to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

21:06 | 23.09.2022

Διεθνή

Ιράν: To καθεστώς οργανώνει αντιδιαδηλώσεις και συλλαμβάνει προβεβλημένους αντικαθεστωτικούς

Καζάνι που βράζει το Ιράν - Ενώ η «εξέγερση των χιτζάμπ» συνεχίζεται, αντιδιαδηλώσεις οργανωμένες από το κράτος ζητούν την εκτέλεση όσων διαμαρτύρονται για το θάνατο της Αμινί - Συνελήφθησαν ένα δραστήριο μέλος της κοινωνίας των πολιτών και δύο δημοσιογράφοι - Στους 36 οι νεκροί σύμφωνα με ΜΚΟ που έχει έδρα στη Νέα Υόρκη


Την εκτέλεση των διαδηλωτών που επί μέρες διαμαρτύρονται στους δρόμους πολλών ιρανικών πόλεων για το θάνατο της 22χρονης Μαχσά Αμινί, ζητούν όσοι συμμετέχουν στις αντιδιαδηλώσεις που οργάνωσε το ιρανικό καθεστώς, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters.

Όσοι συμμετείχαν σε αυτές τις αντι-διαδηλώσεις, μεταξύ των οποίων και πολλές γυναίκες καλυμμένες προφανώς με χιτζάμπ, κατηγορούσαν τους αντικυβερνητικούς διαδηλωτές ως «στρατιώτες του Ισραήλ», ενώ –σύμφωνα με πλάνα που μετέδωσε η κρατική τηλεόραση σε απευθείας σύνδεση με το σημείο– φώναζαν «θάνατος στην Αμερική» και «θάνατος στο Ισραήλ», συνθήματα που συνήθως χρησιμοποιεί το ανώτατο ιερατείο της χώρας για να δηλώσει τη στήριξη του στις αρχές.

«Όσοι προσβάλλουν το Κοράνι, πρέπει να εκτελούνται», φώναζαν επίσης οι συγκεντρωμένοι και οι συγκεντρωμένες.

Οι διαδηλώσεις ήρθαν μετά τις έντονες προειδοποιήσεις των αρχών και τη δήλωση πως ο στρατός θα αντιμετωπίσει «τους εχθρούς» που υποκινούν τις ταραχές – άλλωστε παρόμοιου είδους καταστολή έχει συντρίψει τις διαδηλώσεις στο παρελθόν.

Στο μεταξύ, έχει περάσει μία εβδομάδα από τότε που ξεκίνησαν οι αντιδράσεις για το θάνατο της 22χρονης Αμινί, μετά τη σύλληψή της από την Αστυνομία της Ηθικής λόγω «ακατάλληλης ενδυμασίας».

Ο θάνατος της Αμινί αναζωπύρωσε την οργή για ζητήματα όπως ο περιορισμός των ατομικών ελευθεριών, οι αυστηροί ενδυματολογικοί κώδικες για τις γυναίκες και μια οικονομία που καταποντίζεται λόγω των κυρώσεων. Ο στρατός του Ιράν έστειλε την Παρασκευή την πιο σκληρή προειδοποίηση στους διαδηλωτές που εξαγριώθηκαν από τον θάνατο, λέγοντας ότι θα «αντιμετωπίσουν τους εχθρούς».

Ο στρατός διαμήνυσε ότι «αυτές οι ενέργειες αποτελούν μέρος της διαβολικής στρατηγικής του εχθρού για την αποδυνάμωση του ισλαμικού καθεστώτος» και πρόσθεσε ότι «θα αντιμετωπίσει τις ποικίλες συνωμοσίες των εχθρών προκειμένου να διασφαλίσει την ασφάλεια και την ειρήνη για τους ανθρώπους που δέχονται άδικες επιθέσεις».

Χτες, Πέμπτη, ο Ιρανός πρόεδρος Εμπραχίμ Ραΐσι δήλωσε ότι οι «πράξεις χάους» δεν είναι αποδεκτές. «Υπάρχει ελευθερία έκφρασης στο Ιράν… αλλά οι πράξεις χάους είναι απαράδεκτες», είπε.

Παράλληλα, ο υπουργός Πληροφοριών Μαχμούντ Αλαβί προειδοποίησε τους «στασιαστές» ότι «το όνειρό τους να νικήσουν τις θρησκευτικές αξίες και τα μεγάλα επιτεύγματα της επανάστασης δεν θα πραγματοποιηθεί ποτέ», σύμφωνα με την ιστοσελίδα AsrIran.

Το ιερατείο του Ιράν ανησυχεί για μια ενδεχόμενη αναβίωση των διαδηλώσεων όπως εκείνες που ξέσπασαν το 2019 για τις αυξήσεις της τιμής της βενζίνης, και υπήρξαν από τις πιο αιματηρές στην ιστορία της Ισλαμικής Δημοκρατίας. Σύμφωνα με το Reuters, κατά τη διάρκειά τους είχαν σκοτωθεί 1.500 άνθρωποι άτομα.

Tις τελευταίες μέρες, οι διαδηλωτές στην Τεχεράνη και σε άλλες πόλεις πυρπόλησαν αστυνομικά τμήματα και οχήματα, ενώ ιρανικά ΜΜΕ έκαναν λόγο για 288 συλλήψεις χτες, Πέμπτη και ξένες ΜΚΟ μιλούν για 36 νεκρούς τουλάχιστον.

Στις διαμαρτυρίες πρωτοστατούν οι γυναίκες, που αφαιρούν και καίνε τις μαντίλες τους, κόβουν δημόσια τα μαλλιά τους, χορεύουν... 

Συλλήψεις προβεβλημένων ατόμων

Οι ιρανικές δυνάμεις ασφαλείας συνέλαβαν ένα από τα γνωστότερα μαχητικά μέλη της κοινωνίας των πολιτών, καθώς και μια δημοσιογράφο, η οποία διαδραμάτισε ρόλο κλειδί στην αποκάλυψη του θανάτου της Μαχσά Αμινί, και μια φωτορεπόρτερ.

Ο Μαζίντ Ταβακολί, ο οποίος έχει συλληφθεί επανειλημμένα τα τελευταία χρόνια, ιδιαίτερα μετά την αμφισβητούμενη προεδρική εκλογή του 2009, συνελήφθη την περασμένη νύχτα, όπως γνωστοποίησε μέσω του Twitter ο αδελφός του, ο Μοχσέν. Ένα άλλο μαχητικό μέλος της κοινωνίας των πολιτών, ο Χοσεΐν Ροναγί, κατάφερε να διαφύγει από τους αστυνομικούς που πήγαν στο σπίτι του για να τον συλλάβουν ενώ έδινε συνέντευξη στο κανάλι Iran International που έχει έδρα το Λονδίνο.

Ταυτόχρονα, συνελήφθη η Νιλουφάρ Χαμεντί, δημοσιογράφος στην Τεχεράνη, που είχε μεταβεί στο νοσοκομείο όπου βρισκόταν σε κώμα η Αμινί και συνέβαλε στην κινητοποίηση της παγκόσμιας κοινής γνώμης για την τύχη της.

Η φωτορεπόρτερ Γιαλντά Μοαϊερί συνελήφθη επίσης ενώ κάλυπτε τις διαδηλώσεις στην Τεχεράνη, ανακοίνωσε η Επιτροπή για την Προστασία των Δημοσιογράφων (CPJ), η οποία απηύθυνε έκκληση για την απελευθέρωση όλων των δημοσιογράφων που έχουν συλληφθεί επειδή κάλυψαν αυτή την υπόθεση.

Οργανώσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα όπως η Hengaw και η HRANA, δικηγόροι και χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης μιλούν για εκτεταμένες συλλήψεις φοιτητών και ακτιβιστών στα σπίτια τους από τις δυνάμεις ασφαλείας σε μια προφανή προσπάθεια περιορισμού των διαμαρτυριών.

ΟΗΕ: Ο γ.γ. Γκουτέρες έθεσε ζητήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων στον πρόεδρο του Ιράν Εμπραχίμ Ραϊσί

Ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες συναντήθηκε χθες Πέμπτη με τον Ιρανό πρόεδρο Εμπραχίμ Ραϊσί στη Νέα Υόρκη και έθεσε ζητήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων, δήλωσε σήμερα ένας εκπρόσωπος του ΟΗΕ.

Ο ΟΗΕ ανησυχεί «για τις αναφορές για ειρηνικές διαδηλώσεις που αντιμετωπίζονται με υπερβολική χρήση βίας που οδηγεί σε δεκάδες θανάτους και τραυματισμούς», δήλωσε σε δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος Στέφαν Ντούρατζιτς.

«Καλούμε τις δυνάμεις ασφαλείας να μην προχωρούν σε χρήση περιττής ή δυσανάλογης βίας και απευθύνουμε έκκληση σε όλους να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση για να αποφευχθεί η περαιτέρω κλιμάκωση», πρόσθεσε.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Ιράν, επιστρέφοντας από τη Νέα Υόρκη, δήλωσε σε ζωντανή τηλεοπτική μετάδοση και αναφερόμενος στις κρατικά οργανωμένες αντιδιαδηλώσεις: «Η παρουσία του λαού (στις πορείες) σήμερα είναι η δύναμη και η τιμή της Ισλαμικής Δημοκρατίας».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)