακούγοντας τον κ. Μητσοτάκη και τους υπουργούς του να μιλούν για την οικονομία, αλλά και την κατάσταση στην δημόσια υγεία, στην δημόσια παιδεία, στην κοινωνία γενικότερα, ισχυριζόμενοι ότι "την έχουμε υπό έλεγχο", την ώρα που δεν κάνουν τίποτα για να την αντιμετωπίσουν: Ούτε κουρέματα φόρων, δανείων, οφειλών - ούτε θεσμικές αλλαγές - ούτε προσλήψεις στα νοσοκομεία ή στα σχολεία. Όχι κ. Μητσοτάκη. Οι πολίτες δεν μπορούν να στηριχτούν σε μια κυβέρνηση που επιδίδεται με μανία στην καθυστέρηση της έλευσης των πραγματικών αριθμών για να πείσει ότι η καταστροφική κατάσταση δεν είναι και τόσο σοβαρή. Σε μια κυβέρνηση που αποψιλώνει το δημόσιο ΕΣΥ την ώρα που το εκθειάζει - που στρέφεται εναντίον των δασκάλων και των μαθητών τους οποίους έχει παρατήσει στη μοίρα τους - που δίνει πακτωλούς δημόσιου χρήματος στην ολιγαρχία, στα αρπακτικά ταμεία, στους κλινικάρχες, στους στυγνούς ολιγάρχες - για να μην αναφερθώ και στο δυναμίτη στα θεμέλια της δημοκρατίας - τα μαζικά μέσα αποβλάκωσης».

   Κατά κυβέρνησης - ΜΜΕ

   Ειδικότερα για τα ΜΜΕ, ο Γ. Βαρουφάκης υποστήριξε ότι «μια κυβέρνηση που λαδώνει κατά το δοκούν καναλάρχες με χρήματα των χρεοκοπημένων πολιτών για να παίζουν διαφημίσεις που είναι υποχρεωμένοι από τον νόμο να παίζουν έτσι κι αλλιώς δωρεάν, είναι μια κυβέρνηση που ολισθαίνει γρήγορα προς τον Ολοκληρωτισμό».

   Επικρίνοντας στη συνέχεια την κυβέρνηση, ο κ. Βαρουφάκης σημείωσε: «η στρατηγική του μνημονιακού τόξου είναι η εργαλειοποίηση της στενοχώριας. Η δική σας στρατηγική πρέπει να είναι ο θρίαμβος της προσωπικής επαφής επί της στενοχώριας. Ο εκδημοκρατισμός του ατομικού χώρου των ηττημένων συνανθρώπων μας. Χωρίς την παραμικρή διάθεση κατήχησης ή νουθέτησής τους. Αυτό το πλαίσιο που έφτιαξε ο ΣΥΡΙΖΑ είναι εκείνο που εκμεταλλεύεται ο κ. Μητσοτάκης σήμερα. Η κυβέρνησή του έχει στη διάθεσή της εξαιρετικούς προπαγανδιστές. Την ώρα που εφαρμόζει πολιτικές που βαθαίνουν την φτώχεια, την ταπείνωση, την μοναξιά, την απαξίωση και την αναξιοπρέπεια των ανθρώπων μας, οι προπαγανδιστές τους ξέρουν πως να μετατρέπουν την μοναξιά σε τυφλό θυμό όλων-εναντίον-όλων ιδίως προς τον ξένο, προς τον λίγο πιο σκούρο, προς τους νέους που τολμούν να διαφέρουν ή να διαμαρτύρονται».

    Αφήνοντας σαφώς να εννοηθεί ότι το ΜέΡΑ 25 δεν έχει κοινά πολιτικά σημεία με άλλα κόμματα, ο κ. Βαρουφάκης ανέφερε ότι «αντίθετα με τον λόγο των φασιστών, της δήθεν αντιπολίτευσης και της λαϊκιστικής ολιγαρχίας που είναι απλοϊκός λόγος, ο λόγος του ΜέΡΑ25 είναι σύνθετος. Στο μικρό χρονικό διάστημα παρουσίας του στα πολιτικά πράγματα, το ΜέΡΑ25 δεν παύει να καταθέτει προτάσεις. Προτάσεις που αποκρύπτονται από τα συστημικά μέσα. Γιατί αν δεν τις κρύψουν, αναπόφευκτα θα εκθέσουν όσα κόμματα κυβέρνησαν, κυβερνούν ή απαιτούν να ξανακυβερνήσουν για να ξανακάνουν τα ίδια. Εμείς όμως ήρθαμε για να μείνουμε, είτε τους αρέσει είτε όχι. Με τη στήριξη των πολιτών στο ΜέΡΑ25 - και τη στήριξη του ΜέΡΑ25 στην κοινωνία. Με τα λάθη μας. Με τις παραλείψεις μας. Με την απειρία μας. Αλλά και με το μεράκι μας. Την αγνότητά μας. Την συνέπειά μας. Με το πάθος μας για δικαιοσύνη, ελευθερία και δημοκρατία. Για την υπεράσπιση των αδύναμων. Για τους ανθρώπους. Όχι για τα αξιώματα».

   Στόχος μας, υπογράμμισε ο κ. Βαρουφάκης, «δεν είναι το 5% ή το 10%. Στόχος μας είναι να μεταλλάξουμε την κοινωνία. Σκοπός μας είναι το ΜέΡΑ25 να παραδώσει την εξουσία στον δήμο που η ολιγαρχία έχει αποκλείσει από την δήθεν δημοκρατία της. Για να το πετύχουμε όμως αυτό πρέπει να κερδίσουμε τις εκλογές. Αυτοδύναμα! Ναι, έχουμε δρόμο μπροστά μας. Όμως κάθε Μαραθώνιος, κάθε Σπαρτακιάδα, ξεκινά από ένα βήμα».

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)