to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

10:36 | 05.10.2022

Διεθνή

Ιράν: Οι αρχές επέτρεψαν στον Αμερικανό Μπακέρ Ναμαζί να φύγει από τη χώρα

Ο Αμερικανός πολίτης Μπακέρ Ναμαζί που κρατούνταν στο Ιράν έλαβε άδεια από τις αρχές να φύγει από τη χώρα, ενώ ο γιος του αφέθηκε ελεύθερος από τη φυλακή, δήλωσε εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ στο AFP, επιβεβαιώνοντας πληροφορία του ΟΗΕ.


«Επετράπη στον Αμερικανό πολίτη Μπακέρ Ναμαζί, που κρατούνταν άδικα, να φύγει από το Ιράν και ο γιος του Σιαμάκ, που επίσης κρατούνταν άδικα, αφέθηκε ελεύθερος από τη φυλακή», επεσήμανε ο εκπρόσωπος.

Ο ΟΗΕ είχε ανακοινώσει την προηγούμενη εβδομάδα ότι ο Ναμαζί έλαβε άδεια να φύγει από το Ιράν για να λάβει ιατρική θεραπεία στο εξωτερικό και ότι ο γιος του αφέθηκε ελεύθερος έπειτα από έκκληση του γενικού γραμματέα Αντόνιο Γκουτέρες.

Πρώην στέλεχος της Unicef, ο 85χρονος Ναμαζί συνελήφθη τον Φεβρουάριο του 2016 στο Ιράν, όπου είχε μεταβεί για να ζητήσει την απελευθέρωση του 50χρονου γιου του, ο οποίος είχε συλληφθεί τον Οκτώβριο της προηγούμενης χρονιάς.

Οι ΗΠΑ ασκούσαν πιέσεις για την απελευθέρωση των δύο αυτών ανδρών καθώς και δύο άλλων Αμερικανών στο πλαίσιο των προσπαθειών για την αναβίωση της πυρηνικής συμφωνίας του 2015 μεταξύ του Ιράν και των δυτικών δυνάμεων.

«Ο Μπακέρ Ναζαμί κρατήθηκε άδικα στο Ιράν, στη συνέχεια, αφού εξέτισε την ποινή του, δεν του επιτρεπόταν να φύγει από τη χώρα παρά τις επανειλημμένες εκκλήσεις του ότι πρέπει να λάβει άμεσα ιατρική βοήθεια», υπογράμμισε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

«Γνωρίζουμε ότι η άρση της απαγόρευσης ταξιδίων και η άδεια εξόδου που δόθηκε στον γιο του συνδέονται με την ιατρική του κατάσταση», πρόσθεσε.

Γιατί κρατούνταν ο Μπακέρ Ναμαζί

Ο Μπακέρ Ναμαζί και ο γιος του κρίθηκαν ένοχοι για κατασκοπεία τον Οκτώβριο του 2016 και καταδικάστηκαν σε 10 χρόνια κάθειρξη. Ο Μπακέρ αφέθηκε ελεύθερος για ιατρικούς λόγους το 2018 και εξέτισε την ποινή του σε κατ’ οίκον περιορισμό.

Τουλάχιστον άλλοι δύο Αμερικανοί πολίτες κρατούνται στο Ιράν: ο Εμάντ Σαρκί, ένας επενδυτής που καταδικάστηκε σε δεκαετή κάθειρξη για κατασκοπεία, και ο Μοράντ Ταχμπάζ, που έχει και τη βρετανική υπηκοότητα, ο οποίος συνελήφθη το 2018 και τον Ιούλιο αφέθηκε ελεύθερος υπό όρους.

Την Κυριακή οι ΗΠΑ απέρριψαν τις ιρανικές πληροφορίες, σύμφωνα με τις οποίες η απελευθέρωση των δύο Αμερικανών πολιτών θα οδηγήσει στην αποδέσμευση ιρανικών κεφαλαίων στο εξωτερικό.

Ιρανικοί πόροι αξίας δισεκατομμυρίων δολαρίων έχουν παγώσει σε διάφορες χώρες —ιδίως στην Κίνα, στη Νότια Κορέα και στην Ιαπωνία— αφότου οι ΗΠΑ επέβαλαν εκ νέου ασφυκτικές κυρώσεις σε βάρος της Ισλαμικής Δημοκρατίας το 2018, όταν αποσύρθηκαν μονομερώς από τη διεθνή συμφωνία για το πρόγραμμα πυρηνικής ενέργειας της Τεχεράνης η οποία είχε υπογραφτεί το 2015 με τις μεγάλες δυνάμεις, επισήμως το Κοινό Ολοκληρωμένο Σχέδιο Δράσης (ΚΟΣΔ).

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)