to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

19:07 | 29.09.2022

Διεθνή

Ιράν: Το ΥΠΕΞ κάλεσε για «εξηγήσεις» τον επιτετραμμένο της γαλλικής πρεσβείας μετά την καταδίκη της βίαιης καταστολής

Το Παρίσι καταδίκασε τη Δευτέρα την καταστολή των διαδηλώσεων στο Ιράν, σημειώνοντας ότι εξετάζει από κοινού με τους Ευρωπαίους εταίρους «τις διαθέσιμες επιλογές» για να αντιδράσει σε «αυτές τις νέες μαζικές παραβιάσεις των δικαιωμάτων των γυναικών και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων» από την Τεχεράνη.


Το Ιράν κάλεσε σήμερα τον επιτετραμμένο της γαλλικής πρεσβείας Φλοράν Αϊνταλό, για να διαμαρτυρηθεί για την «παρέμβαση» της Γαλλίας στις εσωτερικές υποθέσεις του, επειδή το Παρίσι καταδίκασε τη «βίαιη καταστολή» των διαδηλώσεων για τον θάνατο της Μαχσά Αμινί.

Η Τεχεράνη «απορρίπτει και καταδικάζει κατηγορηματικά την παρέμβαση του γαλλικού υπουργείου Εξωτερικών και ορισμένων Γάλλων αξιωματούχων στις εσωτερικές υποθέσεις του Ιράν, χρησιμοποιώντας λανθασμένες ερμηνείες», ανέφερε το ιρανικό υπουργείο Εξωτερικών. «Σε απάντηση για τη συμμετοχή τριών Γάλλων αξιωματούχων σε διαδηλώσεις στο Παρίσι και στη γελοία πρωτοβουλία του περιοδικού Charlie Hebdo, κλήθηκε στο υπουργείο Εξωτερικών ο επιτετραμμένος της πρεσβείας της Γαλλίας στην Τεχεράνη», προστίθεται στην ανακοίνωση.

«Η δήλωση του υπουργείου Εξωτερικών της Γαλλίας στοχεύει στην αθώωση των ταραχοποιών που δεν είχαν άλλο σκοπό παρά μόνο να καταστρέψουν δημόσια περιουσία και τη ζωή και τα αγαθά των ανθρώπων», υποστηρίζει εξάλλου η Τεχεράνη.

Το Παρίσι καταδίκασε τη Δευτέρα την καταστολή των διαδηλώσεων στο Ιράν, σημειώνοντας ότι εξετάζει από κοινού με τους Ευρωπαίους εταίρους «τις διαθέσιμες επιλογές» για να αντιδράσει σε «αυτές τις νέες μαζικές παραβιάσεις των δικαιωμάτων των γυναικών και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων» από την Τεχεράνη. Κάλεσε επίσης το Ιράν να σταματήσει τη «βίαιη καταστολή» και να σεβαστεί πλήρως τις διεθνείς δεσμεύσεις της αλλά και να εγγυηθεί την ελευθερία του συνέρχεσθαι και την ελευθερία της έκφρασης, ιδίως στο διαδίκτυο.

ΑΠΕ - ΜΠΕ

tags: Ιράν

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)