to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

20:31 | 23.11.2014

πηγή: Εποχή

Πολιτική

Ηρώ Διώτη: Το δικό μας όραμα δεν χωράει σε κανένα κάδρο

«Δεν υπάρχει κανένα τέτοιο περιθώριο» λέει η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ σε συνέντευξη στην Εποχή και τον Αδάμο Ζαχαριάδη, Ηρώ Διώτη, απαντώντας στα σενάρια που αναπτύχθηκαν την τελευταία εβδομάδα σχετικά με πιθανή συνεννόηση της αξιωματικής αντιπολίτευσης με την κυβέρνηση για τις προεδρικές εκλογές. Επιπλέον, εξηγεί γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να μπει στο «κάδρο» με τους υπόλοιπους. Τέλος, μιλώντας για την Περιφερειακή Συνδιάσκεψη της Θεσσαλίας που θα γίνει στις 14 Δεκεμβρίου στη Λάρισα, τονίζει ότι η Θεσσαλία μπορεί να γίνει παράδειγμα παραγωγικής ανασυγκρότησης.


Τη συνέντευξη πήρε ο Αδάμος Ζαχαριάδης

Αυτή τη βδομάδα έγινε πολύς λόγος για την πιθανότητα ο ΣΥΡΙΖΑ να αποδεχτεί μια συνάντηση μεταξύ Σαμαρά και Τσίπρα. Τι μπορεί να αναμένει η κοινωνία από μια τέτοια συνάντηση;

Δεν νομίζω ότι υπάρχει ενδεχόμενο τέτοιας συνάντησης με περιεχόμενο που να σχετίζεται με την πολιτική κατεύθυνση επί θεμάτων που αφορούν άμεσα την κοινωνία. Δεν υπάρχουν περιθώρια οποιασδήποτε συνεννόησης, ούτε επιθυμία του ΣΥΡΙΖΑ για κάποια συνεννόηση. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν δύο πολιτικά σχέδια για την έξοδο από την κρίση. Το ένα είναι της κυβέρνησης και ονομάζεται Μνημόνιο και το άλλο είναι του ΣΥΡΙΖΑ και είναι ακριβώς το αντίθετο. Δηλαδή, κατάργηση του Μνημονίου, παραγωγική ανασυγκρότηση, προτεραιότητα στις τάξεις που πλήττονται και στην αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης. Αν κάτι μπορεί να συζητηθεί είναι τυπικά ζητήματα περί ημερομηνίας των εκλογών κλπ. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν προτεραιότητες και αυτές είναι να φύγει η κυβέρνηση μαζί με το πρόγραμμά της και τις συμφωνίες της με τους δανειστές, να υπάρξουν άμεσα μέτρα υπέρ των εργαζόμενων, των ανέργων, των φτωχών, να μπορέσουμε να ξαναμιλήσουμε για κοινωνική δικαιοσύνη.  Η κυβέρνηση παραπαίει και μεγάλα τμήματα του λαού και της νεολαίας στρέφονται προς τον ΣΥΡΙΖΑ, ακριβώς γιατί έχει ένα άλλο πρόγραμμα στο οποίο έχει δεσμευτεί, δια στόματος Αλέξη Τσίπρα, στη ΔΕΘ. Δεν υπάρχει, λοιπόν, τίποτα να συζητήσουμε με αυτούς που επέλεξαν να πετάξουν μια κοινωνία στα βράχια και να αναδιανείμουν τον πλούτο υπέρ των πλούσιων, αποστερώντας μεγάλα κομμάτια της κοινωνίας από οποιοδήποτε δικαίωμα.  

Δεν ανησυχείτε μήπως τέτοιου είδους συναντήσεις δημιουργήσουν την εντύπωση ότι ο ΣΥΡΙΖΑ «μπαίνει στο κάδρο» με τα υπόλοιπα κόμματα;
Εφόσον το περιεχόμενο, όπως σας είπα, είναι διαδικαστικό και αφορά θέματα ημερομηνίας εκλογών κλπ, δεν υπάρχει κανένα τέτοιο ζήτημα.  Τα ΜΜΕ που υποστηρίζουν τα μνημονιακά νεοφιλελεύθερα κόμματα της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, κάνουν μεγάλες προσπάθειες ή να βάλουν το ΣΥΡΙΖΑ στο «κάδρο» ή να τον ταυτίσουν με κάποιο μη δημοκρατικό άκρο. Επιδιώκουν με αυτό τον τρόπο να «χτίσουν» μια αφήγηση που να τον αποδυναμώσει και να τον εγκλωβίσει. Οι προσπάθειες τους έχουν πέσει στο κενό και θα συνεχίσουν να πέφτουν, γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ  είναι οι άνθρωποί του και οι αγώνες τους,  ΣΥΡΙΖΑ είναι το αίτημα που προέρχεται από την κοινωνία για δικαιοσύνη και πραγματική δημοκρατία. ΣΥΡΙΖΑ είναι η ιστορική δυνατότητα της Αριστεράς μαζί με τον οργανωμένο και συμμέτοχο λαό να αλλάξουν τα πράγματα στην Ελλάδα και στην Ευρώπη.  Άρα, εγώ νομίζω ότι, εξ ορισμού, δεν υπάρχει κανένα «κάδρο» για να μπούμε. Αυτή η συζήτηση δεν είναι για μας. Γιατί είμαστε πολλοί και πολλές, γιατί έχουμε δίκιο και γιατί το όραμά μας για κοινωνική χειραφέτηση δεν χωράει σε κανένα άθλιο νεοφιλελεύθερο, ανήθικο και διεφθαρμένο «κάδρο». Είμαστε κάτι τελείως διαφορετικό.  Πιστεύω ακράδαντα κάτι που έλεγαν οι Ζαπατίστας: «Αλλιώτικοι είμαστε, αλλιώτικες. Το άλλο είμαστε. Αν ο κόσμος δεν έχει τόπο για μας, τότε άλλο κόσμο να φτιάξουμε».

Δεν μπορούν να μας εγκλωβίσουν

Αν ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει αυτοδυναμία στις επόμενες εκλογές, υπάρχει περίπτωση να εφαρμόσει μνημονιακές πολιτικές;
Ακούμε πολλά τελευταία, όπως για παράδειγμα αυτό που με ρωτάτε. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει κάνει σαφές τί θα πράξει σε σχέση με το Μνημόνιο και τις πολιτικές του. Στη ΔΕΘ μάλιστα, δεσμευτήκαμε  πως το πρόγραμμα μας θα εφαρμοστεί, ανεξάρτητα από το πόσο καιρό θα πάρουν οι όποιες διαπραγματεύσεις. Η ουσία είναι το πρόγραμμα της αριστερής κυβέρνησης, η οργάνωση της κοινωνίας και η αλλαγή παραδείγματος. Αυτή είναι η δουλειά μας.  Το δόγμα Θάτσερ, ότι δεν υπάρχει άλλη εναλλακτική εκτός από το νεοφιλελευθερισμό και τον καπιταλισμό, δόγμα που ακολουθείται πιστά από τους εγχώριους υποστηρικτές του,  συντρίβεται γιατί είναι πλέον απογυμνωμένο και το αποκρουστικό του πρόσωπο είναι σε δημόσια θέα. Δεν μπορούν πια να δώσουν στους ανθρώπους ούτε ένα πιάτο φαγητό, στην κυριολεξία. Σ’ αυτή τη συνθήκη, εμάς η δουλειά μας είναι, με τις αξίες μας και τον τρόπο της Αριστεράς, να είμαστε απόλυτα μεροληπτικοί υπέρ της κοινωνίας, να εφαρμόσουμε κατά γράμμα αυτά που δεσμευτήκαμε και να χτίσουμε πάνω σε αυτά μια σχέση εμπιστοσύνης με το λαό. Και αυτό θα κάνουμε. Εξάλλου, ο Αλέξης Τσίπρας το είπε και στην τελευταία Πολιτική Γραμματεία του κόμματος: «Όποια προσπάθεια και αν γίνει εκ μέρους της τρόικας και άλλων κέντρων να εγκλωβίσουν τον ΣΥΡΙΖΑ σε μια νέα μνημονιακή συμφωνία,  θα πέσει στο κενό».


Η Θεσσαλία ως παράδειγμα παραγωγικής ανασυγκρότησης

Η Θεσσαλία είναι από τις πρώτες περιφέρειες στις οποίες θα διεξαχθεί Περιφερειακή Συνδιάσκεψη του ΣΥΡΙΖΑ. Με ποιόν τρόπο προετοιμάζεστε;
Στη Θεσσαλία σε μεγάλο βαθμό έχουμε ήδη προετοιμαστεί, διότι κάναμε πολύ καλή δουλειά για το πρόγραμμα της παράταξης με την οποία συμμετείχαμε στις περιφερειακές εκλογές του Μαΐου. Στην εκπόνησή του είχαν εμπλακεί πολλοί άνθρωποι και ομάδες εργασίας ανά θέμα και ο κόσμος που συμμετείχε δεν ήταν μόνο κομματικά μέλη, αλλά άνθρωποι που είχαν εργασιακή και επιστημονική εμπειρία και τους ενδιέφερε να βοηθήσουν σε αυτή την προσπάθεια. Αυτό το κείμενο-πρόγραμμα θα αποτελέσει τη βάση μιας πλατιάς διαβούλευσης με την κοινωνία μέχρι τη Συνδιάσκεψη. Αυτή η διαδικασία θα μας βοηθήσει να εμπλέξουμε ακόμα πιο ευρείες κοινωνικές δυνάμεις και να γίνει ουσιαστική συζήτηση, έτσι ώστε εκεί να καταλήξουμε σε συγκεκριμένες κατευθύνσεις και προτάσεις για την Περιφέρεια Θεσσαλίας.  

Ποιά θέματα πρόκειται να συζητηθούν;
Η Περιφέρεια  Θεσσαλίας μπορεί να αποτελέσει, κατά τη γνώμη μου, το διαφορετικό υπόδειγμα για το πώς εννοούμε εμείς την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας. Είναι η καρδιά του πρωτογενούς τομέα αλλά έχει και βιομηχανία, έχει τουρισμό, έχει πανεπιστήμιο, έχει ακτοπλοΐα, νησιά, ορεινές περιοχές. Πρέπει να συνδυάσουμε κλαδικές πολιτικές και κοινωνικές ανάγκες για μια ανάπτυξη που θα ωφελεί τους ανθρώπους και το περιβάλλον και όχι για μια ανάπτυξη που ωφελεί τους αριθμούς και τα κέρδη εις βάρος του φυσικού πλούτου της Θεσσαλίας. Η αγροτική παραγωγή είναι στην καρδιά της Θεσσαλίας και άρα τα ζητήματα της διαχείρισης των νερών, της άρδευσης, της αναδιάρθρωσης και καθετοποίησης της παραγωγής και της σύνδεσής της με τη μεταποίηση, είναι άμεσα ζητήματα για μας. Θέλουμε η έρευνα και η τεχνολογία να κοιτούν την κοινωνία και τις ανάγκες της. Να συνδεθούν με την παραγωγή προτείνοντας, για παράδειγμα, νέες μεθόδους καλλιεργειών για παραγωγή ποιοτικών προϊόντων. Έχουμε μια σειρά προτάσεων γι’ αυτά. Το αγροτικό ζήτημα είναι το πιο πολύπλοκο και συνάμα το πιο ενδιαφέρον, διότι εμπεριέχει και τα πολύ σημαντικά ζητήματα της διατροφής του πληθυσμού και της ζωντάνιας της επαρχίας.  Οι άνθρωποι που είναι στην παραγωγή πρέπει να είναι και πρωταγωνιστές στη διαδικασία της Συνδιάσκεψης.

Συνδέονται οι Περιφερειακές Συνδιασκέψεις με την πολιτική συμμαχιών του κόμματος;
Βεβαίως συνδέονται, γιατί οι Περιφερειακές Συνδιασκέψεις αφορούν το πρόγραμμα της αριστερής κυβέρνησης, και αυτό με τη σειρά του αφορά την κοινωνία.Κοινωνικοί φορείς, παραγωγικοί φορείς, σωματεία και συνδικάτα, κινηματικές συλλογικότητες, αλληλέγγυα εγχειρήματα και άνθρωποι που ενδιαφέρονται για τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ  ως μελλοντική αριστερή κυβέρνηση, θα συμμετέχουν στις συσκέψεις. Αυτές είναι, λοιπόν, οι πραγματικές συμμαχίες, έτσι θα προκύψουν και έτσι θα αποτυπωθούν. Είναι μια δυναμική και διαλεκτική διαδικασία. Προσδοκούμε να συνομιλήσουμε με τον κόσμο, να πούμε τις προτάσεις μας, να ανατροφοδοτηθούμε από τη συζήτηση και –βεβαίως- να οργανωθούμε, γιατί η πορεία μιας αριστερής κυβέρνησης δε θα είναι βίος ανθόσπαρτος, θα έχει να αντιμετωπίσει  πραγματικές δυσκολίες. Οι Περιφερειακές Συνδιασκέψεις πρέπει να αποτελέσουν την αρχή για την αλλαγή παραδείγματος και τοπικά για παράδειγμα, στη Θεσσαλία πρέπει να συζητήσουμε και τα πολύ σοβαρά προβλήματα του αγροτικού κόσμου και να συνεννοηθούμε επί των λύσεων. Μέσα από αυτή τη διαδικασία οι συμμαχίες είναι εκεί και μας περιμένουν.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)