to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

19:33 | 22.09.2018

Διεθνή

Ιράν: Aντικυβερνητική αραβική οργάνωση ανέλαβε την ευθύνη για την πολύνεκρη επίθεση

Στους 29 ανήλθε ο αριθμός των νεκρών, γυναίκες και παιδιά μεταξύ των θυμάτων - πάνω από 60 οι τραυματίες


Μια αντικυβερνητική αραβική οργάνωση, η Εθνική Αντίσταση Αχβάζ, ανέλαβε την ευθύνη για τη χθεσινή επιθεση εναντίον στρατιωτικής παρέλασης στην πόλη Αχβάζ στο νότιο Ιράν, σύμφωνα με δήλωση εκπροσώπου της στο Reuters. Παράλληλα, το Amaq, το πρακτορείο προπαγάνδας της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος δημοσίευσε ένα βίντεο, όπου εμφανίζονται τρεις άνδρες σε ένα όχημα, οι οποίοι, όπως αναφέρεται, κατευθύνονται προς το σημείο όπου θα διαπράξουν την επίθεση εναντίον της στρατιωτικής παρέλασης στο Ιράν.

Οι δύο από τους άνδρες μιλούν στα αραβικά για τον ιερό πόλεμο (τζιχάντ), ενώ ο τρίτος μιλάει φαρσί αφήνοντας να εννοηθεί ότι στόχος τους είναι οι Φρουροί της Επανάστασης του Ιράν, σύμφωνα με το βίντεο, το οποίο δόθηκε στη δημοσιότητα μετά την επίθεση του Σαββάτου στην πόλη Αχβάζ.

Εκπρόσωπος του ιρανικού στρατού είπε ότι οι δράστες είχαν εκπαιδευτεί σε δύο χώρες του Αραβικού Κόλπου, ότι δεν ανήκουν στο Ισλαμικό Κράτος αλλά συνδέονται με τις ΗΠΑ και την Μοσάντ, τις μυστικές υπηρεσίες του Ισραήλ, μετέδωσε το επίσημο ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων IRNA.

Ο αριθμός των νεκρών από την επίθεση έχει ήδη ανέλθει σε 29 -οι 12 είναι Φρουροί της Επανάστασης- ενώ οι τραυματίες ξεπερνούν τους 60, μετέδωσε το IRNA.

"Υπάρχει ένας αριθμός θυμάτων που δεν είναι στρατιώτες, περιλαμβανομένων γυναικόπαιδων, που είχαν έρθει για να παρακολουθήσουν την παρέλαση", ανέφερε το πρακτορείο επικαλούμενο ανώνυμη επίσημη πηγή.

Ο πρόεδρος Ροχανί  υποσχέθηκε τρομακτική απάντηση

Ο πρόεδρος του Ιράν Χασάν Ροχανί διέταξε τις δυνάμεις ασφαλείας της χώρας να εντοπίσουν τους υπεύθυνους της επίθεσης εναντίον στρατιωτικής παρέλασης στην πόλη Αχβάζ στο νότιο Ιράν, που σύμφωνα με νεότερο απολογισμό στοίχισε τη ζωή σε 29 ανθρώπους, ανάμεσά τους Φρουροί της Επανάστασης αλλά και γυναικόπαιδα, μετέδωσε το ημιεπίσημο πρακτορείο ειδήσεων ISNA και η κρατική τηλεόραση.

Ο ιρανός πρόεδρος υποσχέθηκε μια "τρομακτική απάντηση" στην επίθεση, την ευθύνη για την οποία ανέλαβε τόσο μια αντικυβερνητική αραβική οργάνωση, η Εθνική Αντίσταση Αχβάζ, όσο και το Ισλαμικό Κράτος. 

Πάντως, εκπρόσωπος του ιρανικού στρατού είπε ότι οι δράστες είχαν εκπαιδευτεί σε δύο χώρες του Αραβικού Κόλπου, ότι δεν ανήκουν στο Ισλαμικό Κράτος αλλά συνδέονται με τις ΗΠΑ και την Μοσάντ, τις μυστικές υπηρεσίες του Ισραήλ, μετέδωσε το επίσημο ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων IRNA.

Η στρατιωτική παρέλαση πραγματοποιούνταν με την ευκαιρία της Ημέρας των Ενόπλων Δυνάμεων που γιορτάζεται  στις 22 Σεπτεμβρίου, ημέρα κατά την οποία ξεκίνησε ο πόλεμος μεταξύ του Ιράν και του Ιράκ (1980-1988).

Ο ανώτατος ηγέτης αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ λέει ότι η επίθεση εναντίον της στρατιωτικής παρέλασης συνδέεται με συμμάχους των ΗΠΑ

Ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ δήλωσε ότι η επίθεση εναντίον της στρατιωτικής παρέλασης στο νοτιοδυτικό τμήμα της χώρας συνδέεται με «συμμάχους των ΗΠΑ στην περιοχή» και διέταξε τις δυνάμεις ασφαλείας να οδηγήσουν τους δράστες ενώπιον της δικαιοσύνης.

«Αυτό το έγκλημα αποτελεί συνέχεια των συνωμοσιών των περιφερειακών κρατών που είναι μαριονέτες των ΗΠΑ και στόχος τους είναι να προκαλέσουν ανασφάλεια στην χώρα μας» επισήμανε ο Χαμενεΐ σε μια δήλωση που αναρτήθηκε στον ιστότοπό του, χωρίς να κατονομάζει καμία χώρα.

Ο Αντόνιο Γκουτέρες καταδικάζει την τρομοκρατική ενέργεια 

Ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες εκφράζει τα συλλυπητήριά του προς τις αρχές και τους οικείους των θυμάτων στο Ιράν μετά την επίθεση τρομοκρατών στη νοτιοδυτική ιρανική πόλη Αχβάζ, ανέφερε σε δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησε ο εκπρόσωπός του Στεφάν Ντουζαρίτς.

«Ο ΓΓ καταδικάζει την επίθεση που διαπράχθηκε (...) στη νοτιοδυτική πόλη της Αχβάζ του Ιράν, η οποία πιστεύεται πως άφησε πίσω της πολλούς νεκρούς, συμπεριλαμβανομένων και παιδιών. Εκφράζει τα συλλυπητήριά του στις οικογένειες των θυμάτων, στην κυβέρνηση και στον λαό του Ιράν. Εύχεται σε όσους τραυματίστηκαν ταχεία ανάρρωση», αναφέρει η ανακοίνωση, που δόθηκε στη δημοσιότητα το Σάββατο.

Απεσταλμένοι ευρωπαϊκών χωρών κλήθηκαν στο υπουργείο Εξωτερικών 

Το υπουργείο Εξωτερικών του Ιράν κάλεσε τους απεσταλμένους της Ολλανδίας, της Δανίας και του Ηνωμένου Βασιλείου στην Τεχεράνη το βράδυ του Σαββάτου για να τους επιδώσει διαμαρτυρία μετά την επίθεση ενόπλων κατά τη διάρκεια στρατιωτικής παρέλασης στην οποία έχασαν τη ζωή τους 25 άνθρωποι, κατηγορώντας τις κυβερνήσεις των χωρών αυτών ότι προσφέρουν ασφαλές καταφύγιο σε ιρανικές αντικαθεστωτικές οργανώσεις και παρατάξεις της ιρανικής αντιπολίτευσης, μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων IRNA.

«Δεν είναι αποδεκτό το ότι αυτές οι ομάδες δεν εγγράφονται στους καταλόγους των τρομοκρατικών οργανώσεων από την Ευρωπαϊκή Ένωση όσο δεν διαπράττουν τρομοκρατικές επιθέσεις στην Ευρώπη», τόνισε ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ της Ισλαμικής Δημοκρατίας, ο Μπαχράμ Κασεμί, σύμφωνα με το IRNA.

Απορρίπτουν τις κατηγορίες του Ιράν οι ΗΠΑ

Η πρεσβευτής των ΗΠΑ στον ΟΗΕ Νίκι Χέιλι απέρριψε τις κατηγορίες που διατύπωσε το Ιράν εις βάρος της Ουάσινγκτον για την επίθεση εναντίον της στρατιωτικής παρέλασης στην πόλη Αχβάζ και είπε ότι οι ιρανοί ηγέτες θα πρέπει να αναζητήσουν (τους υπεύθυνους) πιο κοντά στη χώρα τους.

Ερωτηθείσα για τα σχόλια του ιρανού προέδρου Χασάν Ροχανί νωρίτερα σήμερα η Χέιλι δήλωσε στο CNN: "Θα πρέπει να κοιτάξει στη δική του βάση για να αντιληφθεί από πού προήλθε αυτό. Μπορεί να μας κατηγορεί όσο θέλει. Αυτό που πρέπει να κάνει είναι να κοιταχτεί στον καθρέφτη".

Στο μεταξύ, το Κατάρ, το Κουβέιτ και το Ομάν--τρεις αραβικές μοναρχίες στον Κόλπο-- "καταδίκασαν" σήμερα, η καθεμία ξεχωριστά, την "τρομοκρατική" επίθεση στην Αχβάζ.

Ταυτόχρονα, οι σιίτες αντάρτες Χούτι στην Υεμένη εξέφρασαν "αλληλεγγύη" προς την κυβέρνηση της Τεχεράνης.

Οι άλλες τρεις αραβικές μοναρχίες του Κόλπου--Σαουδική Αραβία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και Μπαχρέιν--δεν έχουν ακόμη αντιδράσει.

Η Τεχεράνη κατηγόρησε για την επίθεση ένα αυτονομιστικό αραβικό κίνημα που υποστηρίζεται από ένα "μικρό κράτος" του Κόλπου και σύμμαχο των ΗΠΑ.

Η στρατιωτική παρέλαση πραγματοποιούνταν με την ευκαιρία της Ημέρας των Ενόπλων Δυνάμεων που γιορτάζεται στις 22 Σεπτεμβρίου, ημέρα κατά την οποία ξεκίνησε ο πόλεμος μεταξύ του Ιράν και του Ιράκ (1980-1988).

Ο Γιαγκχούμπ Χουρ Τοτσαρί, ο εκπρόσωπος μιας από τις δύο οργανώσεις που αυτοαποκαλούνται Αραβικό Κίνημα Μάχης για την Απελευθέρωση του Αχβάζ, δήλωσε ότι η Εθνική Αντίσταση Αχβάζ, μια οργάνωση-ομπρέλα για όλα τα ένοπλα κινήματα, βρίσκεται πίσω από την επίθεση. Είπε μάλιστα ότι ένας από τους δράστες της επίθεσης είναι ο Α.Μ, χωρίς να προσθέσει κάτι άλλο.

Ο πρόεδρος του Ιράν Χασάν Ροχανί διέταξε τις δυνάμεις ασφαλείας της χώρας να εντοπίσουν τους υπεύθυνους της επίθεσης  Ο ιρανός πρόεδρος υποσχέθηκε μια "τρομακτική απάντηση" στην επίθεση, την ευθύνη για την οποία ανέλαβε τόσο μια αντικυβερνητική αραβική οργάνωση, η Εθνική Αντίσταση Αχβάζ, όσο και το Ισλαμικό Κράτος.

Πάντως, εκπρόσωπος του ιρανικού στρατού είπε ότι οι δράστες είχαν

Ένας αξιωματούχος των Φρουρών της Επανάστασης ορκίστηκε αντίποινα, όπως μετέδωσε το IRNA. "Οι εχθροί δεν θα έπρεπε να φανταστούν ότι θα μπορούσαν να αποκτήσουν αξιοπρέπεια με αυτή την δόλια ενέργεια. Ο ιρανικός λαός και οι Ένοπλες Δυνάμεις θα απαντήσουν", είπε ο Γιαχίγια Ραχίμ Σαφαβί, σύμφωνα με το πρακτορείο.

Ένα άλλο υψηλόβαθμο στέλεχος των Φρουρών της Επανάστασης δήλωσε ότι η επίθεση είναι η συνέχιση των ενεργειών του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ και στη Συρία.

"Αυτή η τρομοκρατική ενέργεια δεν είναι ένα σημάδι δύναμης, αλλά αδυναμίας και μια συνέχιση των ενεργειών του Daesh (ΙΚ) στο Ιράκ και στη Συρία όπου σκοτώνουν αθώους ανθρώπους", είπε ο υποναύαρχος Αλί Φανταβί, σύμφωνα με το ημιεπίσημο πρακτορείο Fars.

Ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν εξέφρασε τα συλλυπητήριά του προς τον πρόεδρο του Ιράν και πρόσθεσε ότι η Μόσχα είναι έτοιμη να ενισχύσει τις κοινές προσπάθειες στη μάχη κατά της τρομοκρατίας, μετέδωσε το RIA επικαλούμενο το Κρεμλίνο.

Η φονική επίθεση

Το πρακτορείο Fars ανέφερε ότι οι δράστες άνοιξαν πυρ εναντίον του πλήθους. Στη συνέχεια προσπάθησαν να πυροβολήσουν εναντίον της εξέδρας των επισήμων, όμως τους εξουδετέρωσαν οι δυνάμεις ασφαλείας. Από την πλευρά του το πρακτορείο Mehr μετέδωσε ότι υπήρξαν νέοι πυροβολισμοί την ώρα που οι δυνάμεις ασφαλείας κυνηγούσαν τους δράστες.

«Οι τρομοκράτες ήταν τέσσερις. Δύο εξ αυτών σκοτώθηκαν και οι άλλοι δύο συνελήφθησαν», εξήγησε ο Χοσεϊνζαντέχ, ενώ πολλά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν ότι οι δράστες ήταν ντυμένοι με στολές παραλλαγής.

Νωρίτερα το πρακτορείο Irna είχε μεταδώσει ότι «πολλοί πολίτες σκοτώθηκαν», «χωρίς να είναι γνωστός ο ακριβής αριθμός τους», ενώ τουλάχιστον ακόμη είκοσι άνθρωποι, ανάμεσά τους μία γυναίκα και ένα παιδί, τραυματίστηκαν.

Η κρατική τηλεόραση κατηγόρησε «στοιχεία των απίστων» για την τρομοκρατική επίθεση, μια αναφορά σε σουνίτες αντάρτες. Η Αχβάζ βρίσκεται στην επαρχία Κουζεστάν, όπου έχουν πραγματοποιηθεί σποραδικές διαμαρτυρίες από την αραβική μειονότητα του Ιράν. Το πρακτορείο Isna απέδωσε την επίθεση σε μια αυτονομιστική, αραβική οργάνωση

.

Η επαρχία Κουζεστάν ήταν μια από τις ιρανικές επαρχίες που επλήγη περισσότερο από τον οκταετή αυτό πόλεμο. Ο Σαντάμ Χουσέιν πίστευε ότι οι Ιρακινοί στρατιώτες θα γίνονταν δεκτοί ως απελευθερωτές, όμως οι κάτοικοι της επαρχίας παρέμειναν στην πλειονότητά τους πιστοί στην Τεχεράνη.

Στις 20 Ιουλίου 2018 τουλάχιστον δέκα μέλη των Φρουρών της Επανάστασης σκοτώθηκαν σε επίθεση που πραγματοποιήθηκε από αντάρτες εναντίον μίας από τις βάσεις τους στο χωριό Νταρί, που βρίσκεται στην περιοχή Μαριβάν, στο βορειοδυτικό τμήμα του ιρανικού Κουρδιστάν.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Sputnik, AFP, Reuters

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)