to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

22:39 | 25.06.2019

Διεθνή

Απειλές Τραμπ παρά τις κορώνες για διάλογο - «Δεν θέλουμε πόλεμο» απαντά ο Ροχανί

Ροχανί: «Διανοητικά καθυστερημένος» ο Λευκός Οίκος - Οι ΗΠΑ επέβαλλαν μεν κυρώσεις κατά του Ανώτατου Ηγέτη του Ιράν Αλί Χαμενεΐ και του υπ. Εξωτερικών της χώρας, αλλά εξακολουθούν να δηλώνουν πως «θέλουν διάλογο»


Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ απείλησε σήμερα ότι θα πλήξει το Ιράν σε αντίποινα για οποιαδήποτε ενέργεια της Τεχεράνης σε "οτιδήποτε αμερικανικό".

"Η αδαής και πολύ προσβλητική ανακοίνωση που έκανε σήμερα το Ιράν δείχνει μόνο ότι δεν αντιλαμβάνονται την πραγματικότητα. Οποιαδήποτε επίθεση του Ιράν εναντίον οτιδήποτε αμερικανικό θα αντιμετωπιστεί με τη μεγαλύτερη και συντριπτική ισχύ. Σε ορισμένους τομείς, συντριπτική σημαίνει αφανισμός", έγραψε σε ανάρτησή του στο Twitter.

Ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ Τζον Μπόλτον από την άλλη δήλωσε νωρίτερα ότι η Ουάσινγκτον εξακολουθεί να επιθυμεί διάλογο με το Ιράν, μία ημέρα μετά την ανακοίνωση επιβολής νέων αμερικανικών κυρώσεων εναντίον της Τεχεράνης.

Το Ιράν δεν επιδιώκει τον πόλεμο με την Αμερική, δήλωσε ο πρόεδρος της Ισλαμικής Δημοκρατίας Χασάν Ροχανί στον Γάλλο ομόλογό του Εμανουέλ Μακρόν σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν σήμερα οι δύο ηγέτες.

Τη συνομιλία τους επιβεβαίωσε το Ελιζέ και στο περιεχόμενό της αναφέρθηκε το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων ISNA.

Ωστόσο, ο Ροχανί τόνισε στον Μακρόν ότι αν οι ΗΠΑ παραβιάσουν ξανά τον εναέριο χώρο του Ιράν, όπως οι αξιωματούχοι της Τεχεράνης υποστηρίζουν ότι έγινε με το αμερικανικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος την περασμένη εβδομάδα, μια τέτοια ενέργεια θα αντικρουστεί.

«Αν οι Αμερικανοί επιθυμούν να παραβιάσουν ξανά τα χωρικά ύδατα ή τον εναέριο χώρο του Ιράν, οι ιρανικές ένοπλες δυνάμεις έχουν το καθήκον να τους αποκρούσουν και θα λάβουν μια αποφασιστική σύγκρουση», προειδοποίησε ο Ιρανός πρόεδρος.

Παράλληλα, ανέφερε στον Μακρόν ότι το Ιράν δεν θα επαναδιαπραγματευτεί την πυρηνική συμφωνία του 2015.

Από την πλευρά του το Ελιζέ γνωστοποίησε τη συνομιλία των δύο ανδρών, αναφέροντας ότι έγινε στο πλαίσιο πρωτοβουλίας του Παρισιού για την αποτροπή κλιμάκωσης των εντάσεων. Αξιωματούχος της γαλλικής προεδρίας αρνήθηκε να δώσει λεπτομέρειες για το περιεχόμενο της συζήτησης.

Οι κυρώσεις

Η Ουάσιγκτον θα πρέπει να αναλογισθεί τις συνέπειες που θα έχει η πολιτική που υιοθετεί έναντι του Ιράν, αναφέρει το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωση του, με αφορμή τις νέες κυρώσεις που επέβαλλε κατά του Ιράν, επισημαίνοντας ότι μια τέτοια πολιτική μπορεί «όχι μόνο να αποσταθεροποιήσει την κατάσταση στην Μέση και Εγγύς Ανατολή, αλλά και να υπονομεύσει όλο το σύστημα της διεθνούς ασφάλειας». Ο πρόεδρος του Ιράν Χασάν Ροχανί απέρριψε τις νέες αμερικανικές κυρώσεις σε βάρος του Ανώτατου Ηγέτη του Ιράν Αλί Χαμενεΐ και χαρακτήρισε τον Λευκό Οίκο «διανοητικά καθυστερημένο», μια προσβολή που το Ιράν είχε χρησιμοποιήσει στο παρελθόν για τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ.

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών, τονίζοντας ότι «η Μόσχα παρακολουθεί με ανησυχία, πως οι ΗΠΑ, ήδη περισσότερο από ένα χρόνο εντείνουν τις πιέσεις κατά του Ιράν», επισημαίνει ότι η Ουάσιγκτον «αποδίδοντας αβάσιμες κατηγορίες στην Τεχεράνη και αποχωρώντας από την συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, εντείνει τις πιέσεις εναντίον του με τις συνεχιζόμενες κυρώσεις και την προκλητική της δραστηριότητα, συμπεριλαμβανομένης και της στρατιωτικής»

Παράλληλα, επισημαίνει ότι οι ΗΠΑ απαιτούν από την Τεχεράνη, η δραστηριότητα της οποίας στον τομέα της πυρηνικής ενέργειας είναι αποκλειστικά ειρηνική και βρίσκεται υπό τον πλήρη έλεγχο της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ), αδικαιολόγητες υποχωρήσεις, ζητώντας της στην πράξη να παραιτηθεί από τα νόμιμα συμφέροντα της στις διεθνείς υποθέσεις.

Το ρωσικό υπουργείο, αναφερόμενο στις κυρώσεις που επέβαλλε η Ουάσιγκτον εναντίον του πνευματικού ηγέτη του Ιράν, αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, επισημαίνει ότι κατ' αυτόν τον τρόπο κόβει τις γέφυρες με την Τεχεράνη παρά τις αντίθετες διαβεβαιώσεις της ότι υποστηρίζει τον διάλογο με την Τεχεράνη. «Είναι προφανής η νέα εκδήλωση της μόνιμης επιδίωξης των ΗΠΑ να επιβάλουν την θέληση τους σε κυρίαρχα κράτη» αναφέρει το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών στην ανακοίνωση του, επισημαίνοντας ότι «η Ουάσιγκτον, θεωρώντας ότι είναι ο διαχειριστής των τυχών του κόσμου και υιοθετώντας μια όλο και πιο επιθετική πολιτική, σπεύδει να τιμωρήσει εκείνους που δεν προτίθενται να υποταχθούν στις αμερικανικές υπαγορεύσεις».

Ρωσία: Το αμερικάνικο drone ήταν στον ιρανικό εναέριο χώρο

Ο γραμματέας του ρωσικού Συμβουλίου Ασφαλείας Νικολάι Πατρούσεφ δήλωσε σήμερα πως το αμερικανικό στρατιωτικό μη επανδρωμένο αεροπλάνο, που καταρρίφθηκε την περασμένη εβδομάδα από το Ιράν, καταρρίφθηκε μέσα στον ιρανικό εναέριο χώρο και όχι στον διεθνή εναέριο χώρο, όπως διαβεβαιώνει η Ουάσινγκτον.

«Διαθέτω πληροφορίες του ρωσικού υπουργείου Άμυνας, σύμφωνα με τις οποίες το drone αυτό βρισκόταν μέσα στον ιρανικό εναέριο χώρο», δήλωσε ο Πατρούσεφ προς δημοσιογράφους στην Ιερουσαλήμ, όπως μεταδίδουν τα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων. «Δεν έχουμε δει αποδείξεις για το αντίθετο», πρόσθεσε.

Ο Πατρούσεφ είπε ακόμη πως τα στοιχεία που παρουσιάσθηκαν από τις ΗΠΑ, οι οποίες υποστηρίζουν πως το Ιράν βρισκόταν πίσω από τις επιθέσεις σε πλοία στον κόλπο του Ομάν, ήταν κακής ποιότητας και μη επαγγελματικά.

Νωρίτερα σήμερα ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ είχε δηλώσει, σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA, πως η κατάσταση γύρω από το Ιράν οδεύει προς ένα επικίνδυνο σενάριο.

Ο Λαβρόφ είπε ακόμη πως οι ΗΠΑ προσπαθούν να κάνουν τα πάντα για να εμποδίσουν την εξομάλυνση των σχέσεων ανάμεσα στη Μόσχα και το Τμπιλίσι, σύμφωνα πάντα με το RIA.

Εξάλλου ο γραμματέας του ρωσικού Συμβουλίου Ασφαλείας Πατρούσεφ δήλωσε επίσης σήμερα πως τα ισραηλινά αεροπορικά πλήγματα στη Συρία είναι ανεπιθύμητα.

Το Ισραήλ έχει επιτεθεί επανειλημμένα σ' αυτούς που περιγράφει ως ιρανικούς στόχους και στόχους συμμαχικών πολιτοφυλακών στη Συρία, περιλαμβανομένης της λιβανικής Χεζμπολάχ. Τα πλήγματα έχουν προκαλέσει τριβές ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Ρωσία, που είναι, πέρα από το Ιράν, ο έτερος μείζων ξένος υποστηρικτής του σύρου προέδρου Μπασάρ αλ-Άσαντ.

Βρετανός ΥΠΕΞ: «Δεν μπορώ να φανταστώ» συμμετοχή σε έναν πόλεμο υπό την ηγεσία των ΗΠΑ εναντίον του Ιράν  

Η Βρετανία δεν περιμένει οι Ηνωμένες Πολιτείες να ζητήσουν από το Ηνωμένο Βασίλειο να συμμετάσχει σε έναν πόλεμο με το Ιράν και το Λονδίνο δεν θα ήταν πιθανό να συμφωνήσει να συμμετάσχει σε μια τέτοια σύγκρουση, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Τζέρεμι Χαντ.

«Οι ΗΠΑ είναι ο στενότερος σύμμαχός μας, μιλάμε μαζί τους συνεχώς, εξετάζουμε οποιαδήποτε αιτήματα διατυπώνουν προσεκτικά, αλλά δεν μπορώ να φανταστώ οποιαδήποτε κατάσταση κατά την οποία εκείνοι ζητούν ή εμείς συμφωνούμε σε οποιεσδήποτε κινήσεις να πάμε σε πόλεμο», δήλωσε ο Χαντ στο Κοινοβούλιο.

«Το μήνυμα που στέλνουμε μαζί με τους εταίρους μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ιδιαίτερα τους Γάλλους και τους Γερμανούς, είναι πως σε ό,τι αφορά το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, αυτή είναι μια κρίσιμη εβδομάδα.

»Είναι απολύτως απαραίτητο να επιμείνουν σε αυτή τη συμφωνία στο σύνολό της έτσι ώστε αυτή να διατηρηθεί και εμείς να έχουμε μια ελεύθερη από πυρηνικά Μέση Ανατολή», είπε ο Χαντ.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

tags: ΗΠΑ, Ιράν

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)