to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

12:54 | 17.10.2022

Διεθνή

Ιράν: Πυρκαγιά σε φυλακές της Τεχεράνης - 8 νεκροί

Οκτώ νεκροί στο Ιράν από την πυρκαγιά στις φυλακές πολιτικών κρατουμένων Εβίν της Τεχεράνης - Τέθηκε υπό έλεγχο η φωτιά


Οκτώ κρατούμενοι έχασαν τη ζωή τους στην πυρκαγιά που σημειώθηκε το βράδυ του Σαββάτου στις φυλακές Εβίν της Τεχεράνης, σύμφωνα με νέο απολογισμό που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα από τη δικαστική αρχή.

Προηγούμενος απολογισμός έκανε λόγο για τέσσερις νεκρούς και 61 τραυματίες, τέσσερις από τους οποίους σε σοβαρή κατάσταση.

«Τέσσερις άνθρωποι (τραυματίες) υπέκυψαν στο νοσοκομείο μετά την επιδείνωση της κατάστασης της υγείας τους, ανεβάζοντας τον απολογισμό σε οκτώ νεκρούς», αναφέρεται στον ιστότοπο της δικαστικής αρχής Mizan Online, χωρίς να διευκρινίζεται αν υπέκυψαν εξαιτίας εισπνοής καπνού, όπως οι τέσσερις πρώτοι που απεβίωσαν.

Όλοι οι νεκροί ήταν καταδικασμένοι για κλοπή, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Οι ιρανικές αρχές κατηγόρησαν το βράδυ του Σαββάτου «ταραχοποιούς» ότι «έβαλαν φωτιά σε μια αποθήκη ρουχισμού» μέσα στο μεγάλο συγκρότημα των φυλακών και έκαναν λόγο για συγκρούσεις μεταξύ κρατουμένων και μετά μεταξύ κρατουμένων και δεσμοφυλάκων, που επενέβησαν για να σταματήσουν τις βιαιότητες.

Η πυρκαγιά τέθηκε υπό έλεγχο και «η κατάσταση επανήλθε στην ομαλότητα», ανέφεραν στη συνέχεια.

Εικόνες που μεταδόθηκαν από τοπικά μέσα ενημέρωσης έδειχναν το βράδυ του Σαββάτου τεράστιες φλόγες και πυκνό καπνό να υψώνονται από τη φυλακή, που βρίσκεται στο βόρειο τμήμα της ιρανικής πρωτεύουσας.

 شب گذشته تا ساعات اولیه‌ی بامداد امروز ۲۵ مهر، در یزد اعتراضات جریان داشته است. #اوین#قيام_تا_سرنگونى #آزادی_آزادی_آزادی #Iran pic.twitter.com/gHUASMNbvT

Το επίσημο ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων IRNA μετέδωσε πως τα επεισόδια αυτά δεν είχαν «καμιά σχέση» με τις διαδηλώσεις που ακολούθησαν το θάνατο, στις 16 Σεπτεμβρίου, της Μαχσά Αμινί, 22 ετών, οι οποίες εισήλθαν στην πέμπτη εβδομάδα τους.

Η νεαρή Ιρανή κουρδικής καταγωγής υπέκυψε τρεις ημέρες μετά τη σύλληψή της στην Τεχεράνη από την αστυνομία ηθών, η οποία την κατηγορούσε ότι παρέβη τον αυστηρό ενδυματολογικό κώδικα που ισχύει στη χώρα και επιβάλλει στις γυναίκες να φορούν χιτζάμπ.

Στις φυλακές Εβίν κρατούνται άνθρωποι που συνελήφθησαν στη διάρκεια του κινήματος αμφισβήτησης καθώς και ξένοι ή πρόσωπα με δύο υπηκοότητες, όπως η γαλλοϊρανή πανεπιστημιακός Φαριμπά Αντελκάχ, που είναι φυλακισμένη στο γυναικείο τμήμα τους. Εκεί βρίσκεται επίσης ο Αμερικανός Σαμάκ Ναμαζί. Όλοι είναι καλά, σύμφωνα με τις οικογένειές τους.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)