to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

11:56 | 18.11.2020

Διεθνή

Ιράν: Πως ο Μπάιντεν μπορεί να άρει τις κυρώσεις εναντίον της χώρας με «τρία εκτελεστικά διατάγματα»

Ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ δήλωσε ότι η χώρα του θα τηρήσει όλες τις δεσμεύσεις της βάσει της συμφωνίας του 2015 για το πυρηνικό της πρόγραμμα, εφόσον ο νεοεκλεγείς Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν άρει τις κυρώσεις εναντίον της Τεχεράνης.


“Αν ο Μπάιντεν είναι διατεθειμένος να τηρήσει τις δεσμεύσεις των ΗΠΑ, τότε κι εμείς μπορούμε να επιστρέψουμε αμέσως στην πλήρη τήρηση των δεσμεύσεών μας βάσει της συμφωνίας (…) και μπορούν να διεξαχθούν διαπραγματεύσεις στο πλαίσιο της Ομάδας 5+1 (οι έξι μεγάλες δυνάμεις που υπέγραψαν τη συμφωνία)”, επεσήμανε ο Ιρανός υπουργός σε συνέντευξη που αναρτήθηκε σήμερα στην κρατική εφημερίδα Iran.

“Η κατάσταση θα βελτιωθεί τους επόμενους λίγους μήνες. Ο Μπάιντεν μπορεί να άρει όλες τις κυρώσεις με τρία εκτελεστικά διατάγματα”, τόνισε.

Ο Τζο Μπάιντεν έχει δεσμευθεί να επαναφέρει τη χώρα του στη συμφωνία του 2015 για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, η οποία υπεγράφη όταν ο ίδιος ήταν αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, εφόσον η Τεχεράνη αρχίσει και πάλι να σέβεται τις δεσμεύσεις της.

Όμως διπλωμάτες και αναλυτές έχουν επισημάνει ότι αυτό δεν είναι πιθανό να συμβεί άμεσα καθώς και οι δύο χώρες επιθυμούν να αποσπάσουν επιπλέον δεσμεύσεις η μία από την άλλη.

Οι ΗΠΑ αποχώρησαν από τη συμφωνία το 2018 και άρχισαν να επαναφέρουν μονομερείς κυρώσεις εναντίον του Ιράν.

Ο Ζαρίφ δεν αναφέρθηκε στην καταβολή αποζημίωσης από τις ΗΠΑ, αντίθετα με άλλους ηγέτες όπως ο Ιρανός πρόεδρος Χασάν Ροχανί, ο οποίος έχει ζητήσει από την Ουάσινγκτον να αποζιωμιώσει την Τεχεράνη για την οικονομική βλάβη που υπέστη από τις απώλειες εσόδων από τις πωλήσεις πετρελαίου.

“Αυτό μπορεί να γίνει αυτομάτως και δεν χρειάζεται να θέτουμε όρους: οι ΗΠΑ τηρούν τις δεσμεύσεις τους (…) και εμείς τηρούμε τις δικές μας βάσει της συμφωνίας για το πυρηνικό πρόγραμμα”, υπογράμμισε ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών.

ΑΠΕ-ΜΠΕ- Reuters

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)