to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

12:26 | 02.12.2021

Διεθνή

«Το Ιράν έδωσε στις ευρωπαϊκές δυνάμεις προσχέδια για την άρση των κυρώσεων»

Η ανακοίνωση έγινε κατά την τέταρτη ημέρα των έμμεσων συνομιλιών ανάμεσα στο Ιράν και τις Ηνωμένες Πολιτείες για την επαναφορά αμφοτέρων στη συμφωνία. Οι συνομιλίες επαναλήφθηκαν έπειτα από διάλειμμα πέντε μηνών που προκάλεσε η εκλογή του σκληροπυρηνικού προέδρου του Ιράν Εμπραχίμ Ραΐσι


Το Ιράν παρέδωσε στις ευρωπαϊκές δυνάμεις που εμπλέκονται στην πυρηνική συμφωνία του 2015 δύο προσχέδια για την άρση των κυρώσεων και τις πυρηνικές δεσμεύσεις, δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής διαπραγματευτής του Ιράν, καθώς οι διεθνείς δυνάμεις και η Τεχεράνη προσπαθούν να αποκαταστήσουν τη συμφωνία.

"Τους παραδώσαμε δύο προτεινόμενα προσχέδια... Βέβαια πρέπει να ελέγξουν τα κείμενα που τους δώσαμε. Αν είναι έτοιμοι να συνεχίσουν τις συνομιλίες, είμαστε στη Βιέννη για να συνεχίσουμε τις συνομιλίες", δήλωσε ο Αλί Μπαγκερί στους δημοσιογράφους στη Βιέννη.

Ευρωπαίος διπλωμάτης στη Βιέννη επιβεβαίωσε ότι παραδόθηκαν προσχέδια εγγράφων.

Η ανακοίνωση έγινε κατά την τέταρτη ημέρα των έμμεσων συνομιλιών ανάμεσα στο Ιράν και τις Ηνωμένες Πολιτείες για την επαναφορά αμφοτέρων στη συμφωνία. Οι συνομιλίες επαναλήφθηκαν έπειτα από διάλειμμα πέντε μηνών που προκάλεσε η εκλογή του σκληροπυρηνικού προέδρου του Ιράν Εμπραχίμ Ραΐσι.

Βάσει της συμφωνίας, η Τεχεράνη περιόρισε το πυρηνικό πρόγραμμά της σε αντάλλαγμα για τη χαλάρωση οικονομικών κυρώσεων από τις ΗΠΑ, την ΕΕ και τον ΟΗΕ.

Όμως ο τότε πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ εγκατέλειψε τη συμφωνία το 2018 και επανέφερε αυστηρές κυρώσεις των ΗΠΑ, με αποτέλεσμα Τεχεράνη να παραβιάσει πυρηνικά όρια στη συμφωνία.

Πηγή: Reuters

tags: Ιράν

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)