to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

15:42 | 24.02.2014

Πολιτική

Ηρώ Διώτη: “Η δική μας απεύθυνση είναι στην κοινωνία”

Συνέντευξη Τύπου της υποψήφιας Περιφερειάρχισσας Θεσσαλίας, Η. Διώτη, από τη Μαγνησία


Τους βασικούς άξονες που θα κινηθεί η περιφερειακή παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ στη Θεσσαλία αλλά και στην Π.Ε. Μαγνησίας αλλά και συνολικά τις βασικές αρχές για μία άλλη Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση, παρουσίασε σε συνέντευξη τύπου στο Βόλο η υποψήφια Περιφερειάρχισσα Θεσσαλίας Ηρώ Διώτη, βουλευτίνα Λάρισας. Στη συνέντευξη τύπου έδωσαν το παρών ο βουλευτής Μαγνησίας του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος, ο υποψήφιος δήμαρχος Βόλου Μαργαρίτης Πατσιαντάς, επικεφαλής της παράταξης «Δρόμοι Συνεργασίας, Ανατροπής και Αλληλεγγύης» και μέλη της ΝΕ Μαγνησίας του ΣΥΡΙΖΑ.

Όπως ανέφερε η Ηρώ Διώτη:

«Οι Περιφερειακές εκλογές, όπως είπα και στην συνέντευξη τύπου στη Λάρισα αγαπητοί φίλοι και φίλες, είναι μια κεντρική πολιτική μάχη ενάντια στις εφαρμοζόμενες πολιτικές του μνημονίου, στην φτώχεια, στην υποτέλεια, στο ξεπούλημα των δημόσιων αγαθών, στην ανεργία. Είναι μία μάχη ενάντια στον Καλλικράτη που φόρτωσε την αυτοδιοίκηση αρμοδιότητες, αποστερώντας την από πόρους, συρρικνώνοντας ταυτόχρονα τη δημοκρατία.

Στη Μαγνησία υπάρχουν πολλά προβλήματα που ζητούν μια λύση.

Το κλείσιμο εργοστασίων και καταστημάτων, η μείωση μισθών, η επίθεση σε εργασιακά δικαιώματα, η απουσία στρατηγικής στον τουρισμό, -που να μπορεί για παράδειγμα να εξειδικεύσει κατά προορισμό (Πήλιο, Παγασητικός, Σποράδες, Ν. Μαγνησία- Όθρυς)-, αλλά και η αύξηση του κόστους στον τομέα της αγροτικής παραγωγής, οι μεγάλες καθυστερήσεις στη μεταποίηση προϊόντων και στη διασύνδεση με τον τουρισμό, όλα αυτά κάνουν πολύ εκρηκτική την κατάσταση και επιδεινώνουν την ανεργία που θεωρούμε ότι είναι το κεντρικό πρόβλημα.

Καμιά διοίκηση και κανένας αιρετός δεν ασχολήθηκε σοβαρά με αυτά τα ζητήματα δεν κινητοποιήθηκε, δεν κινητοποίησε τον κόσμο, δεν έψαξε λύσεις. Οι αιρετοί του κυβερνητικού στρατοπέδου δεν αμφισβήτησαν ποτέ την κυβερνητική πολιτική, τον Καλλικράτη και όλα τα θεσμικά πλαίσια που καταρράκωσαν την τοπική αυτοδιοίκηση.

Και δεν είναι μόνο η ανεργία, είναι η κατάρρευση της κοινωνικής πολιτικής, και του όποιου κοινωνικού κράτους, που ούτως ή άλλως εμείς το πληρώναμε πάλι.

Όταν ο νεοφιλελευθερισμός και το κεφάλαιο σε Ελλάδα και Ευρώπη αποφάσισαν ότι πρέπει να αυξηθούν κι άλλο τα κέρδη για τους λίγους, διέλυσαν κάθε έννοια του κοινωνικού αφού πρώτα το δυσφήμισαν, όπως δυσφήμισαν και τους εργαζόμενους. Στη Μαγνησία η μείωση του προσωπικού στο νοσοκομείο και στο ΕΚΑΒ, οι ελλείψεις σε εξοπλισμό και υλικά, η εγκατάλειψη των Κέντρων Υγείας στον Αλμυρό, στην Αργαλαστή, στη Ζαγορά, αποκόπτουν τους πολίτες από το κοινωνικό δικαίωμα στην δημόσια υγεία και επιδεινώνουν κατά πολύ τα οικονομικά προβλήματα. Με παρόμοιους τρόπους και στην παιδεία και πάει λέγοντας.

Έγινε κάτι από την Περιφέρεια για αυτά τα πολύ επείγοντα ζητήματα καθημερινής επιβίωσης των πολιτών; Όχι, γιατί; Γιατί το να παρουσιάζεις δήθεν έργο ή έργα χωρίς ουσιαστικά καμία κοινωνική ανταποδοτικότητα δεν απαντά στις πραγματικές ανάγκες των πολιτών και την ανθρωπιστική κρίση που κι εδώ είναι εμφανής.

Στην Περιφέρεια Θεσσαλίας θα μπορούσαν να κάνουν πολλά αν είχαν έστω και την παραμικρή πολιτική ανάπτυξης που να είναι ανάπτυξη για την κοινωνία και όχι για τους εργολάβους. Αυτό όμως απαιτεί δουλειά κι ένα όραμα. Απαιτεί να χρησιμοποιήσεις όλους τους θεσμούς και το ανθρώπινο δυναμικό, να χρησιμοποιήσεις το πανεπιστήμιο και τα ερευνητικά ιδρύματα, να αξιοποιήσεις κάθε δυνατότητα για να χτίσεις την πρότασή σου, να την κουβεντιάσεις με τον κόσμο και να την υλοποιήσεις με όποιο τρόπο και εργαλεία διαθέτεις. Αυτό δεν γίνεται παρά με τη σύγκρουση με τις πολιτικές αυτές.

Αντί για ανάπτυξη στη Μαγνησία έχουμε την εγκατάλειψη του λιμανιού, την κακή διασύνδεση με τις Σποράδες -όπου εδώ θα μπορούσαν να πρωτοστατήσουν Δήμος και Περιφέρεια για να σχεδιαστεί από την αρχή και να απαντά στις ανάγκες που πρέπει να καλυφθούν-. Να σχεδιαστεί ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για τις μεταφορές, θαλάσσιες και μη, διότι είναι και ο σιδηρόδρομος, το αεροδρόμιο που το εντάσσουν στις ιδιωτικοποιήσεις, το τι πρέπει να γίνει με τον Περιφερειακό και πολλά τέτοια επείγοντα ζητήματα. Για όλα αυτά τα ζητήματα, επειδή είναι πολύ σοβαρά για την καθημερινότητα των πολιτών του νομού, θέλουμε το δικό μας σχέδιο να το κουβεντιάσουμε με τους πολίτες, όσο μπορούμε πριν τις εκλογές αλλά και όταν θα κερδίσουμε την περιφέρεια. Για μας η κοινωνική συμμετοχή και εγρήγορση αντί για την ανάθεση είναι ο μόνος δρόμος για να τα καταφέρουμε.

Δεν θέλω να απαριθμήσω όλα τα προβλήματα της Μαγνησίας και κατ’ επέκταση ολόκληρης της Περιφέρειας, αλλά θέλω να σας βεβαιώσω ότι τα γνωρίζουμε και τα έχουμε ιεραρχήσει. Δεν λέω ότι αύριο θα τα έχουμε λύσει, λέω όμως να απαλλαγούμε πρώτα από ένα πολιτικό σύστημα, τοπικό και κεντρικό, που δημιουργεί μόνο προβλήματα, και να ξεκινήσουμε δουλειά. Η Περιφέρεια παρότι δεν έχει ιδιαίτερους πόρους ούτε είναι κεντρική κυβέρνηση, έχει δυνατότητες να καλυτερεύσει τη ζωή των πολιτών και να επέμβει με δυναμικό τρόπο στους σχεδιασμούς των κυβερνήσεων.

Κάτι τελευταίο που θέλω να πω είναι ότι όπως ίσως γνωρίζετε ο τομέας ευθύνης μου ως βουλευτίνας είναι το περιβάλλον και έχουμε ασχοληθεί πολύ με ζητήματα που είναι κομβικά και στη Μαγνησία.

Όπως το ζήτημα της διαχείρισης των λυμάτων και το ζήτημα του σχεδιασμού για τα νερά, … όπου στη Θεσσαλία απουσιάζει παντελώς. Τα τοπικά οικοσυστήματα αντιμετωπίζουν πολλά προβλήματα και κινδύνους, το ίδιο κι ο Παγασητικός

Φίλοι και φίλες είναι σίγουρο ότι δεν θα μας χαρίσουν τίποτα, πρέπει να αγωνιστούμε για να τα κερδίσουμε… και πολύ περισσότερο τώρα που η χώρα βγαίνει στο σφυρί από μια εγκληματική κυβέρνηση. Καμιά δικαιολογία δεν έχει όποιος τη στηρίζει και κυρίως όταν είναι αιρετός άρχοντας και παριστάνει τον υπερκομματικό για να μην απολογηθεί για τα πεπραγμένα της.

Στο σημείο που βρισκόμαστε δεν υπάρχει δυνατότητα για άλλη αναβολή, δεν υπάρχει δυνατότητα να υποστηρίξουμε κανέναν άνθρωπο του μνημονιακού μπλοκ, είναι δεν είναι στην κυβέρνηση. Δεν υπάρχει επίσης δυνατότητα να αφήσουμε χώρο σε μισαλλόδοξες και αντικοινωνικές ιδεολογίες που παριστάνουν ότι είναι ενάντια στο σύστημα, ενώ ποτέ δεν ήταν και ποτέ δεν θα είναι.

Εμείς θα κάνουμε ότι περνάει από το χέρι μας να δώσουμε μια άλλη προοπτική στη Θεσσαλία και τους ανθρώπους της. Η δική μας απεύθυνση είναι στην κοινωνία που για μας δεν έχει χρώμα. Είναι οι εργαζόμενοι και οι εργαζόμενες, οι άνεργοι, οι αγρότες, οι μικρομεσαίοι. Είναι όλοι αυτοί που αγωνίζονται για να σταθούμε όρθιοι και να μην χάσουμε την ανθρωπιά μας. Είναι οι δάσκαλοι και οι καθηγητές, οι γιατροί, το νοσηλευτικό προσωπικό, οι εργάτες στα εργοστάσια, όλοι όσοι αγωνίζονται ενάντια στην πολιτική που μας θέλει φτωχούς, αναξιοπρεπείς και με σκυμμένο το κεφάλι. Κι αυτό θα προσπαθήσουμε να το αποτυπώσουμε και στα ψηφοδέλτιά μας».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)