to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

13:04 | 13.01.2014

πηγή: Αυγή

Κοινωνία

Ηρώ Διώτη: Εργασιακός μεσαίωνας με υπογραφή της Διοίκησης στο ΚΤΕΛ Λάρισας

Τις "εκδικητικές και καταχρηστικές απολύσεις οδηγών του Υπεραστικού ΚΤΕΛ ν. Λάρισας" καταγγέλλει σε επίκαιρη ερώτησή της προς τους υπουργούς Εργασίας και Υποδομών η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Ηρώ Διώτη.


Συγκεκριμένα, η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει ότι εννέα οδηγοί του Υπεραστικού ΚΤΕΛ ν. Λάρισας απολύθηκαν και άλλοι δύο υπέστησαν το 2013 βλαπτική μεταβολή των συμβάσεων τους λόγω της άρνησής τους να δεχτούν περικοπές κατά 50% στις αποδοχές τους και να πραγματοποιούν σε 3 ώρες και 35 λεπτά το δρομολόγιο Λάρισα-Αθήνα, παραβιάζοντας κατά παραγγελία της διοίκησης τα θεσμοθετημένα, βάσει Κ.Ο.Κ., όρια ταχύτητας.

Επιπλέον, σύμφωνα με τις καταγγελίες 5 οδηγών στο Ειρηνοδικείο Λάρισας, αλλά και της μηνυτήριας αναφοράς της Ομοσπονδίας Συνδικάτων Μεταφορών Ελλάδας στην Εισαγγελία Πλημμελειοδικών Λάρισας, απώτερος στόχος της Διοίκησης του ΚΤΕΛ είναι η περικοπή των μισθών των εργαζομένων της από 20% έως και 40%, παρά το γεγονός ότι την ίδια περίοδο η επιχείρηση δήλωσε πως είχε αύξηση του τζίρου της από 2,5 εκατομμύρια το 2011 σε 4,4 εκατομμύρια το 2012.

Όπως καταγγέλλει η Ηρώ Διώτη, η Διοίκηση του ΚΤΕΛ, επανειλημμένα έχει χρησιμοποιήσει ως πρόσχημα την άρνηση όσων οδηγών δεν έχουν δεχτεί τις νέες συμβάσεις για να τους απολύσει και στη θέση τους έχει προσλάβει νέους οδηγούς με τον κατώτατο μισθό και χωρίς εργασιακά δικαιώματα, ενώ στους απολυμένους έχει αποστείλει εξώδικα, με τα οποία επικαλείται παραπτώματα των τελευταίων την περίοδο που εργάζονταν για το ΚΤΕΛ, με στόχο να υφαρπάξει εκ των υστέρων, καταχρηστικά, τα ποσά που τους κατέβαλε ως αποζημίωση απόλυσης.

Παράλληλα, η Διοίκηση του ΚΤΕΛ είχε προσφύγει στα δικαστήρια, ζητώντας να μην πληρώσει προσαύξηση κατά 75% στο μεροκάματο της Κυριακής των οδηγών, ενώ παραβιάζει συστηματικά και τον Ν. 1264/1982 απαγορεύοντας στους οδηγούς να συνδικαλίζονται υπό την απειλή της απόλυσης. Όπως τονίζει η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ παρόμοια περιστατικά έχουν καταγγελθεί και για άλλες διοικήσεις Υπεραστικών ΚΤΕΛ στην επικράτεια.

Τέλος, η Ηρώ Διώτη ερωτά τους Υπουργούς τι θέση παίρνουν απέναντι σε αυτές τις πρακτικές των διοικήσεων των Υπεραστικών ΚΤΕΛ της χώρας, και πως σκοπεύουν να παρέμβουν για την ανάκληση των καταχρηστικών και εκδικητικών απολύσεων των οδηγών του Υπεραστικού ΚΤΕΛ ν. Λάρισας.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)