to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

19:40 | 09.02.2020

Διεθνή

Ιρλανδία: Iστορική νίκη του Σιν Φέιν

Την επομένη των βουλευτικών εκλογών στην Ιρλανδία, ο πρωθυπουργός Λίο Βαράντκαρ, βρίσκεται αντιμέτωπος με την ισχυρή, πρωτοφανή άνοδο του Σιν Φέιν το οποίο, χωρίς να περιμένει την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, αναζητά ήδη συμμάχους για τη συγκρότηση συνασπισμού


Ανανέωση 11:24 π.μ.

«Η μεγάλη νίκη του Sinn Fein στην Ιρλανδία, στέλνει ηχηρό μήνυμα σε όλη την Ευρώπη. Μετά από έναν ολόκληρο αιώνα, η Αριστερά της Ιρλανδίας σπάει τον άλλοτε κραταιό δικομματισμό και ανοίγει τον δρόμο για τη συγκρότηση μιας προοδευτικής κυβέρνησης, στον αντίποδα της νεοφιλελεύθερης κυριαρχίας». Αυτό δήλωσε πριν λίγο ο εκπρόσωπος τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, βουλευτής Μεσσηνίας, Α. Χαρίτσης. Νωρίτερα είχε δημοσιευτεί η πρώτη καταμέτρηση από τις 39 περιφέρειες, που αναδεικνύει σε πρώτη δύναμη το Σιν Φέϊν για πρώτη φορά στην ιστορία της Ιρλανδίας. Λόγω του περίπλοκου εκλογικού συστήματος, τα τελικά αποτελέσματα μπορεί να μην γίνουν γνωστά πριν περάσουν αρκετές ημέρες, ωστόσο φαίνεται πως το κόμμα της αριστεράς διαθέτει μια καθαρή νίκη.

Η ηγέτις του Σιν Φέιν δήλωσε ότι οι Ιρλανδοί ψήφισαν «υπέρ της αλλαγής». «Το καταπληκτικό είναι ότι φαίνεται πως το πολιτικό κατεστημένο, και εννοώ το Φιάνα Φέιλ και το Φίνε Γκάελ, βρίσκεται σε κατάσταση άρνησης», είπε. Οι διαπραγματεύσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού μπορεί να διαρκέσουν εβδομάδες και το ερώτημα τώρα είναι αν η κατανομή των εδρών θα βοηθήσει το κόμμα της αριστεράς το οποίο κατέβασε πολύ λιγότερους υποψηφίους απο τα δυο κεντροδεξιά κόμματα. Ο Αντιπρόεδρος του ΕΚ και επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Δημήτρης Παπαδημούλης, απέστειλε σήμερα εκ μέρους της Αντιπροσωπείας του ΣΥΡΙΖΑ στο Ευρωκοινοβούλιο, συγχαρητήρια επιστολή για τη μεγάλη εκλογική της νίκη στις βουλευτικές εκλογές της Ιρλανδίας, στην επικεφαλής του ΣΙν Φέιν και πρώην Ευρωβουλεύτρια της Ευρωομάδας του Σιν Φέιν, Μέρι Λου Μακ Ντόναλντ. «Επίτρεψέ μου να σε συγχαρώ για αυτή τη μεγάλη επιτυχία σας και για τα σπουδαία αποτελέσματα του Sinn Fein στις εκλογές στην Ιρλανδία! Αυτή είναι μια νίκη της ηγεσίας σου επίσης, καθώς ως επικεφαλής του Sinn Fein  στέλνεις ένα συλλογικό πολιτικό μήνυμα στις νεοφιλελεύθερες δυνάμεις της Ευρώπης.

«Η  πρώτη θέση του  Sinn Fein, αποτελεί μια   ιστορική νίκη, όχι μόνο για την Ιρλανδία, αλλά και για ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Αριστερά, και για κάθε προοδευτικό πολίτη. Μετά την Ισπανία και την Πορτογαλία, ήρθε η ώρα της Ιρλανδίας να πει ένα μεγάλο «όχι» στον νεοφιλελευθερισμό και τη λιτότητα. Γιατί οι πολίτες εμπιστεύονται  όσους δίνουν μάχες ενάντια στις πολιτικές λιτότητας,  όσους προασπίζονται τα εργασιακά και κοινωνικά δικαιώματα, όπως αυτό στη στέγαση,  όσους αγωνίζονται για κοινωνική δικαιοσύνη και πρόοδο». Αυτά επισημαίνει ο Τομέας Διεθνών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων του ΣΥΡΙΖΑ με ανακοίνωση του. Ο αγώνας σας είναι σημαντικός, όχι μόνο για τον ιρλανδικό λαό αλλά και για όλους τους Ευρωπαίους».

«Για πρώτη φορά στην Ιρλανδία, διερράγη ο δικομματισμός, και ηττήθηκαν οι νεοφιλελεύθερες πολιτικές των   Fianna Fail και του Fine Gael, που εναλλάσσονταν στην εξουσία, από την εποχή της ίδρυσης του ανεξάρτητου ιρλανδικού κράτους. Για πρώτη φορά, υπάρχει προοπτική για μια κυβέρνηση συνεργασίας των αριστερών, προοδευτικών και οικολογικών κομμάτων στη χώρα, δίνοντας ελπίδα στη μεγάλη πλειοψηφία του ιρλανδικού λαού. Ο ΣΥΡΙΖΑ χαιρετίζει την μεγάλη νίκη του αδερφού κόμματος,  Sinn Fein, στις ιρλανδικές εκλογές, και εύχεται οι προσπάθειες για συγκρότηση μιας προοδευτικής διακυβέρνησης, να ευοδωθούν».

Ένα έξιτ πολ που δόθηκε στη δημοσιότητα το βράδυ του Σαββάτου, έδειχνε ότι το Φίνε Γκάελ του πρωθυπουργού Βαράντκαρ προηγείτο οριακά, με ποσοστό 22,4%. Το Σιν Φέιν φαινόταν στη δεύτερη θέση με ποσοστό 22,3% και το κεντροδεξιό Φιάνα Φέιλ τρίτομε ποσοστό 22,2%. Η ηγέτιδα του Σιν Φέιν, η Μαίρη Λου ΜακΝτόναλντ, δήλωσε ότι το κόμμα είναι έτοιμο να συμμετάσχει σε μια κυβέρνηση.

Τα δύο κεντροδεξιά κόμματα που κυριαρχούν στην πολιτική ζωή της Ιρλανδίας εδώ και έναν αιώνα, το Φίνε Γκάελ και το Φιάνα Φέιλ είχαν και τα δύο αποκλείσει το ενδεχόμενο συνεργασίας με το Σιν Φέιν, την πρώην πολιτική πτέρυγα του Ιρλανδικού Δημοκρατικού Στρατού. «Δεν αποδέχομαι τον αποκλεισμό ή τις συζητήσεις περί αποκλεισμού του κόμματός μας που εκπροσωπεί τώρα το ένα τέταρτο του εκλογικού σώματος και νομίζω ότι κάτι τέτοιο (σ.σ. ο αποκλεισμός) είναι θεμελιωδώς αντιδημοκρατικός», είπε η ΜακΝτόναλντ μιλώντας σε δημοσιογράφους στο Δουβλίνο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, AFP

Αλ. Χαρίτσης: Η μεγάλη νίκη του Σιν Φειν στέλνει ηχηρό μήνυμα σε όλη την Ευρώπη

Χθές ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε σε μήνυμά του:

«Η μεγάλη νίκη για το Σιν Φέιν αποτελεί θετικό μήνυμα κατά του νεοφιλελευθερισμού και της μονόπλευρης λιτότητας για όλη την Ευρώπη», σημείωσε ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Δημήτρης Παπαδημούλης.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)